Slik bruker du BBQ-saus når du griller + herlige oppskrifter på grillmat

Grillosen står over hekken, og naboen svir noen sommerkoteletter. Dette er et vanlig syn i løpet av den norske sommertiden. Det er altfor mange som ikke vet hvordan man griller for et optimalt resultat. Jeg er ingen supergriller, men kom på tredjeplass (sammen med kollega Cecilie) i første runde av TV2-serien «Norges Grillmester» som gikk på tv ifjor, så noe gjør jeg jo riktig.

Grilling er ikke vanskelig, det handler bare om å vite hva man gjør. Det handler om temperaturkontroll og direkte og indirekte soner på grillen. Kort fortalt handler det om å vite når man skal grille direkte over kullet (gassen) og når man skal legge maten over på sonen som ikke har en direkte varmekilde under seg.

Jeg har laget noen retter på grillen der jeg har brukt BBQ-sauser fra Santa Maria. Dette er sausen uten smaksforsterkeren glutamat E 621, noe som er veldig bra, for da er den ikke for salt. Men hva bruker man så slike sauser til? De brukes til å smøre på kjøtt, fisk og grønnsaker under grilling og som dipp til grillmaten i stedet for f.eks. ketchup. Jeg sier under grillingen, fordi om du skal grille et større stykke kjøtt eller tykke stykker fisk eller grønnsaker, så vil maten svi seg hvis man starter med å smøre den inn med grillsaus. Dette fordi grillsauser inneholder sukker og sukkeret karameliseres og det dannes en brent skorpe på maten. Det vil vi jo ikke ha.

Ha grillsaus over i en skål når du skal grille. Ta litt av gangen, for når du er ferdiggrillet skal du ikke helle sausen tilbake på flasken pga hygieniske årsaker. Ha grillsaus over i en skål når du skal grille. Ta litt av gangen, for når du er ferdiggrillet skal du ikke helle sausen tilbake på flasken pga hygieniske årsaker.

Jeg har laget en skikkelig grilltallerken med en wrap med grillet nakkekotelett, chili-eple-coleslaw og en vegetarwrap med grillede sjampinjonger, grillet squash, sitronmajones, tomater  og strimlet salat. Til dette har jeg laget potetgull av søtpotet og til hver av wrapene har jeg to forskjellige BBQ-sauser: Roasted garlic til grønnsakene og Original BBQ-saus til kjøttwrapen.

Det er hyggelig å lage en skikkelig god grilltallerken til de som ikke spiser kjøtt, og for de som vil ha noe annet enn grillet kjøtt også. En vegetarianer skal ikke bare ta til takke med en salat hvis han/hun kommer på middag, synes jeg. Lag en skikkelig grillporsjon til den personen også. Det er jo så enkelt!

Gul squash, sjampinjoner og grillsaus. Bare å sette i gang med grillingen!

Slik lager du en grillplatting for vegetarianere og kjøttetere:

Veggiswrap:

Jeg velger å bruke Roasted Garlic, BBQ-sausen fra Santa Maria. Den er helt fantastisk på smak og smaker også skikkelig godt til søtpotetgullet jeg lagde. Bruk den som en aromatisk ketchup og dypp chips i den.

Ok, tilbake til wrapen. Jeg bruker vanlige lomper som wrap. Favoritten er havrelomper. De får du overalt. De er supre å lunke på grillen før servering. Da får de en crispy overflate som gjør seg godt til rettene.

Du trenger:

• squash (får du tak i gul squash er den fargesterk og vakker, og gjør seg på en slik grilltallerken), delt på langs i tykke skiver.

• sjampinjonger, skåret i tykke skiver. 4 skiver per sopp.

• cherrytomater skåret i skiver

• Strimlet salat eller spisskål

Grill grønnsakene på direkte varme. Bruk gjerne en grønnsaksrist (grillutstyr som du får kjøpt i butikken) slik at sjampinjongene ikke ramler ned gjennom grillristen. Når grønnsakene har fått litt varme pensler du et lag Roasted Garlic BBQ-saus på grønnsakene med en pensel. Snu grønnsakene og grill med sausesiden ned. Pensle saus på den andre siden også og la denne siden få et minutt på grillen før du legger grønnsakene over på indirekte varme (siden av grillen som ikke har kull eller der du ikke har gassbrenneren på). Når du synes grønnsakene har fått fin farge og konsistens, serverer du dem i lompe med strimlet salat, tomatskiver og sitronmajones (oppskrift lenger ned i saken).

Deilig grønnsakswrap med grillede grønnsaker.

Nakkekoteletter, spisskål, eple, chili, søtpotet, sitron, lomper og Original BBQ-saus. Hørte jeg grillfest?

Kotelettwrap:

Nakkekoteletter har fin marmorering i kjøttet og egner seg supert til å grille. Det er nesten det beste svinekjøttet jeg kan grille.

Du griller nakkekotelettene hele med litt salt og pepper på begge sider. Når du har grillet dem direkte i et par minutter på hver side, smører du et lag med Original BBQ-saus fra Santa Maria på den ene siden. Grill så med sausesiden ned et minutt. Gjør det samme med den andre siden når du har penslet den med saus. Nakkekotelettene trenger nå litt mer tid før de er gjennomstekte, så legg dem over på indirekte side av grillen og la dem grille ferdig under lokk.

Ta dem av grillen og la dem hvile noen minutter før du skjærer kjøttet i tynne strimler. Ha dem i en bolle med litt BBQ-saus og bland før du fyller en lompe med kjøttet og en deilig chili-eple-coleslaw, som du får oppskrift på her:

1 grønt eple skjæres i tynne staver eller rives på rivjern.

1 spisskål skjæres i tynne strimler.

1 rød chili grovhakkes

Bland dette sammen med litt salt, pepper og sitronmajones.

Oppskrift på sitronmajones får du her:

Du starter med å finne frem en høy beholder eller et litermål.

• Tilsett 1/2 fedd fersk hvitløk, 1 ts dijonsennep, en klype salt og pepper, 1 ts revet sitronskall, 4 ss sitronsaft og 1 helt egg.

• Pisk dette med en stavmikser.

• Spe med (ca 2 dl) solsikkeolje i tynn stråle og pisk til majonesen blir kremete og fin.

• Tilsett friske urter hvis du vil.

Deilig kotelettwrap.

Potetgull egner seg til grillmaten, og det er enkelt å lage selv. Har du lyst til å lage eget potetgull av forskjellige rotfrukter, klikk deg inn på denne saken der jeg har laget mange forskjellige typer rotfruktchips.

Potetgull av søtpotet med herlig Roast Garlic BBQ-saus til. Dette er min favorittkombinasjon denne sommeren, dere!

Grill gjerne en sitron, med snittflaten ned, for en deilig frisk smak til grillmaten. Grillet sitron får en fantastisk deilig sødme. Verdt å prøve.

Grillsauser fra Santa Maria. Oppbevar i kjøleskap etter at du har åpnet flasken.
Grillsauser fra Santa Maria. Oppbevar i kjøleskap etter at du har åpnet flasken.

Har du forresten prøvd krydderrubbene fra Santa Maria? Sjekk ut her da jeg prøvde dem for litt siden.

TIL INFO: DETTE INNLEGGET ER SKREVET PÅ OPPDRAG AV SANTA MARIA. MIN OPPLEVELSE AV PRODUKTET ER EKTEFØLT OG OPPRIKTIG. Dette er produkter jeg kan stå inne for.
Forrige

Hippe Söder

Beinhard rosévin og en fresh pizza

Neste

Legg igjen en kommentar