Betty’s reisende tesalong

Merk deg navnet Elisabeth Fauske. Det er damen som vil gi te til folket! Hun har jobbet på teplantasjer i Sri Lanka og ved et tradisjonelt tehus i England. Nå bor hun i Vesterålen, kjører rundt med en vintage campingvogn og har Norges første reisende tesalong der hun lærer nordmenn å nyte en kopp deilig te.

Elisabeth Fauske
Elisabeth Fauske
Jeg møtte Elisabeth på Matfestivalen i Lofoten for et par uker siden. Inne i idrettshallen står en gammel campingvogn med feminine, rocka deltaljer. Utenfor står Elisabeth med kinesisk porselen og et bord med høye kaker på.
– Har du lyst på en god kopp te? spør Elisabeth. Klart jeg har lyst på en god kopp te, men jeg er skeptisk. Jeg er ikke bortskjemt med å få servert god te her i Norge. Posete fra Lipton i halvlunket vann er noe av det verste jeg kan få. Hjemme drikker jeg te morgen og kveld, brygget på løse teblader – ikke pose. Og det er nøye utvalgte tesorter fra mine favorittbutikker i Paris, København og Singapore. Høres det snobbete ut? Håper ikke det. Det å drikke skikkelig te har jeg vokst opp med og det har jeg tatt med meg videre.
Elisabeth Fauske er hakket mer teinteressert enn meg. Hun har startet egen tesalong. Hvor ligger den? Ikke godt å si, for den kommer like gjerne til deg. Hun har omreisende tesalong for folk som vil ha teselskap i sin egen stue. Og da pakker hun ned porselenet, baker noen kaker og dukker opp. Hun har investert i en vintage campingvogn som hun selv har dekorert i ekte, feminin rockabilly-stil.
Et staslig kake- og tebord.
Et staslig kake- og tebord.
Jeg slo av en prat med Elisabeth mens jeg fikk servert fantastisk te og en ubeskrivelig god kake laget på grønn matcha-te. Oppskrift på den får du lenger ned på siden.
Hviken te er din favoritt? 
Personlig drikker jeg mest sort te. Starter gjerne dagen med en kraftig sort assam eller ceylon-te, denne teen tåler godt litt melk. Delikate sorte teer, slik som Darjeeling, grønn/hvit te og teer tilsatt mye frukt bør man velge bort hvis man ønsker å drikke te med melk. Ellers går det i endel keemun (sort kinesisk te) utover dagen, og på kvelden drikker jeg ofte grønn te.
Hvor jobbet du på Sri Lanka?
Jeg reiste til Sri Lanka i slutten av januar 2005. Først deltok jeg på en to-ukers te-tur rundt Sri Lanka sammen med en gruppe tefantaster og teimportører fra Englander. Da de andre reiste hjem fortsatte min ferd til høylandet hvor jeg skulle jobbe på Moray Estate i Maskeliya. Dette er en stor teplantasje like ved Adams Peak (hellig fjell). Her plukket jeg te sammen damene ute i tefeltet, jobbet i tefabrikken sammen med mennene, og utforsket hverdagslivet og arbeidsforhold til arbeiderne på plantasjen. Jeg bodde i bungalowen sammen med daglig leder for plantasjen, og han kunne ikke fatte og begripe hvorfor jeg ønsket å jobbe gratis på en plantasje.
Etter noen uker reiste jeg videre til Kandy hvor jeg jobbet på en fabrikk hvor de kun fremstilte økologisk grønn te. Dette var en mye mindre fabrikk (husker ikke navnet, har det nedskrevet ett eller annet sted!)
Den siste tiden jobbet jeg for John Keels i Colombo. Her smaker og kvalitetstester de teen som de ulike plantasjene sender inn. Vi smakte på opptil 150-200 teer hver dag! Grad, kvalitet og verdi blir fastsatt her før den skal selges videre på en stor «tebørs». Her kommer innkjøpere fra alle de store tehusene, og andre, for å kjøpe inn store kvanta te.

Det var veldig spennende og lærerikt å få ta del i alle prossessene, fra tebladene blir plukket av busken, prosessen i fabrikken og videre til salg før den ender som løsvektste eller i en tepose i Norge.  Jeg fikk en dypere forståelse av te og tekultur, og selve reisen fra busk til kopp. Det var dette jeg ønsket da jeg reiste fra Norge til Sri Lanka. Alt det andre jeg fikk oppleve ble en stor bonus.

