En vinrød tråd gjennom La Rioja

La Rioja: Den minste regionen i Spania ligger rett sør for Baskerland. Du flyr til Bilbao og derfra er det to timer i bil til vinland.

Ja, for det er vin La Rioja er mest kjent for. Tunge, eikede rødviner. Dette er klisjéen og myten. Her er det på tide å rydde skikkelig opp i misforståelsene.

Det med vin er riktig. Regionen renner over av deilig druesaft. Det er det med tunge viner vi må rette opp i. Mye har skjedd de siste årene og nye vinmakere har satset på mindre eikede viner. Det er det som er trenden. Det er den stilen folk vil ha på vinen nå. Men frykt ei om du er en av de som liker den klassiske stilen på Rioja-vinene. Fremdeles er det produsenter som holder stilen. Muga er en av dem som ikke rikker seg i retning trender. De lager fremdeles de tunge, eikede vinene.

Vin fra La Rioja ble første gang nevnt i en skrevet tekst i år 873 e.Kr. så de har drevet med vinproduksjon en god stund.

I området Haro, der Muga har sin vinproduksjon, ligger også mange andre kjente vinprodusenter som representerer «den gamle verden» av Rioja-viner. Området heter Rioja Alta.

Fordi vingårdene ligger sentralt ved toglinjen fikk vinene sin storhetstid da vinlusa traff de franske vinrankene. Man startet eksport av vin fra Haro til Frankrike. Først i 1887 kom vinlusa til La Rioja.
Haro var, og er fremdeles en rik by. De eksporterte som nevnt masse vin til Frankrike. De hadde elektriske gatelys på samme tid som Paris, noe som forteller hvor rik byen var.

29. juni arrangeres det store vinslaget der poenget er å dynke motparten med mest mulig vin. Dette kan oppleves i byen Haro i Rioja Alta. Da feirer og hyller lokalbefolkningen vinavlingene sine.

De fleste vinprodusentene har også produksjon av olivenolje, da forholdene ligger godt til rette for det også.

La Rioja har tre vinområder og de ligger klemt mellom tre fjellkjeder: Rioja Alta, Rioja Alavesa og Rioja Baja (også kalt Rioja Oriental). Det finnes over 500 vingårder i denne regionen, som er Spanias minste (på fastlandet).

Gammel og tradisjonell måte å plante vinstokker på. Hver vinstokk har tre armer. Druene høstes manuelt.

Mens vinene fra Rioja Alta har en klarer fruktsmak og føles lettere i munnen er vinene fra Rioja Alavesa kraftigere og inneholder mer syre.
Vinene fra Rioja Baja inneholder ikke så mye syre, men kan ha veldig høyt alkoholinnhold. De er også mørkere i fargen. Vinmarkene ligger vest i regionen.

De beste druekvalitetene dyrkes i Rioja Alta og Rioja Alavesa der du finner leirholdig jordbunn basert på kalkstein. Vinmarkene kan ligger på 800 meters høyde.

Rioja Baja har et slags middelhavsklima med mye tørke og temperaturer på 30-35 grader om sommeren. Vinmarkene ligger lavt i terrenget, kun 300 meter.

Rødviner fra La Rioja klassifiseres i disse fire kategoriene:

Rioja: Unge viner som ligger kortere enn et år på fat.

Crianza lagres minimum i to år og minst et år av disse på fat.

Rioja Reserva lagres i minst tre år, der fatlagring i minst et år er vanlig.

Rioja Gran Reserva lagres to år på fat og tre år i flaske.

Du kjenner sikkert best til rødvinene fra La Rioja. De lages av disse fire druene: Temranillo, Graciano, Garnacha og Mazuelo. Man har i tillegg lov til å blande inn opptil 5% grønne druer.

Det lages også musserende vin, hvitvin, rosé og clairet, eller clareta som det heter på spansk. Dette er en mellomting mellom rødvin og rosévin. Altså en vin med litt mer farge og smak enn en klassisk rosé. Dette er en type vin som er vanlig å finne i Bordeaux i Frankrike. Avstanden mellom Bordeaux og La Rioja er ikke stor.

