Beinhard rosévin og en fresh pizza

Sommer er rosévin-tid og jeg er en sucker for et godt glass med rosa dråper. Generelt liker jeg de svake, iskalde provencalske vinene som egner seg så godt til verandakos og lange og lyse sommerkvelder, men jeg er selvsagt åpen for viner fra andre steder også. Skulle bare mangle, selv om jeg er en vanlig «liker vin-kan ikke så mye om det-person.»

Du har kanskje hørt at Sigurd Wongraven (artistnavnet hans er Satyr) fra black metal-bandet Satyricon lager viner? Ingen nyhet, dette. Men at ”metalmannen” har laget rosévin er kanskje nytt for deg. Ikke akkurat det man tenker at en musiker av det mørke slaget skal drive med. Jeg forbinder rosévin med noe feminint og lett, ikke svart og tungt. Men så er det ikke en utpreget feminin rosévin Wongraven har laget. ”Senza Compromesso”, som vinen heter (kompromissløs), er en tyngre vin laget på 100% nebbiolo, som man vanligvis forbinder med Barolo- og Barbaresco-viner. Den kan lagres, og den må luftes i karaffel, gjerne i to timer og serveres i balje-glass (store, vide glass) ved 10-13 grader. Det er definitivt en langt høyere temperatur enn slik de svakrosa-provencevinene serveres.

Siden dette er en vin som kan brukes der du ville valgt en lett rødvin, drister jeg meg til å lage en ganske klassisk pizza, men med ferske ingredienser. Greit å holde seg til italiensk mat når man skal drikke en italiensk vin. Sigurd Wongraven sier selv dette om vinen: «Den passer jo bra til både hvitt kjøtt, spekemat og hva det måtte være. Vi hadde den til grillede kyllingspyd med div tilbehør forleden og det var en flott match. Den er veldig lett å matche med mat». 

Greit, da blir det pizza med spekeskinke.

Sigurd Wongraven (Stephan Presser Photography)
Sigurd Wongraven (Stephan Presser Photography)

Det er ingen nyhet at kjendiser lager egen vin. Markedet er mettet av halvdårlige viner med kjendissignaturer på, men Wongraven er faktisk en av de som tar vin på alvor, og har gått i skole hos vinmaker Luca Roagna i Piemonte. Det resulterte bl.a i barolo-viner. Sigurd Wongraven har siden laget champagne, tysk riesling og nå altså rosévin laget på ren nebbiolo-drue. Han har hatt som mål å lage Norges beste rosévin, noe han langt på vei har klart. Ifølge en sak jeg leste på adressa.no har Wongraven utviklet lidenskapen for vin gjennom turnévirksomhet over hele verden gjennom nesten to tiår. Han har i de senere år også skolert seg vinfaglig for å kunne fordype seg ytterligere. Wongraven blander selv sine egne cuveer basert på vinifikasjon gjort av vinbøndene han samarbeider med. Han er også involvert i andre faser av produksjon som innhøsting og tapping. Vil du lese om Sigurd Wongraven som artist, kan du lese hva min mann, Erik skriver om ham på sin glimrende blogg.

Wongraven Vino Rosato Senza Compromesso har god dybde, lang ettersmak og dufter mørke sommerbær. Den er jordbærfarget og innbydende. Serveringstemperaturen er perfekt for da kommer alle smakene frem. Så husk lufting og riktig temperatur, samt store glass. Den koster 169,90 kr og er å få på noen få Vinmonopol. Du finner den ikke lenger på polets hjemmesider, så det du finner i hylla, er det som er igjen. Neste ladning kommer våren 2016. Vinen er produsert av vinprodusent Ferdinando Principiano, en ung mann som er verdt å følge med på fremover. De knappe tre tusen flaskene som ble produsert kommer fra prestisjefylte vinmarker i Barolo og mosten ble etter tre dagers skallmaserasjon fraseparert skallene og gjennomgikk deretter en spontanfermentering på stål. Modning foregikk også på ståltank. Vinen ble ikke filtrert før tapping.

Lyst til å lage pizzaen som passer til vinen? Her er oppskriften:

DEIGEN TIL TO PORSJONSPIZZA:

1/2 pose tørrgjær røres ut i 2 dl lunkent vann. Tilsett 1 ts sukker og sett til side i 10 minutter til gjøren begynner å skumme.

1 klype flaksalt

1 ss olivenolje

Spe med italiensk pizzamel (tipo 00). Kna godt og elt noen minutter (gjerne i maskin) til du har en klissete deig. La deigen heve så lenge du kan. Min 45 minutter. Dryss litt mel på benken og kjevle deigen tynt.

Osten: Så tar du to mozzarellaballer (slike du får kjøpt i pose som ligger i væske).Riv dem opp i en høy beholder og dryss over en klype flaksalt. Tilsett en neve basilikumblader. Kjør dette med stavmikser eller blender til ostemassen er lysegrønn. Riv en liten neve parmesanost og bland inn. Sett til side.

Fersk tomatsaus: Del cherrytomater (en hel pakke) i to og fjerne kjernene. Grovhakk tomatene og legg dem i en skål med en klype flaksalt, 1-2 presset hvitløksfedd, 1 ss god olivenolje, litt kvernet pepper og et dryss tørket chiliflak. Sett til side og la dette marinere mens deigen hever.

Kjevl ut deigen så tynt som du klarer. Legg tomater på pizzaen og fordel ost utover. Legg skiver av deilig spekeskinke på pizzaen. Jeg brukte norsk kvalitetsskinke fra Tind. Den er perfekt til dette, for den er ikke så salt.

Kongekrabbenuggets
Kongekrabbenuggets

Stek på høy temperatur i ovnen. Bruk gjerne pizzastein, eller aller helst pizzastål hvis du har det, for maksimalt resultat.

Jeg likte vinen veldig godt, og dro dagen etter på polet for å sikre meg et par flasker til. Neste rett jeg prøvde til vinen var kongekrabbe laget på samme måte som jeg lager italiensk, panert kylling med en siciliansk hjemmelaget krydderblanding. Til disse kongekrabbe-nuggetsene serverte jeg kremete potetmos og tomatsalat med bladpersille. Vinen sto som en påle til dette måltidet også. Kjøp rå kongekrabbe hvis du skal lage denne retten, for de ferdigkokte er ofte for salte og har da en litt emmen, metallisk smak, som ikke vil fungere til vinen. 

Vinen vil også fungere godt til grillet entrecote (tross tungt kjøtt) med frisk salat og urtesmør.  Samtidig går den godt til fisk, hovedsakelig hvit fisk, men vær forsiktig med rød fisk og kraftige typer skalldyr, som krabbe og østers. Altså utmerket til hvit fisk, kylling, kalv og svin.

Og en ting til: Dette er ikke vinen du putter isbiter i for å kjøle ned. Just saying.

Yes, we like!

Forrige

Slik bruker du BBQ-saus når du griller + herlige oppskrifter på grillmat

Økologiske kjøttboller med bacon, tomatsaus og pasta

Neste

Legg igjen en kommentar