17 tips til god smak

Bygg smaker, steg for steg. Her er mine tips til et vellykket resultat.
1. Sitrusskall: Nesten all mat blir bedre med litt revet sitronskall. Gjerne til fiskeretter og middelhavsretter. Revet sitronskall i potetmos er bare himmelsk. Revet appelsinskall over en sjokolademousse eller en krem hever smaken.

2. Sitronsaft: Juster syren i en rett med noen dråper sitronsaft. Jeg anbefaler å få tak i uvoksede sitroner med tynt skall. De er pakket med deilig saft. Det er virkelig en smaksforskjell.

3. Nøttesmør: Når du skal bruke smør i en saus eller i en potetpuré, ta deg bryet med å bruke klaret smør. Det gjør du enkelt ved å smelte meierismør og la det stå på platen til melkestoffene faller til bunn og smøret dufter lett av nøtter. Så bruker du den gjennomsiktige væsken.

4. Andefett: I større matvarebutikker får du kjøpt ande- eller gåsefett på glass eller boks. Ha alltid en slik i kjøleskapet til å steke poteter eller sopp i. Fettet tåler høy varme og gir en sensasjonell god smak.

5. Rognebærgelé: Perfekt til å bruke i saus. Pga sødmen og bitterheten i rognebærene, er dette ditt hemmelige våpen på kjøkkenet.

6. Bruk god kraft i supper eller saus. Lag den selv eller kjøp kvalitetskraft. Dropp buljongterningen, for den inneholder fryktelig mye salt og du vil ikke få den dype kraftsmaken med en terning. Hvis du lager kraft selv lønner det seg å lage mye og fryse ned til senere bruk.

7. Ikke bli overambisiøs. Finn ditt komfortable nivå og utforsk dette før du starter på noe mer komplisert. Jeg vet nå at jeg ikke kan bake kaker. Jeg vil henlede oppmerksomheten til et Instagram-bilde jeg la ut i går (se høyre stolpe). Dette er et resultat av ikke å være i komfortsonen sin. Jeg skulle prøve meg på en gresskarkake uten oppskrift, og det gikk helt galt. Toppen ble brent og fyllet ble rennende. Hva har jeg lært? Jeg må bruke oppskrift hvis jeg skal bake.

8. Stol på din egen smak. Smak til underveis hele tiden. Se hva som skjer i en saus fra du starter til du er fornøyd. Hva gjorde du for at den til slutt ble perfekt? Var det den lille skjeen med rognebærgelé? Var det en skvett soyasaus? Registrer og ta det med deg videre. Det kan være vanskelig å følge en oppskrift til punkt og prikke for forholdene er forskjellig for hver person. Det kan være ovnen oppfører seg annerledes enn den som har skrevet oppskriften eller andre problemstillinger. Du får ikke et forhold til maten hvis du følger en oppskrift fra punkt til prikke. Du må føle oppskriften og vite hva neste steg er. Da har du kontroll.

9. Råvarer må behandles med respekt og kjærlighet. Du må ikke være stresset og ha dårlig tid. Senk skuldrene. Det går ikke fortere å koke vann hvis du står og ser på.

10. Røkt paprika kan heve en rett til nye høyder. Det er ikke mye som skal til, men prøv å tilsette en knivspiss i en gryte, på stekte poteter eller sammen med sopp.

11. Soyasaus er jeg helt avhengig av. Den får en saus til å skyte fart.

12. En klunk portvin eller sherry hever en god saus. Til og med i kjøttkakesausen.

13. Stek kjøtt og fisk i en blanding av olje og smør tilsatt en urtekvast og hvitløksfedd. Det gir en deilig smak til det du steker. Det samme gjelder hvis du ovnsbaker rotgrønnsaker eller tomater.

14. Bruk krydder og urter, men med måte. Vit hvorfor du bruker dem og vit at de passer til det du skal lage.

15. Lær deg å salte og pepre riktig. Hvis en rett blir for salt er det vanskelig å redde den. Kok alltid grønnsaker i litt lettsaltet vann, slik at smaken setter seg inne i grønnsakene. Det blir ikke det samme å salte dem etterpå.

16. Bruk fersk hvitløk. Gammel hvitløk med grønn spire i midten setter en besk smak til maten. Bruk hvitløk med måte. Det er ikke slik at jo mer, jo bedre. Rå hvitløk er veldig smaksdominerende og kan ødelegge et helt måltid.

17. Smak, smak, smak underveis. Bygg den gode smaken.
Lykke til!

Forrige

Kjapp gravlaks

Svinerullade med rotfrukter og erte/basilikumpuré

Neste

Legg igjen en kommentar