Du startet aldri tesalongen i Oslo, ikke sant? Men flyttet opp til Nord? 
Stemmer. Jeg flyttet tilbake til Oslo etter en sommer i England. Planen var å starte tehus. men det ble ikke slik. Flyttet så tilbake til England igjen. Etter to år i England flyttet jeg hjem til Oslo i 4 år før jeg flyttet opp til Vesterålen. Planen var ett år i nord, men jeg er nå på mitt fjerde år (blir 4 år 1.mars).
Da du flyttet tibake til England, hvilket tehus jobbet du for? 
 Jeg flyttet til Exmoore, på grensen mellom Devon og Somerset. Der jobbet jeg i et lite tradisjonelt tehus som het Lewis’ Tearoom. Her fikk jeg en grundig innføring i Engelsk tekultur (og livet på den engelske landsbygda). Bodde der i 2 år.

L1170602

 Du fortalte at du skal opp å lage teselskap for noen arbeidskarer, og kjøre tanks. Hva er din taktikk for å få staute karer til å like te?
Jeg har vel ingen taktikk, men jeg ønsker å avkrefte endel myter rundt te og tedrikking. Det første er oppfatningen om at det er en damedrikk. Dette er tull! Mange menn drikker te, og på verdensbasis er te den foretrukne drikk etter vann.
Du sier du ikke er en kakebaker, men det tror jeg ikke helt på etter å ha smakt den deilige Matchate-kaken din. Er det britisk-inspirerte kaker du liker best å lage pga din bakgrunn i England? 
Jeg har nok en forkjærlighet for engelske kaker. Jeg prøver å servere kaker du ikke får servert hos den lokale bakeren og på hjørnekafeen. Det er smaken som er viktigst og jeg syntes det er artig å sette sammen kake og ulike typer te. Smakene skal fremheve hverandre, ikke slå hverandre ihjel. Kake er mitt hemmelige våpen for å få flere til å drikke te.
L1170598
Og hva er ditt egentlige forhold til Cupcakes, popcackes og den sjangeren?
Jeg har ikke noe imot Cupcakes, popcakes og andre «moderne» kaker med fondant, men jeg kommer aldri til å lage og servere det selv. Jeg syntes det er fint med litt rustikke kaker. Hvis det er sterke farger på kakene min, så er det for at en ingrediens har gitt kaken den fargen, f.eks ved bruk av match-tepulver eller saften fra bringebær.

Elisabeth inne i den flotte campingvognen.

Frister det å lage Elisabeths matcha-tekake?
Her deler hun oppskriften sin:

Te med matcha-te. Himmelsk god, og du kan nå lage den selv!

 Matchakake
225 gram usaltet smør (romtemperert)
360 gram sukker
4 store egg
340 gram hvetemel (siktet)
2 ss. Matcha, grønt tepulver
1,5 ts. natron
1,5 ts. bakepulver
1 ts salt
285 gram creme fraishe
1 ts. vaniljeekstrakt
-sikt mel, bakepulver, natron, salt og matcha i en separat bolle
-visp smør mykt i en kjøkkenmaskin
-tilsett sukker i smøret, vispes hvitt (medium hastighet)
-skrap ned røra på sidene av bollen
-tilsett egg, mix på høy hastighet i ca 2 minutter
-skrap ned røra på sidene av bollen
-bland vaniljeekstrakt med creme fraishe
-mix melblandingen og creme fraisheblandingen vekselsvis i røra på lav hastighet
-mix så alt på høy hastighet i ca 10 sekunder for å få en blank og jevn røre
-fordel røra på kakeformene
Matchafrosting
 225 gram kremost
225 gram usaltet smør (romtemperatur)
350 gram melis (siktet)
1-­2 ss. Matcha, grønt tepulver
mix smør og kremost mykt i en bolle
tilsett melis og 1 ss. Matcha
mix på medium hastighet
smak på frostingen, tilsett 1 ekstra ss. med Matcha hvis du ønsker en sterkere grønnfarge og en mer fremtredende smak
*Matcha er japansk grønn te som er malt til pulver, og er naturlig rik på antioksidanter. Matcha fås kjøpt i de fleste tebutikker.
Montering av kaken
 fordel 1/3 av frostingen mellom lag 1 og 2
fordel resten av frostingen over og rundt kaken
dryss gjerne litt Matchapulver over kaken, eller pynt med raspet hvit sjokolade
***
Fordel røra i 2×22 cm rundformer. Bruk smurt bakepapir i bunnen, og smør inn sidene.
 Stekes midt i ovnen i 25-­30 minutter, på 175 grader.
 Sjekk kaken underveis da steketid kan variere fra ovn til ovn.
 Avkjøles i kakeformen, på rist, før den tas ut.
L1170699
Forrige

Copenhagen Cooking og Torvehallerne

Bacalao med en spennende ingrediens

Neste

Legg igjen en kommentar