Så er det jul igjen!
Heldigvis noen uker til ennå. Men det er enkelte ting som må sitte til den store dagen. En av disse tingene er å ha kontroll på ribben og tilbehøret.
Mange kvier seg for å steke ribbe. Blir den saftig? Hvordan får jeg svoren sprø? Hva skal jeg egentlig servere til?
Her kommer Helles Hotline direkte til deg! Jeg skal i dette blogginnlegget holde deg i hånden og føre deg igjennom ribbestekingen, step-by-step.
Ribbe er ikke vanskelig å steke. Men det er noen regler du bør kjenne til.
Ribbevalg: Velg tynnribbe for å gjøre det lettere for deg selv. Den er jevn i form og steker jevnt. Familieribbe består av både kotelettdel og tynnribbe. Disse delene har forskjellig fettinnhold. Skal du på død og liv bruke familieribbe bør du dele den i kotelettdel og tynnribbe og steke dem på forskjellig måte. Men dette er en helt annen historie. Dette handler om tynnribbe.
Svoren: Få slakteren til å stripe svoren i tynne striper fremfor å rute svoren. Jeg ber alltid om å få den ubehandlet, og med en skarp kniv striper jeg svoren selv.
Kniven skal skjære ned i svoren og fettdelen, ikke kjøttet, så være nøye her. Jeg kan anbefale deg å bruke en ren tapetkniv til dette hvis du har det i huset. Det er den aller letteste måten å skjære striper i svoren.
Krydring: Må dette gjøres dager før steking? Nei, det må det ikke. Jeg krydrer den godt rett før steking, og det holder i massevis. Men dette velger du selv. Er du vant med å gni inn ribben med krydder et par dager før steking, så gjør du det.
Steketid: Velg å langtidssteke ribben. Hvorfor? Jo, kjøttet blir supermørt og beina faller nesten fra kjøttet. Fetttlagene som ligger mellom kjøttlagene smelter og gir deilig smak til kjøttet. Langtidssteking av tynnribbe er en prosess som tar ca 6 timer.
Nå hører jeg gjennom skjermen at du blir stressa. 6 timer? Yes. 6 timer. Men gladnyheten er at du ikke trenger å passe på ovnen i det hele tatt. Så lenge ribben står i ovnen på 100 grader er alt Hunky Dory. Du kan ikke brenne ribben på så lav temperatur. Det eneste som skjer er at fettet smelter, kjøttet blir mørt og svoren blir myk. Dette er det perfekte utgangspunktet for en sprø og saftig ribbe.
Totalen er altså 6 timer. Etter fem timer på 100 grader, varmluft, midt i oven vrir du opp temperaturen til 230 grader. Du skal ikke flytte på ribben eller gjøre noe som helst. Det eneste du nå skal gjøre er å holde deg i nærheten av ovnen. Du kan kaste et blikk inn av ovnsdøren av og til for å se hvordan det går der inne. Du vil etter en stund se at svoren ypper seg. Den begynner å blåse seg opp. Hvorfor skjer dette nå? Jo, fordi fettet under svoren er glovarmt. Det vil opp og ut! Varmen går oppover og derfor presser fettet på svoren – som igjen spretter i været. Nå er det gøy! Nå er du på vei til trampeklapp og hurrarop. Prøv å holde deg fra å åpne ovnsdøren. La ribben gjøre jobben selv. Se hvor langt svoren klarer å poppe av seg selv uten hjelp av grillelementet.
Når du ser at svoren ikke kommer i mål av seg selv, vrir du på grillelementet. Nå bør svoren gi etter for alt press. Men her må du følge med. Det er lett at svoren blir for mørk, så heng ved ovnsdøren. Dette kan ta alt fra et minutt til fem minutter. Det kommer an på svoren og fettmengden under.
Når du er fornøyd og svoren er flott og boblete slår du av ovnen og tar ut ribben.
Den viktige hviletiden: Ribben holder seg varm lenge. Du må la den få en hvil før servering. Tillat minimum en halvtime – og helst en time før du skjærer opp ribben. Kjøttet er så mørt og det er lett at hele ribben faller fra hverandre hvis du skjærer i den for tidlig.
Vil du se video av prosessen? Her er den!
https://www.youtube.com/watch?v=ax4v9-_w-zU
Tilbehøret: Da var ribben i boks. Det var da ikke så vanskelig, var det vel? Hva serverer man så til ribben?
