svinekjaker er svinaktig god mat!

januar 3, 2013

Svinekjaker er kanskje det beste kjøttet på hele grisen. Det er ikke så mange steder du får kjøpt dem, og hvis du får kjøpt dem, så er de som oftest ikke renset. De urensede kjakene er et stykke arbeid i seg selv, så jeg foretrekker å få dem ferdige. Hos Slakterhuset i Mathallen Vulkan i Oslo får du ferdigrensede kjaker. Billig mat, og deilig bistrogourmet, spør du meg. Jeg velger å langsteke svinekjakene i ca 6 timer på 75 grader sammen grønnsaker og rødvin for en intens og deilig smak. Det ble vanvittig vellykket og det er kun snakk om dager før jeg bare må ha det igjen.

Slik gikk jeg fram:

Grønnsaker skjæres i biter. Sellerirot, løk, purre, gulrot, persillerot, selleristilk og en hel hvitløk.

grønnsakene som skal gi smak
Rensede svinekjaker ferdige til bruk. beregn min. 2 kjaker per pers. Vi betalte 75 kr for nok til to personer på Slakteriet i Mathallen.

Salt og pepre kjaene og brun dem i en ildfast gryte med litt olje. Ta dem ut og legg alle grønnsakene i og la dem myknes. Så heller du på en halvflaske rødvin (gjerne en Cotes du Rhone). La alkoholen dampe litt av før du tilsetter laurbærblader, svinekjakene og 1 dl vann. Sett på lokk og sett i ovnen på 75 grader i 6 timer. Sjekk underveis om du trenger mer væske.

Sørg for at svinekjakene er saltet og pepret før du bruner dem i kjelen.
Grønnsakene hakkes i biter. Gulrot, purre, sellerirot, persillerot og løk, samt en hel fersk hvitløk som du deler i to. et par laurbærblader er også tipp-topp.
Mykne grønnsakene i litt olje og et dryss salt for å få ut mest mulig smak før retten settes i ovnen.

Når 6 timer er gått kan du ta ut svinekjakene forsiktig (pass på at de ikke går helt i oppløsning). Bruk en rotmoser for å presse alle godsakene ut av grønnsakene. Sil dem og ha kraften over i en gryte. Tilsett 2 ts soyasaus og 3 ss ripsgelé. La koke opp og server sausen sammen med kjøttet, dampede aspargesbønner og potetmos. Bedre bistromat får du ikke!

Slik skal kjakene se ut etter 6 timer i ovnen. Lett karamelisert og rødvinsdrukne.
Trenger jo ikke kniv for dette møre kjøttet. Det faller fra hverandre og smaker fantastisk. Server med dampede aspargesbønner og en deilig potetmos. Sausen er fra gryta.

Jeg har laget svinekjaker før, og her finner du oppskriften på svinekjaker i paprikasaus:
kjaker med paprikasaus

Kanskje liker du disse også

4 Kommentarer

  • Svar Anonym mars 23, 2014 at 8:45 pm

    Første møte med svinekjaker i dag. Dette vlir definitivt en søndagsfavoritt i vår heim, når vi får tak i dette utrolig delikate kjøttet. Takk for bra oppskrift. Vi improviserte noe, da vi ikke hadde så god tid på oss. Men jerngryte i ovnen på 125 grader, tre-fire timer ble supermørt.

  • Legg inn en kommentar

    %d bloggere liker dette: