Det er ekstra stas å bli invitert til fine steder i sitt eget land, og Flå var stedet for en herlig villmarksopplevelse som jeg fikk være med på i forrige uke.
Flå er tettstedet jeg har kjørt forbi – mange ganger, faktisk, på vei til Hemsedal, Gol, Ål osv. Denne gangen stopper jeg. For det er på Flå det skjer om dagen. Med ny tunnel er det kun litt over halvannen time å kjøre fra Oslo. Stedet har fått et nytt Jakt- og fiskesenter som ligger rett ved Bjørneparken. Dette er et opplevelsessenter for friluftsinteresserte, der du bl.a kan lære å fiske, jakte, trene opp jakthunden din,skyte i jaktsimulator og lære å parterer byttet i riktige stykningsdeler (ikke bare alt i kverna til kjøttdeig).
Lavterskel-tilbudene deres er ment for alle, og kan være slik som dette: Fisketur med overnatting der du lærer å knyte knuter, fange fisk for så å steke den på bålet, koke god, gammeldags kaffe i kjele med vann fra elva. Du skal kunne sitte igjen med følelsen av at dette var en hyggelig opplevelse som du kan beherske og få til selv ved en senere anledning. Du kan også få opplæring av proffe kokker i hvordan lage deilige retter av dyrene du har jaktet.
Senteret inviterer også konferansegjester opp i lavvoen for å sitte sammen rundt ildstedet og kanskje få noe godt i glasset. Stedet arrangerer over 100 forskjellige kurs og aktiviteter for folk som er glade i skog og mark, jakt eller fiske.
Jeg er invitert for å være med på et av konseptene som Jakt- og fiskesenteret arrangerer: «Fra skog til bord». Det skal arrangeres hele 20 av disse i år, og denne kvelden er det brandymerket St Remy som er representert med kombinasjonen brandy og mat. St Remy er et rimelig brandymerke som, ut fra spørreundersøkelser, er jakt- og fiskeinteressertes foretrukne druebrennevin. «Fra skog til bord» ble startet for at man skal få et forhold til hvor maten kommer fra, for man har unike jakt- og fiskemuligheter i Norge, og for å vise hvordan man behandler de forskjellige delene av viltkjøttet. Det er kokker fra Thon Hotell Bjørneparken som lager gourmetretter av skogens skatter.
Denne kvelden er det duket for en herlig 5-retter med både cocktail før og etter, brandysmaking i lavvoen, skyting i jaktsimulator og overnatting på «bjørnehotellet». Og etter frokost vanker et besøk hos bjørnene i Bjørneparken.
Vi får servert en herlig cocktail av bartender Mikael:
St Remy Collins
- 4cl St Remy brandy
- 3cl sitronjuice
- 3cl sukkerlake
- 4 bringebær
- Eggehvitte
Ha alle ingredienser i en shaker og rist hard. Så tilsett isbiter og shake på nytt. Hell så over i et whiskeyglass med is. Sitronskive og bringebær som garnityr.
Vi nyter den i peisestuen på det flotte senteret før vi går opp i lavvoen for å få en innføring i St Remy og forskjellene mellom brandy og cognac. All cognac fra området Cognac, kan kalle seg Cognac (litt som Champagne kontra cremant, vet du). St Remy er blandinger av flere typer druebrennevin og kommer i utgavene: VSOP, XO og Reserve Privée (kommer på polet i september).
Så er det middag, og den danske kokken fra Thon Hotell Bjørneparken serverer rause porsjoner ment for ekte jegere.
Det er litt av et lag som sitter rundt bordet: Representanter fra Thon Hotels, Colourline (Thon Hotels, Jakt- og fiskesenteret og Bjørneparken samarbeider om et prosjekt for å få flere nordmenn og tyskere opp til Flå), presse, bloggere (vel, bare meg da) og tidligere sentralbanksjef, Torstein Moland er her.
Dette spiser vi:
1. rett: Skalldyrsuppe laget på sjøkreps med tartar av steinbit, epler, fennikel og urteolje. Servert med St Remy XO. Spennende kombinasjon mot den kraftige, og aldeles nydelige skalldyrssuppen.