De fleste liker rødkål til ribbe. Jeg er ingen fan av ferdig rødkål i metallpose. Beklager, og det er ikke meningen min å være snobbete, men den den rødkålen lager du da mye bedre selv. Dessuten er posevarianten ikke spesiell spennende i smaken, synes jeg. Jeg lager en superenkel rødkål med julete smaker og spenstig farge. Så godt. Oppskriften finner du lenger ned i saken.
Poteter da? Må ha poteter til ribbe, synes jeg. Og i år har jeg gått tilbake til mine danske røtter og laget brunede kartofler – karamellpoteter. Som en bekjent av meg sa første gang hun smakte dette: – Hvorfor har danskene holdt disse hemmelig så mange år? Hun har rett. Hvorfor har ikke vi laget dette til julematen vår tidligere? Det er så fantastisk godt! Karamell høres søtt ut, men det er ikke så galt som det høres ut som. Teknikken er enkel og oppskriften følger lenger ned i saken.
Jeg serverer også ribben med deilige rosenkål. Ikke kok dem ihjel. La dem være grønne og med litt motstand i midten. Det smaker best.
Jeg har vært over grensen og handlet på Strömstad Mat, som ligger inne i minisenteret Gallerian. Dette er en lekker butikk med fabelaktig ferskvareutvalg og vennlig betjening. Jeg fikk butikkslakter Patrik til å finne et flott stykke tynnribbe til meg. Resten av tilbehøret, samt ingredienser til forrett, dessert og julekonfekt fant jeg i de velutstyrte og julepyntede hyllene.
En snartur innom en av mine favoritt-interiørbutikker, Iems (ligger også i Gallerian Strömstad ) der de har pyntet til jul. Jeg vil ikke gå for klassisk julerødt og faller derfor for et nydelig gammelrosa fat fra Mateus, noen vakre hvite stjerner og andre kule ting. Jeg anbefaler deg å ta en tur innom neste gang du skal i retning Strömstad.
Med deilige julevarer i handleposene kunne jeg gå igang med julemiddagen på HellesKitchen. La oss starte med ribben.
Ribbe á la HellesKitchen til 4-6 personer:
2- 2,5 kg tynnribbe
1 løk
1 hvitløk
2 laurbærblad
2 kvister rosmarin
2 klementeriner
1 dl vann
krydder:
3 ss flaksalt
1 ss sort pepperkorn (eller 2 ts malt pepper)
5 nellikspiker (eller 1/4 ts malt nellik)
2 ts ingefærpulver
1 ts anisfrø (eller 1/2 ts malt anis)
Pynt:
Rødbetespirer hvis du finner det.
Slik gjør du:
Start med å knuse krydderne til pulver. Har du morter går dette kjapt. Hvis du ikke har slikt utstyr kan du bruke en kjevle. Hele krydder er alltid best å bruke hvis du har mulighet. Det er rett og slett mer smak i dem.
Skjær striper i svoren. Gni krydderet godt inn i svor, sprekker, undersiden og sidene på ribben. Legg den i en ildfast form. Skjær løken i fire båter og legg dem rundt ribben. Del klementinene i to og legg dem i formen. Del hvitløken i to slik at du får snittet av hele hvitløken. Legg de to halvdelene i formen. Tilsett vann, rosmarin og laurbærblad og sett midt i ovnen på 100 grader, varmluft. Følg anvisningene som forklar høyere opp i saken. Full på mer vann underveis hvis det tørker inn. Det skal alltid være litt væske i bunnen på formen.
Hvis du vil ha sky til ribben koker du ut innholdet fra formen. Den kan du sile over i en gryte, tilsette litt god kraft og saften fra et par klementiner og koke inn.
Pynt med rødbetespirer hvis du får tak i det.
Rødkål:
1 rødkålshode
1 dl sukker
5 cm frisk ingefær, skåret i skiver
5 ss eddik
8 dl kyllingkraft (bruk gjerne hjemmelaget eller konsentrert kvalitetsfond)
2 stjerneanis
1 klementin, delt i to
1 liten neve friske tranebær (tørkede kan brukes)
1 ts salt
Slik gjør du:
Skjær rødkålen i 8 båter. Legg dem lagvis i en kjele som tåler stekeovnen. Strø over sukker, salt og hell på kraft og eddik. Legg i ingefærskiver, tranebær og stjerneanis.
