Biksemad – den beste måten å bruke rester på

Biksemad, pytt-i-panne, cowboymat. Kjært barn har mange navn. På danske heter det biksemad og det er en deilig miks av restemat.

Jeg har stekt ribbe tidligere i uken og hadde masse rester. Dette er perfekt å bruke i en deilig rett som biksemad. Jeg har laget en gryte av stekte ribbebiter, tomat, potet, løk og urter. Jeg har til og med brukt en klunk rødvin fra helgas middagsselskap og litt kraft. En bitteliten slant kremfløte hadde jeg også i kjøleskapet. For å toppe det hele har jeg knekt to egg i retten rett før servering. Det var ikke en bit igjen da vi hadde spist! Dette er så utrolig godt og det føles også bra å bruke opp maten man har i kjøleskapet. En slik biksemad-gryte er en god måte å minske matsvinnet på.

Nå går vi inn i ribbetiden og du vil garantert få rester etter middagen. Det er selvsagt deilig å smugspise ribbe fra kjøleskapet eller skjære ribben i tynne skiver og ha den på skiven med litt sennep, mne står du igjen med mye ribbe kan du lage en rett som denne.

Her er oppskrift på min biksemad-rett. Den må du ikke følge slavisk. Bruk heller det du har i kjøleskapet.

Til to personer:

200-300 g ribbe skåret i terninger eller annet restekjøtt

1 løk, finhakket

4-5 poteter, delt i skiver.

1 boks tomat

2 fedd finhakket hvitløk

1 liten neve hakket mynte og bladpersille

4-5 ss kremfløte

1 dl rødvin

1 dl oksekraft (fond + vann)

2 egg

3 ss extra virgin olivenolje

Slik gjør du:

Forkok potetskiver til de er møre. Hell av vannet.

Ta frem en panne og skru den på medium varme. Mykne løken i litt olje noen minutter. Tilsett hvitløk.

Tilsett rødvin og kok opp til alkoholen har fordampet. Dette tar et par minutter. Hell på kraft, legg i urter og tomater. Kok inn i fem minutter og hell det over i en ildfast form sammen med potetskivene.

Stek ribbebitene i en panne til de blir gylne i fargen. Dryss litt flaksalt over. Bland dette i den ildfaste formen og sett i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter. Kakk egg i gryten og stek videre i maks 10 minutter.

Nå er det bare å nyte restegryten.

Forrige

En vinrød tråd gjennom La Rioja

Step-by-step til perfekt langtidsstekt ribbe med sprø svor

Neste

Legg igjen en kommentar