Andebryst med julesmak

And passer til utrolig mye! Du kan krydre den med nesten hvilken smak du vil og det vil bli godt. Jeg elsker å ha et søtt tilbehør til anden, og med litt fivespice-krydder (kinesisk kryddermiks), så smaker fuglen jammen meg jul også.

Nå skal jeg vise deg hvordan du får et gourmetmåltid som vil passe godt på nyttårsaften, for HEY, det er jo ennå jul selv om vi bikker nyåret.

Andebryst med julevri
Andebryst med julevri

Kinesisk Fivespice-krydder består av typiske julekrydder som kanel, stjerneanis og nellik, samt noen til. Klart det vil passe til en julete anderett!

Det du gjør først er å vaske og tørke andebryst. Store andebryst ligger på 350 gram, og er nok til to personer. Snitt fettet med en skarp kniv. Rut det slik du gjør med ribben. Ikke skjær ned i kjøttet. Gni andebrystene inn med masse salt, pepper og et tynt lag fivespicekrydder. Du får kjøpt denne krydderblandingen i de fleste matbutikker. Varm en stekepanne og legg fettsiden ned på høy varme. Fettet vil nå smelte og du kan tilsette aromater som timian, rosmarin (hvis du vil bruke to urter. Det holder med timian hvis du bare har det) og hvitløk i pannen.

Andebryst til steking
Andebryst til steking

Snu andebrystene i pannen og stek noen minutter til du har en fin skorpe. Legg andebrystene over i en ildfast form sammen fettet og urtene og sett i en ferdigoppvarmet ovn på 180 grader. La andebrystet stå i ca 10 minutter eller til du kan kjenne deg frem til de er ferdige. Jeg liker at det er litt spenst i kjøttet når jeg klemmer på hver side av kjøttet. Da er det perfekt rosa inni. Men bruk gjerne et steketermometer. Mmmmm Nå lukter det skikkelig jul på kjøkkenet. Ta vare på fettet og kraften fra anden.

La anden hvile på en fjøl til du skal skjære den opp. minimum 15 minutter. Legg folie lett over for at de ikke skal bli kalde.

Så tar du for deg potetstappen. Lag den slik du pleier, eller klikk deg inn her for å se hvordan jeg lager den. (Oppskriften du klikker deg inn på inneholder appelsinskall, men du kan bare sløyfe det hvis du ikke liker det, men det vil gi en ekstra julete følelse om du tilsetter akkurat det)

Pærene er selve «rosinen i pølsen» her. Skrell gråpærer. Beregn en pære per person. Rens dem og skjær i fire båter.

I en varm panne smelter du 4 ss brunsukker. Tilsett et shotglass amerikansk whskey. Jeg brukte Maker’s Mark, for den er ikke for parfymert. Så tilsetter du 3 ss smør og to stjerneanis, samt en kvast rosmarin eller timian. Press saften av en klementin. Hell på 3 ss av andekraften og legg pærene i. Senk temperaturen til medium og la pærene bli myke og karamelliserte. Strø en klype flaksalt over pærene.

Tynn evt ut kraften med litt vann. Dette skal være sausen til anden. Du trenger ikke mye av dem, for den er ganske mektig.

Server andestykker med potetmos og noen dampede sukkererter sammen pærene og den deilige kraften. Dette, mine damer og herrer, er jul på en tallerken! Kos dere!

pærer i karamell
pærer i karamell
Forrige

Sticky toffee pudding med coca cola og bourbon

Nytt år og det som hører med.

Neste

Legg igjen en kommentar