Kok opp og sett så på lokk. Sett gryten i stekeovnen på 200 grader i ca 40 minutter. Ta rødkålsbåtene forsiktig ut av gryten og legg dem over på et fint fat. Riv skall av klementin over retten og pynt gjerne med en urt hvis du har. Timian er fint.
Karamellpoteter:
1 kg faste poteter
1,5 dl sukker
1 dl kokende vann
flaksalt
Velg gjerne poteter som er medium størrelse eller små. Kok dem nesten møre i saltet vann. Hell av vannet og la potetene kjøles ned litt før du skreller dem forsiktig.
Smelt sukkeret i pannen. Bruk tid og lav varme slik at karamellen ikke blir for brent. Når karamellen er lys gyllen tilsetter du vannet. Det må være kokende for ellers krystalliseres karamellen. Bland godt. Tilsett potetene og rist dem godt i karamellen. La nå potetene kose seg i pannen på lav varme i ca 15 minutter. Snu potetene underveis slik at de blir gylne og glossy på begge sider. Dryss litt flaksalt over før servering.
Skjær ribben i skiver eller stykker. Server med rødkål, poteter, sky og rosenkål. Smakelig måltid og ha en riktig gledelig jul!
Men du trodde kanskje dette var alt jeg kunne tilby denne julen? Vi må jo ha en kjapp forrett, enkel dessert og julekonfekt også!
Når man serverer ribbe til middag bør ikke de andre rettene være for mektige. Derfor har jeg laget en svært enkel forrett og fingermat-dessert. Jeg har også laget marsipankonfekt på rekordtid. Utvalget av marsipan og konfektingedienser på Strömstad mat var så stort og innbydende at jeg kunne ikke reise derfra uten blant annet å ha kjøpt lakrismarsipan og gullpulver.
Forrett:
Iskald gløgg og små munnfuller med ferskost og lakserogn.
Iskald gløgg, du… Svenskene har så mange herlige gløggtyper. Så mange spennende smaker! Må gløgg serveres varm? Ikke i det hele tatt. Denne deilige gløggen egner seg faktisk veldig godt til å servere kald. Prøv det!
1 flaske økologisk, alkoholfri gløgg fra Blossa med smak av einebær og tyttebær
1 pakke croustades (små, friterte brødkurver)
1 glass regnbuelakserogn fra Lysekil
1/2 beger økologisk ferskost med urter og hvitløk
2 ss lettrømme eller grädfil
erteskudd eller gressløk som pynt
Bland ferskost og rømme godt. Ha en god teskje i hver croustades. Legg på noen lakserogn og pynt med erteskudd. Server med iskald gløgg og en skive klementin i glasset.
Rett-i-hånden-dessert:
Pepperkaker med to typer blåskimmelost og spennende topping
Blåskimmelost og pepperkaker er etterhvert et kjent og kjær kombinasjon. Har du ennå ikke prøvd det, er det bare å gi det en sjanse. Det er nydelig!
1 pakke papperkaker
Stilton (sterk, britisk blåskimmelost)
Blå kornblomst ost (mildere, økologisk, svensk blåskimmelost)
Nathalies økologiske Physalismarmelade
Pan de orejón (laget av mandler og tørket aprikos)
Sett frem ostene og marmeladen. Skjær skiver av Pan de orejón og la folk selv bestemme hvilken styrke de vil ha på osten.
Så man man jo ha noe søtt og godt til kaffen. Hjemmelaget marsipan er enkelt og supergodt. Og så tror folk at du har jobbet så hard med å lage det! Det er selvsagt en stor løgn, men la dem tro det! Å lage noen marsipankuler, trekke dem med sjokolade og drysse over pynt tar under en time. På Gallerian Strömstad hadde de som nevnt et imponerende utvalg av marsipan, sjokolade og pynt. Her får du oppskrift på to meget enkle marispankuler:
Black and white julekonfekt
1 pølse sort lakrismarsipan fra Odense
1 pølse ekstra hvit marsipan fra Odense
hvit og mørk overtrekkssjokolade
Spiselig gullpulver fra Odense
ristet kokosspon
Trill ut sorte og hvite marsipankuler. Start med de hvite da de sorte kan farge av.
