And på sommervis

Forrige fredag hadde kjæresten min bursdag. Og på bursdager får man selv velge meny. Slik er det her i huset. Erik ville ha ansjoser fra Cadaques (stedet vi ferierer hver sommer) til forrett og and til hovedrett.

Ok. Det skal bli, Sir!

Jeg har oppskrifter på and på bloggen nok til å fylle en egen kokebok. Erik måtte selv velge tilbehør: – Noe med bulgur, pistasjnøtter, granateple og litt Midt-Østen, lød det fra bursdagsbarnet. Den er grei!

Forretten er enkel. Ansjoser fra Spania, tynne brødskiver som er tørket i ovnen og deilige bobler fra Tasmania.

Forretten var enkel. Glass med ansjoser fra Cadaques var med i kofferten og en flaske musserende fra Tasmania laget på champagnemetoden sto på kjøl.

Anden måtte jeg ringe rundt i hele byen etter. Det er sommerferie og utvalget i matbutikkene er ganske mangelfulle. Men Meny i Bogstadveien kunne hjelpe meg.
I min lokale grønnsaksbutikk fikk jeg alt jeg trengte til retten: Perfekt modne aprikoser, sitron, urter, norske sukkererter (både flate og med full belg), pistasjnøtter, granateple og bulgur.

Erik elsker bringebær og det er klart man må få alt man ønsker på bursdagen. Jeg er elendig på baking, men en ting kan jeg og det er å lage en superenkel mandelbunn, dynke dem med bringebærsukkerlake, piske litt krem (tilsatt et par-tre bringebær i kremen når du pisker) og lesse på deilige bringebær. Sånn blir det.

Så til middagen. Jeg må ikke komme rekende med en salat til en voksen mann. Retten må mette. Bulgur er den perfekte løsningen. Har du ikke smakt det før? Det er som en kombo mellom ris og couscous. Den er lett å tilberede og lett å smaksette med krydder og andre godsaker.

Har du lyst til å lage den sommerlige anderetten? Her kommer oppskriften:

And til Eriks bursdag
(til to personer)
1 andebryst (ca 250 g)
4 modne aprikoser. Er de ikke modne, ikke bruk dem. Bruk da heller fersken eller nektariner.
1 granateple
3 ss meierismør
salt, pepper
1 ts ras el hanout (krydderblanding som du får i større supermarkeder. Kan sløyfes, men gir nydelig smak)
sukkererter og evt også grønne erter fra belg eller frosne
frisk mynte, frisk koriander og evt blå basilikum.
2 dl bulgur
1 ts olivenolje
1 sitron
1 liten neve pistasjnøtter (usaltede), grovhakket

Slik gjør du:
Granateple: Del granateplet og kakk ut frøene med en tresleiv. Bruk forkle og kakk på skallet slik at kjernene faller ned i en bolle. Får du saft på klærne er det bye-bye til plagget. Dette er farge som setter seg!
Spar på 1/3 av granateplekjernene. Resten har du i en gryte og tilsetter 2 ss sukker og 2 dl vann. Kok opp og småkok langsomt en halvtime. Du kan evt. tilsette 1 ss sherry. Jeg brukte Pedro Ximenez som jeg alltid har i skapet. Sil av og kok opp sausen. Når du har stekt andebrystet heller du sausen i pannen slik at kraften fra anden blander seg med sausen.
Anden: Skår skinnet på andebrystet (ikke skjær ned i kjøttet) Gni anden inn med salt, pepper og ras el hanout (hvis du har det). Stek anden med skinnsiden ned i tørr og varm panne. Etterstek i ovnen til du har en kjernetemperatur på ca 57 grader. La brystet hvile før du skjærer det i tynne skiver.
Usikker på hvordan du steker and? Les fremgangsmåte her.
Bulgur: Tilbered som anvist på pakken. Tilsett litt ras el hanout i blandingen (ca 1/2 ts) hvis du vil ha deilig smak. Når bulguren er ferdig blander du inn 1 ts finrevet sitronsaft, en liten smørklatt og halvparten av pistasjnøttene. Legg bulguren i bunnen av et fint serveringsfat.
Tilbehør: Legg anden på fatet og dander aprikosbåter, sukkererterstrimler (rå), rå erter (grønne fra belg eller frosne som er tint), pistasjnøtter, urter og granateplekjerner på sidene. Hell den deilige granataeplesasuen over anden. Hell litt olivenolje over salaten. Kun noen teskjeer. Server!

Erik elsker oransjevin og da ble det husets favoritt, Dinavolino i glasset.

Glad mann med kake!
Forrige

London skuffer aldri!

Peppersaus til krabbe

Neste

2 kommentarer om “And på sommervis”

  1. hei! Vil dette tilbehøre passe like bra til andeconfit tror du? Ønsker å lage andeconfit med tilbehør som ikke er så tungt og høstlig.

    Svar
    • Hei Kris! Det tror jeg så absolutt det vil! Det vil bli superlekkert! Spø andeconfit er fantastisk godt, så ja! Kjør på!

      Svar

Legg igjen en kommentar