Se etter kvalitetsstempelet D.O.C. (Denominación de Origen Calificada) når du kjøper vin.

Min reise i La Rioja starter i den lille landsbyen Ezcaray. Jeg skal fortelle mer om dette stedet i et annet blogginnlegg når jeg skal skrive om det kulinariske La Rioja, men fordi dette innlegget handler om vin, vil jeg nevne hotellet Palacio Azcárate. Dette er et av de hotellene som bare har tre stjerner, men som jeg når som helst velger fremfor femstjerners kjedehotell. Dette hotellet har sjarm og personlighet. Jeg bor på et stort og deilig hjørnerom med utsikt utover en liten park og et lite torg. På badet står det skjønnhetsprodukter slik det alltid gjør på hotell. Men disse skjønnhetsproduktene er selvsagt laget av druesaft.

Vindruer til ørene.

Vi er tross alt i vinland! I resepsjonen står vintønner omgjort til bord og utvalget i hotellshoppen bærer preg av at de er opptatt av en eneste ting: Nemlig vin! Her får du kjøpt smykker med vinblader og drueklaser. Du får kjøpt dekorerte vinglass og selvsagt vin.

Ezcaray

I byens mange kneiper og barer er utvalget av vin på glass imponerende stort. Selvsagt skal man ha mulighet til å drikke vin fra flere produsenter når du går på bar. Skulle bare mangle.

Sveve over vinmarkene
Når man kjører rundt i La Rioja vil man se vinmarker på alle kanter. For å få et skikkelig overblikk kan jeg anbefale deg å melde deg på ballongferd. Å sveve over vinmarkene i Rioja Alta en tidlig morgen er en opplevelese av de sjeldne. Arcoiris er et firma som driver med dette.

Selve ballongferden tar ca tar halvannen time og det er en drøm av en opplevelse. Jeg er høyderedd, men hadde ingen problemer så lenge jeg holdt meg fra å kikke rett ned de 1500 metrene som skiller kurven og bakken.

Cava og vinrankegren plukket fra ballong i fart.

I løpet av ballongferden fikk vi servert et glass lokal cava. Ballongføreren førte også ballongen ned til vinrankene på et tidspunkt i turen, og plukket en gren fra buskene. Snakk om presisjon!

Da jeg var ombord i ballongen var det en deilig og kjølig morgen. Tåken hang over åskammene og morgensolen varmet i ansiktet.

En slik tur koster 160 euro hvis du er i ballong med flere. Du får diplom etter endt tur og du får en deilig, lokal brunsj med deilig spekemat, en varmrett og selvsagt masse lokal Rioja-vin for denne prisen.

Vingårdbesøk
Når man nå er i Rioja Alta-området må man jo besøke en vingård eller to. Jeg besøker Cune (C.V.N.E. eller Compania vinicola del northe de Espana som det heter) som ligger i Barrio de la Estación de Haro. Dette er nok et vinhus du kjenner godt til. Vinene finnes på Vinmonopolet.

Ved denne viktige togstasjonen i Haro ligger det hele sju vingårder. Dette henger sammen med historien om vineksport til Frankrike, som nevnt tidligere. Muga er nærmeste nabo. Mens Muga har valgt å holde på den gamle stilen med tung eikelagring, har Cune utviklet seg i en mer moderne retning. Ikke for alle vinene, men et utvalg.

Cune er en familiebedrift og det er nå femte generasjon som styrer der.
En av deres mest kjente viner er Imperial. Den lagres minimum 6 måneder på ungarske eikefat for Crianza, og minimum to år for Reserva.

De beste årgangene av toppvinen Imperial er 1995, 2010, 2011.

2017 har vært et krevende år for mange vinbønder. Men de få druene som er høstet er av meget høy kvalitet. Vi har noe godt i vente.

Inne i Eiffel-kjelleren (tegnet av selveste Eiffeltårn-duden Gustave Eiffel) ligger 400 eiketønner. Hver tønne inneholder 225 liter vin.