2. rett: Foie gras-terrin med gravet rypebryst, bringebær, gauksyre-blader (plukket rett utenfor døra), rå rødbeter, peanøtter og stangselleri i tynne shaves. Gauksyre og rå rødbeter er en fantastisk match! Og den fete terrinen passer perfekt til St Remy XO. Gravet rypebryst var en ny og deilig smaksopplevelse. Jeg må si jeg er veldig positivt overrasket over det høye nivået på maten her, ikke minst på de kreative smakskombinasjonene som fungerer aldeles utmerket.
3. rett: Toast med steinsopp, bakte tomater, persille, sjalottløk, egg og fløte. Her får vi servert senteres egen jegervin til , men jeg må smake Xo’n til, og den smaker nesten som en armanac. Faktisk en veldig god match. Retten er så deilig, så deilig. Sopp behandlet med respekt og som en perfekt rett alene også.
4. rett: Hovedretten og en porsjon som kan ta livet av en voksen kar. Her er det mye mat. Men som sagt, dette er beregnet for jegere som har vært hele dagen ut i skogen og som er sultne som ville dyr. Retten serveres med røvin og er: Elg som har ligget i saltlake, så sousvidet på 56 grader i 6 timer, persillepuré, presillerot, poteter kokt i fett, brunet løk, purre og en bærbasert sky til. Det er høy standard på maten og det smaker nydelig. Retten er også visuelt meget vakker med persillepuréen som forestiller en mosematte der elgen hviler, og purren ligger som en trestamme over kjøttet.
Fokus på viltkjøtt er selvsagt viktig ved disse middagene og for å opplyse og lære om de flotte bruksområdene viltkjøtt har. Det er synd å kverne storviltkjøtt til tacokjøttdeig når man kan få gourmetmiddager ut av de flotte kjøttstykkene. Selv spiser jeg mye vilt og benytter meg av å handle inn i store mengder på Bondens Marked når produsentene har rein, elg og hjort med seg. Jeg håper en dag at man også lett kan få tak i fugl. Jeg har jegerprøven og egen hagle, men har aldri gått på jakt. Det er ikke så lett når man bor midt i storbyen og ikke har hverken bil eller et nettverk av andre med samme interesse. Ifølge Line Osfoss, ivrig jeger bosatt i Oslo, er det kun ca 20% kvinner som jakter i Norge. Men det er en økende trend.
5. rett er en fantastisk sjokoladekreasjon med bær, gauksyre og saltet toffee. Her får vi smake den nye brandyen fra St Remy Reserve Privée som kommer på polet i september.
Kvelden er på hell, magene mette og nå er det tid for en «St. Remy Old Fashioned» og en runde skyting i simulator. Til info: Her bruker man ikke skudd, man «skyter» mot en vegg.
St Remy Old Fashioned
- 4cl St Remy brandy
- 2cl Lønnesirup
- 3 dasher angostura bitters
Ha alle ingredienser i et røreglass med is. Hell over i whiskeyglass med isbiter, og ha i appelsin-zest som garnityr.
Så er det å komme seg i seng, og vi tusler den korte veien forbi Bjørneparken og ned til Flå sentrum. På hotellet er det bare å følge bjørnesporene rett i seng.
Morgenene etter får vi komme inn i Bjørneparken før åpningstid og hilse på Nora og Brutus. Brutus ble født i januar og er en leken krabat. De poserer bra for oss mens de spiser bær og frukt. For en opplevelse å være i Bjørneparken. Lite visste jeg om at det var så fint her. Vi hilser på de nyfødte geitekillingene og reveungene er redde og vil bare ligge inne i huset sitt. Neste gang jeg kommer hit vil jeg se de andre dyrene også. Men da må jeg sette av dagen, for noe av de geniale tilbudene de har her i parken, er at man kan grille på grillene som står ved piknik-bordene ved bjørneavdelingen og spise, kose seg og observere bjørnene mens de koser seg. Alle skal ha det bra, med andre ord.
NB: Jeg ble invitert av Jakt- og fiskesenteret til å være med på denne kvelden på Flå. Opphold og festmåltid er dekket av dem.