Stor guide til å spise smart. Del To: Linsegryte som faktisk er vegansk

Du har forhåpentligvis sett min store guide til hvordan spise mer grønnsaker? Den postet jeg i går, og du kan lese den her. Den er grei å ha med seg før du lager retteen som følger de neste dagene.

Kan alle spise vegansk mat?

Jeg blir litt lei av all merking. Sikkert skikkelig teit av meg å si, jeg som ikke er allergisk mot noe eller følger en spesiell diett. Det jeg vil frem til er at det er litt mye fokus på dietten fremfor maten. Jeg spiser gladelig et vegetarisk måltid (ja, til og med et vegansk måltid) hvis jeg synes retten høres og ser god ut. Om den inneholder kjøtt, fisk eller ingen dyreprotein spiller faktisk ingen rolle for meg. Det kommer helt an på hva jeg har lyst på. Råvarene spiller også stor rolle. Der jeg vet at kjøttet kommer fra seriøse produsenter, da kan jeg trygt bestille det – hvis jeg har lyst på kjøtt. 

Er det en veganrett med masse kjøtterstatning, står jeg over. Jeg liker ikke disse produktene som skal få deg til å tro at du spiser kjøtt, men ikke gjør det. Jeg vil ha rene ingredienser. 

Her er en rett det ikke vil falle deg inn er vegansk. Det er en fin og utrolig smakfull oppskrift å ha på lur hvis du skulle få veganerer på besøk, eller rett og slett til deg selv. Man må ikke være veganer for å spise vegansk mat. Gryten er mettende i seg selv, men server gjerne med naan til (ikke med melkeprodukter hvis du serverer den til veganere) 

Vegansk linsegryte

Ingredienser

 • 4 ss nøytral olje (eller kokosolje)
 • 1 ts malt kardemomme
 • 1 ts tørket chili (eller fersk)
 • 1 ts malt koriander
 • 1/4 ts malt spisskummen
 • 1 ts gurkemeie
 • 2 ss revet ingefær
 • 3 tomater, grovhakket
 • 3 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 liten løk, finhakket
 • 1 boks kokosmelk
 • 1/2 liter grønnsakskraft
 • 300 g røde linser (vask nøye i kaldt vann)
 • frisk koriander
 • Limesaft til justering
 • flaksalt
 • Nykvernet pepper

Slik gjør du

1

Fres løken i olje til den blir blank og myk.

2

Så tilsetter du de tørre krydderene. Rør godt.

3

Tilsett ingefær, hvitløk og tomater. Rør noen minutter på medium varme.

4

Tilsett kraften og la alt koke opp. Senk temperaturen og la stå på lav varme i 30 minutter. Nå kan du også helle på kokosmelk. Start med en halv boks og se om du etterhvert trenger mer. Det er forskjell på linser og hvor mye de sveller, derfor kan jeg ikke si et eksakt mål her.

5

Vask linsene godt og ha dem i gryta. Sett lokk på og kok på medium varme i 15 minutter.

6

Juster smaken på linsegryten med salt og pepper og limesaft.

7

Dryss masse frisk koriander over retten og server med en gang.

Her er første del av Stor guide til å spise smart

Forrige

Stor guide til å spise smart

Stor guide til å spise smart: Del tre: Falafel

Neste

Legg igjen en kommentar