The Cemetery er også et at områdene på vingården som er spennende å få med seg når man er med på guidet tur. Som tatt ut fra en skrekkfilm ser du kirkegården der vinflaskene ligger med mengder av støv og mugg. Litt creepy, men går du sammen med andre føles det ikke så skummelt.

Her stikker pipene opp fra jorden.

Alle har sin egen vinkjeller
Når du kjører rundt på småveiene i La Rioja vil du kanskje oppdage mange små piper som står opp fra jorden. Dette er veldig spesielt. Nesten alle innbyggere har sin egen bodega (vinkjeller). Pipene fungerer som luftekanal. Vinkjellerene ligger dypt under husene og går langt under jorden som tunneler. Temperaturen er konstant uansett årstid og forholdene er perfekte for lagring av vin.

Jeg blir med sjåføren min, Fernando Fernández som bor i landsbyen Hormilleja og får se vinkjelleren han har under huset sitt. Han er verdens beste sjåfør og guide hvis du skulle trenge noen til å kjøre deg rundt i området. Han har eget godteri-skrin og wifi i bilen. Det er bonus, det!

Ricardo Ayala

I denne svært lille landsbyen bor og jobber Ricardo Ayala, naboen til Fernando. Han lager Orujo – druebrennevin laget på kvister og grener fra vinrankene. Og det er skikkelige saker han lager. Han lager lav-filtrerte og helt naturlig håndverks-brennevin etter familieoppskrifter under navnet Virgen del Cisne. I den lille fabrikken sin lager han brennevin med kun naturlig farge, urter og frukt.

Klassisk orujo (samme som italiensk grappa) og likør laget på en fjellurt som kalles te.

I sesong lager han brennevin med sitron og appelsin eller nøtter. Brennevinet kan kjøpes i bedre vinbutikker som Vinoteca Ventacondenominacion.com i Logroño – La Riojas hovedstad.

Les mer: Spanias lengste tapasgate finner du i Logroño

Blant de mer alternative måtene man kan oppleve vindistriktet La Rioja på er å melde seg på en Segway Tour der du kjører gjennom vinmarkeder og besøker vingårder. Segway La Rioja driver med dette, skulle du være interessert.

Logroño

Du merker kjapt hvor viktig vinproduksjon er i La Rioja når du kommer til regionen. I hovestaden Logroño er byen dekorert med fliser med bilde av drueklaser og vinblader. Det er vinrelaterte detaljer over alt.

Lokalbefolkningen kler seg i vinrødt.
Til og med graffitien har vintema. Bad ass!

I Katedralen Santo Domingo de la Calzada vil du også finne spor av vin. Godt skjult i de flotte treutskjæringene i kirken finner man plutselig en vindrikkende mann.

Det drikkes vin i katedralen Santo Domingo de la Calzada

Kirken er ikke kjent for denne tegningen, men de levende hønene som «jobber» i kirken. Det er fire hønsepar som jobber skift i kirken. Et par jobber i fjorten dager i kirken mens de andre chiller på hønseherberget. Hvorfor kirken har levende høns er en elt annen historie.

Reiser du innom Santo Domingo enten som pilgrim på vei til Santiago de Compostela i Galicia eller som turist bør du ta turen innom den vakre katedralen. En stopp innom Bar Monaco anbefales for et glass lokal vin eller et stykke av den supergode tortilla’n (omelette) deres.

Les mer: Pilgrimmer og munker i Galicia!

Verdens flotteste vinmuseum
Og vil du virkelig sette deg inn i regionens vinhistorie bør du ta turen til Vivanco. Dette er et privat vinmuseum som ble kåret til verdens beste vinmuseum i 2007 av Unesco. Dette er både museum og vingård.

Museet er gigantisk og svært moderne. Det består av 6 deler:
Rom 1: Her lærer du alt om druer, jordsmonn, redskap og innhøstning.
Rom 2: Kan du alt om korker og flasker? Hvis ikke kan du lære masse nyttig her.