Smelt hvit sjokolade i vannbad. Det gjør du ved å legge hvit overtrekkssjokolade i en bakebolle. Sett bollen over en gryte med litt vann i. Kok opp vannet. Vannet i gryten varmer opp bollen med sjokolade og smelter den. Gjør det sammme med mørk sjokolade i en annen gryte.
Vend de sorte marsipankulene i hvit sjokolade med en skje eller gaffel. Legg dem over på et brett med bakepapir. Vend de hvite marispankulene i mørk sjokolade og legg dem på bakepapir.
De sorte marsipankulene med hvit sjokoladetrekk skal ha gullpulver over seg. Bruk en tesil og rist gullpulver over fra litt høyde.
De hvite marsipankulene med mørkt sjokoladetrekk skal ha kokospynt. Dryss over kokosflak. Sett brettene med marsipankuler kjølig til sjokoladen har satt seg. Oppbevar kjølig i lufttett boks. Enkelt, hva?
Til info: Jeg har et kommersielt samarbeid med Gallerian Strömstad . Det var helt naturlig for meg å takke ja til et slikt samarbeid med tanke på deres sterke fokus på kvalitetsvarer, bærekraftighet og økologi.
Hei, så digg dette så ut 🙂 Ingen folie over ribba?
Prøvde en annen ribbe-oppskrift på bloggen din i helgen, og da mener jeg det skulle folie over.
Ikke denne gangen. Denne står helt fritt! Mange veier til målet, og denne langtidsstekte versjonen trenger ikke folie:)
Hei, Hvor kjøpte du Odense lakrismarsipan og gullstøv?
Mvh Caroline
Hei! I butikken jeg skriver om i reportasjen. Strömstad Mat på Gallerian. Fantastisk utvalg der.
Halleluja sier nå jeg. Dette blir ribba på julaften. Hadde alvorlige planer om å konvertere til pinnekjøtt både sønner og jeg fordi vi synes ribbe er kjedelig. Mannen ble fortvilet over ribbe sabotasje og har begynt å se etter steder å feire jule. Nå blir alle fornøyd. Du redda familie idyllen. TAKK?
Oi, oi, oi! Makan til gla’melding! Godt å høre at det blir idyll i heimen?
hei den ribba så fantastisk ut,men hvor i ovnen steker du den?nederst eller i midten?
Ikke så nøye når det er varmluft, men midt i er jo alltid fint:)
tusen takk for svar.denne skal prøvast ut 🙂
Hei Helle. Jeg har brukt denne oppskriften et par år nå, og er super fornøyd. Men jeg har ikke brukt klementiner og løk og sånn i forma. Jeg har kun krydret med salt og pepper og brukt vann i forma.(Har noen som er engstelig for at ribba smaker «feil» 😅) Det jeg lurer på er om klementiner og hvitløken du har i forma setter veldig smak på kjøttet, eller om det rett og slett bidrar til en fantastisk sjy/saus? På forhånd tusen hjertelig takk for svar og en fantastisk oppskrift 😊 Mvh Jeanette
Hallo! Så hyggelig! Du har helt rett! Hvitløk og klementin setter smak på skyen og ikke på kjøttet. Er du redd for st kjøttet skal ta smak, så sørg bare for å holde kjøtt og frukt/løk fra hverandre:) god jul!
Tusen hjertelig takk for svar. En riktig God Jul til deg og din kjære. Rakk for flotte oppskrifter, og veldig gøy å følge deg på dine reiser 😊🥰
Når det står 2 stjerneanis, hva betyr det? 2 bittesmå frø liksom? Eller 2 t-skjeer?
Hei! Det betyr to stjerneanis. Det er et krydder som ser ut som en stjerne med frø inn i. Så to hele stjerner.
Hei, hvis man ikke har varmluft, hvilken temp bør man da bruke?
Temperaturen er den samme. Men jeg vet ikke om det vil gi noen annen effekt senere i prosessen når man hever temperaturen. Jeg bruker alltid varmluft. Beklager at jeg ikke kan gi et ordentlig svar.
Hei!
Fantastisk ribbe👍🏻😊
Skulle nok etterfylt med vann i langpanna, kun fett og svarte rester av mandariner og sånn. Var litt redd for at svoren skulle bli myk, hvis jeg hadde på mer vann, så da valgte jeg i stedet å røyklegge hele lokalet😂
Så godt å høre at ribben ble bra! Etterfyll vann neste gang. Ikke noe stress.
Godt nytt år!