Step-by-step: Slik saltbaker du fisk

Saltbaking er en veldig kul og bra teknikk å lære seg. Det gjør at fuktighet og saftighet fra råvaren forblir inne i saltkapselen. Resultatet blir perfekt tilberedt mat.

Ut fra navnet skulle man tro at det å hive tre kilo salt på råvaren vil gjøre sitt til at den bli for salt og helt uspiselig. Det er ikke tilfelle. Saltet fungerer som en tett dyne. Ja, saltet gir smak til råvaren, men ikke mer enn at det er akkurat perfekt mengde.

Når du saltbaker er det viktig å ha ingredenser som er hele: Hel fisk med skinn og hode og hele grønnsker med skall på. Skal du saltbake et kjøttstykke kan det lønne seg å forsegle det med lardo (speket fett) eller bakepapir.

Jeg gikk til min lokale fiskehandler rett over gaten, Fjelberg Fisk & vilt. De har alltid et godt utvalg av hel fisk. De fant en piggvar på ca 2,5 kg. De hjelp meg med å fjerne gjeller og innmat uten å ødelegge fisken. Sammen ble vi enige om at saltbaking på 180-200 grader i 25 minutter ville bli perfekt for denne piggvaren.

Piggvar er kongen av fisk. Den er kostbar og og  det er viktig å nyte den maksimalt. Perfekt tilberedning er derfor viktig. Saltbaking er en perfekt måte å gjøre stas på fisken.

Hva trenger man så for saltbaking av fisk?
Jo, salt! Du trenger mye salt. Jeg brukte nærmere 3 kg fint havsalt. (havsalt er viktig. Bruk det), et par sitroner og en stor dusk med dill.  Dessuten trenger du 3 eggehviter og litt vann. Dette for å binde saltet.

Du kan gjør akkurat det samme med leire. Den har samme funksjon som saltet (minus saltsmaken). Eller hvis du kjenner en glassblåser, kan du bake fisken i flytende glass slik jeg var vitne til da jeg besøkte Gotland. Les om det her.

Så til selve prosessen. Jeg har laget en bildeserie med step-by-step til saltbaking slik at det skal være lett å skjønne hva jeg har gjort. Skrik ut om noe er uklart.

Salt baking av fisk Foto: Helle Øder Valebrokk
Flott piggvar, dill, egg, sitroner og salt.
Salt baking av fisk Foto: Helle Øder Valebrokk
Kjøp ekte fint havsalt til denne retten.
Salt baking av fisk Foto: Helle Øder Valebrokk
Bland eggehviter og salt. Spe på med vann nok til at du har en konsistens som minner om fuktig sand. Men ikke ha mer vann i «deigen» enn at den er fuktig. Strø halvparten utover en bakeplate. Sørg for at det er tett og ingen huller i saltet. Legg på sitronskiver og masse dill.
Salt baking av fisk. Foto: Helleskitchen.org
Fisken leges på toppen av dette. På fisken legges mer dill og sitronskiver. Dette gir smak til fisken, så ikke vær gjerrig.
Foto: Helleskitchen.org. Saltbaking av fisk
Resten av saltet formes rundt fisken. Sørg for at laget er tett. På toppen legger du mer sitron og dill. Nå settes fisken inn i forvarmet ovn på 200 grader i 25 minutter.
Foto: Helleskitchen.org. Saltbaking av fisk
Fisken en ferdig i ovnen og den skal hvile i ca 5 minutter. Du vil nå se at saltet har dannet et skall rundt fisken.
Foto: Helleskitchen.org. Saltbaking av fisk
Bryt av saltlaget og børst bort det meste av saltet. Ha fisken over på et fat eller fjør. Nå skal den renses.
Foto: Helleskitchen.org. Saltbaking av fisk
Skjær forsiktig ned i skinnet og flå det til side med en kniv og gaffel.
Foto: Helleskitchen.org. Saltbaking av fisk
Vær nøye på å flå av alt skinnet før du begynner å ta kjøttet av fisken.
Foto: Helleskitchen.org. Saltbaking av fisk
I hodepartiet på piggvaren ligger det masse flott kjøtt. Sørg for å få med det.
Foto: Helleskitchen.org. Saltbaking av fisk
Se på dette lekre kjøttet!
Foto: Helleskitchen.org. Saltbaking av fisk
Det eneste du egentlig trenger til så flott fisk er en god extra virgin olivenolje og god sitron. Fiskekjøttet har tatt til seg perfekt mengde salt og smaken fra dill og bakt sitron. Men som tilbehør ellers vil jeg anbefale kokte nypoteter og bakte cherrytomater.
Forrige

Sommerens restaurantbesøk i Barcelona

Kulinariske Gotland: Laidback og gourmet på Gula Hönan

Neste

15 kommentarer om “Step-by-step: Slik saltbaker du fisk”

  • Så absolutt! Snakk med fiskehandleren din eller google litt på hvor lang tid den vil trenge. Jeg brukte piggvar og den er så flat. Lykke til!

   Svar
 1. Dette vil vi forsøke i kveld! Har fått tak i en piggvar på 800 gram (vi er to), hvor lenge ville du stekt en på den størrelsen?

  Svar
 2. Brunede kartofler. Smelt smør å sukker.
  Vann skriver du opp i panna med varm sukker, høres skummelt ut.
  Hilsen dansken

  Svar
 3. Hei. Testet denne på hyttetur i romjula ifjor, med ferdigkrydret og rutet ribbe fra Jacobs. Det ble nydelig. Men nå lurte jeg på en liten ting. I denne oppskriften brukes ribbe på 2-2,5 kg. Hvor lang tid bør jeg regne på ribbe på 4-4,5 kg? Er så redd for å beregne for kort tid. Ellers vil jeg takke for mange gode tips og oppskrifter og fristende bilder. Mvh Jeanette

  Svar
  • Hei Janette! Hyggelig å høre fra deg, og takk for hyggelig tilbakemelding om bloggen! Tynnribber er ofte like tykke uansett kilo, så antall kilo spiller ikke sånn inn på steketiden. Jeg tror helt klart du kan bruke akkurat samme tid. Lykke til!

   Svar
 4. Hei.
  Etter 5 timer på 100grader varmluft, er der fortsatt varmluft effekten du bruker siste timen på 230 grader?

  Svar

Legg igjen en kommentar