Rom 3: Historien om oppbevaring av vin helt fra leirkrukker til flasker i alle størrelser. Dette er gøy!

Rom 4: I dette rommet kan du se hvordan vin er blitt brukt i kunsten gjennom tidene. Du vil selvsagt se statue av Bacchus – selveste vinguden, men også moderne verk av Picasso, Dalí, Miró og Andy Warhol.

Bacchus

Rom 5 viser vinopptrekkere i alle former, farger og fasonger.
Rom 6 er utearealet der du finner en flott hage utenfor museet med 220 forskjellige vinsorter.

Vinranker med landsbyen Briones i bakgrunnen.

Du kan melde deg på diverse kurs hos Vivanco: Kurs i smaking av druemost, nybegynnerkurs i vinsmaking og vininnhøstningsfestival i oktober.

I shoppen kan du smake Vivancos egen vin, kjøpe vinmarmelade, sjokolade med vin, skjønnhetsprodukter med vin og mye mer.

Ontaño

På tide med flere vinbesøk, eller hur? Ontaño har vinmankene sine i Rioja Baja. Det betyr ikke at vinene deres er dårlige av den grunn. Ontaño er en kvalitetsprodusent som lager moderne Rioja-viner, slik mange produsenter i området gjør.

Selve vingården, som ligger utenfor Logroño er et museum i seg selv. Her kan du se nydelig, privat kunst og flotte glassmalerier i kjelleren. Legg spesielt merke til barne-kunsten der man presenterer vinlusa som monster og noe barn må lære seg å passe seg for. Man skal tidlig krøkes…

Vinrød mote i grønnsaksbyen Calahorra.

Vinterapi
Ok, etter å ha kjørt på kryss og tvers av La Rioja passer det å avslutte med et aldri så lite kurbadopphold. Etter å ha ha sett dinosaurspor i Enciso – helt sør i La Rioja og klappet statuer av dinosaurer – de samme som du kan se i fabelaktige «The Trip to Spain» med Steve Coogan og Rob Brydon, svinger vi tilbake til det karrige landskapet med røde westernaktige fjell og kurbadet Balneario de Arnedillo.

Hallo Dino!

Hva er linken mellom kurbad og vin? De har jo selvsagt vinterapi på menyen. Vi er tross alt i La Rioja! Det fungerer slik: Du blir først massert i vindrueolje som dufter helt fantastisk. Så blir du plassert i skumbad tilsatt drueolje. Mens du sitter der i mørket med levende lys plasseres en flaske lokal rødvin og vinglass på kanten av badekaret.

Vinspa med vinpause. Foto: Balneario de Arnedillo

Nå har du en halvtime til å gire ned, drikke vin og kose deg. Jeg hadde vinterapitime klokken halv ti på morgenen, og fordi det var mørkt i rommet klarte jeg å glemme at det egentlig var morgen da jeg tok en real slurk vin…

Kurbadet er unikt. Det åpnet i 1847 og har hatt kontinuerlig drift helt siden oppstart. Nå drives stedet av 7. generasjon.

Utendørsbassenget med bølger.

Det er mest eldre folk med reumatiske plager som kommer hit, men jeg ser mange yngre par også. Konseptet er helse. Hotellet tilbyr buffet inkludert i prisen. Her finner du sunnere mat, men vin får du selvsagt kjøpt. Hotellet har også en fabelaktig bar. Begrepet helse er nok litt annerledes enn det vi forbinder med ordet.

Vinflasken er tom og min reise gjennom La Rioja er over. Neste innlegg herfra skal handle om maten. Det kan du glede deg til!

Fikk du lyst til å reise til La Rioja? Det letteste er som nevnt å fly til Bilbao og så leie en bil og kjøre i et par timer.

Til info: Jeg har vært i La Rioja med Det Spansk Turistkontoret

Forrige

Afternoon Tea på ekte bibliotekskafé

Biksemad – den beste måten å bruke rester på

Neste

Legg igjen en kommentar