Stjerneskuddet feirer 60 år

(Oppslagsbilde: Helle Øder Valebrokk)
Nordmenn elsker danske smørrebrød! Og vi elsker en god versjon av «Stjerneskud», gjør vi ikke?

Man bruker enten ristet frøloff eller mørkt rugbrød som base til smørrebrødet. Så er det to varianter av rødspette (eller annen flyndrefisk). En filet er dampet (gjerne i hvitvin) og en er panert og stekt/fritert. Dressing (gjerne Thousand Island) eller majones er vanlig, det samme er asparges, reker og kaviar/rogn og sitron. Originalt sett ble Stjerneskud servert med røkt laks og dressingen var en karrisalat. Lyst, ristet brød ble benyttet, noe som var unikt for et smørrebrød. Retten ble presentert som en slags rakett. ja, som et stjerneskudd.

Det er ingen ringere enn Ida Davidsen, selveste smørrebrødsdronningen av København som oppfant dette smørrebrødet i 1962. Det var en hyllest til Jurij Gagarin som var første mann i verdensrommet og som besøkte København i den anledning.

5. september fyller Stjerneskuddet 60 år. Er du i Danmark neste uke bør du oppsøke et at stedene som serverer delikatessen. Det skal dog sies at man kan få Stjerneskud hele året rundt på enkelte serveringssteder.

Siden 1962 har «Stjerneskud» blitt servert over hele Danmark i gode og mindre gode varianter. I en slik rett er det superviktig at råvarene er ferske og deilige og noen synder med halvfabrikata. Men mange gjør klassikeren til sin egen i nye og deilige versjoner.

Her er en liten oversikt over steder som er med på å hylle jubilanten Stjerneskuddet på 60-årsdagen.

Aamanns Replik serverer Stjerneskud med tomatmajones som sin twist.

Foto:  Meyers i Tårnet
Foto: Meyers i Tårnet

Meyers i Tårnet sin versjon består av friteret og dampet rødspettefilet, håndpillede reker, kaviar, syltede og fargede tomater, tomatmajones, tomatsnø, sitronmajones og ristet surdeigsbrød. De serverer denne spesialiteten hver søndag mellom klokken 15-16 i hele september.

Foto: Jonas Buhr/Restaurant Palægade
Foto: Jonas Buhr/Restaurant Palægade

Restaurant Palægade står for denne lekre kreasjonen. Sprøstekt rødspettefilet servers på sprø toast med reker, syltede tomater, grønne og hvite asparges, dampet piggvar, Baerii-kaviar og sauce Choron (en slags tomaat-bearnaise).

Seaside Toldboden serverer også en egen jubileumsvariant med krepsehale, kaviar og tomathollandaise.

Restaurant Barr flesker til med sjøkreps, urtesalat og hylleblomstremulade på sitt Stjerneskud. Wow!

Foto: Restaurant Schønnemann

Restaurant Schønnemann serverer et ganske så klassisk Stjerneskud, dog med rugbrød. Gå der for å prøve retten slik originalen nesten er. De har forresten noen av de beste smørrebrødene i København. Helt nødvendig å bestille bord.

Jeg har en venn som gjerne vil være anonym, men la oss kalle ham «Arild». Han er stor fan av Stjerneskud og han har oppsummert smørrebrødet i en setning: «Pur fiskeglede på en tallerken». Han tipser også om sitt favorittsted i København, Restaurant 1733. Takk «Arild».

Kanskje du har lyst å lage et Stjerneskud selv for å feire den store dagen? De skulle du ha alt av inspirasjon her til å lage en god variant. Får du ikke tak i rødspettefileter kan man med stort hell bruke smørtungefileter. Prøv med deilige norske reker eller flott deg med en deilig sjøkreps fra Trøndelag.

Forrige

Parmas matperler

Pasta med pistasj, mynte og råreker

Neste

Legg igjen en kommentar