Å steke biff er en kunst. Når vet man når biffen er perfekt rosa i midten og hvordan går man frem? Det er et ord som peker seg ut: Termometer. Ja, selv superkokker bruker det, så det er ikke flaut å bruke det. Det er faktisk dumt å ikke bruke det.
Du har kanskje hørt at du skal kunne kjenne på den kjøttfulle delen mellom tommel og pekefinger og så presse fingeren mot biffen i pannen og da avgjøre når en biff er perfekt stekt. Ikke gjør dette. Det er rett og slett ikke fremgangsmåten du bør gå etter for et perfekt resultat. Har du først fått tak et nydelig stykke oksekjøtt så bør du ikke ta noen sjanser. Jeg gjentar det igjen. Bruk termometer.
Jeg har lært å steke perfekt biff på en workshop med The Flying Culinary Circus og hvitevareprodusenten AEG. Kokkene i The Flying Culinary Circus kan biff og AEG kan teknologi.
Leif fra AEG spøker med at man kan steke den perfekte biff i badstuen. Dette er faktisk ikke spøk, heller. Det er fullt mulig. Har du en biff og legger den på et fat kan du tilberede den perfekte biff. I en badstue er temperaturen ca 80 grader. Oppbevarer du biffen der inne i ca 40 minutter vil du oppnå en kjernetemperatur på kjøttet på ca 58 grader.
Personlig vil jeg holde matlagingen til kjøkkenet. Her skal det stekes biff og slik gjør du det!
Jeg har fått servert mye dårlig tilberedt biff. Den er som oftest for mye stekt. Den er gjerne tørr også. Da er det kjipt å spise biff. Sånn må det ikke være. Men det er ikke bare bare å steke biff. Du må vite hva du holder på med og du må kunne litt om temperaturer på både ovn og kjernen på resultatet du skal tilberede.
Tor og Michael fra The Flying Culinary Circus har flotte stykker med indrefilet av okse som de skal tilberede foran oss som er tilstede på workshopen. Tykkelsen på biffene er ca 5 cm.
De steker snittflatene på biffene i en varm panne med litt nøytral olje. Dette er for å få en fin og karamellisert skorpe på kjøttet – som også ser fantastisk lekker ut. Flaksalt og ristet pepper drysses over. Ristet pepper får du ved å riste pepperkorn i tørr, varm panne til du kan lukte en deilig aroma av pepper. Så kverner du (eller bruker en morter) pepperet til pulver. Prøv det. Det høyner smaken skikkelig.
Så slipper de i masse frisk rosmarin og bakte hvitløksbåter i pannen. Du kan bruke rå hvitløksfedd altså. Men kokkene mener at smaken blir rundere når man bruker bakt hvitløk, og de har garantert rett. Jeg skal ikke krangle. Men hvis du ikke har tid til å bake en hvitløk i ovnen før du tilbereder biffen, kan du altså trygt bruke rå hvitløksfedd også. Velg fersk hvitløk, så får du i alle fall en frisk smak.
Tor og Michael slipper masse smørterninger i pannen. Dette skal gi god smak til kjøttet. Nam! Biffstykkene overføres til en langpanne. Smør, olje, bakte hvitløk og urter helles over kjøttet.
Nå skal biffene stekes ferdig i ovnen til riktig kjernetemperatur er oppnådd. Ifølge kokkene er det 58 grader som er perfekt kjernetemperatur for oksekjøtt. Da er kjernen medium og rosa.
Biffene går inn i AEGs nye SteamPro-ovn med damp og matlagingstermometer.
Termometerspissen føres inn i midten på et av kjøttstykkene. Den andre enden av ledningen stikkes inn i et hull på ovnen.
Du kan nå se at termometeret teller sakte oppover i takt med at kjernetemperaturen stiger. Setter du ovnstemperaturen på 80 grader vil biffene være perfekt stekt etter ca 40 minutter. Da vil kjernetemperaturen være på 58 grader.
Denne tilberedningsmetoden er perfekt når man har gjester som er sene med å ankomme. Du kan stille inn ovnen på «Cock ‘n Hold» og så vil ikke temperaturen stige. Slik kan man holde temperaturen i sjakk mens man venter på de siste gjestene.
Biffen er perfekt stekt. Den er flott og karamellisert på yttersiden og den er perfekt rosa i midten. Hva serverer man da til?
Jeg fikk servert en estragonmajones til biffen av de flinke kokkene på The Flying Culinary Circus og for et godt valg det er! Jeg lager det faktisk selv ofte. Det er en nydelig dressing til bløtkokte vaktelegg, sprøtt bacon og lune nypoteter. Bare prøv!
Er du glad i bearnaise er du glad i denne majonesen. Sånn er det bare. Og er du en av de som synes det er vanskelig å lage hjemmelaget bearnaise? Da må du ikke falle i fellen og kjøpe en ferdigvariant. Seriøst. Du ødelegger hele retten. Hvordan kan jeg si det? Jeg har smakt på ferdigsauser i test hos Matkontrollen på TV2 og jeg er sjokkert over hvor vonde produkter det finnes der ute. Nei, lager du et ekte gourmetmåltid hjemme må du lage sausen selv. Sånn er det bare.
Bearnaise kan være vanskelig å lage, men jeg har en kjapp versjon på bloggen min som funker hver gang. Oppskrift på den får du her.
Men jeg har, som tidligere nevnt, lovet deg oppskriften på en estragonmajones. Det er supergodt, og kanskje litt sunnere enn en bearnaise, så prøv gjerne en slik variant.
Slik lager du min estragonmajones:
1 helt egg, romtemperert
1 ts dijonsennep
2 ts sitronsaft (evt mer)
1 god neve estragon med blader og stilker
flaksalt, pepper
ca 1 dl solsikkeolje
2 ss god olivenolje for smak (valgfritt)
Hell egg (hviten og plommen) i en høy beholder eller litermål. Tilsett sennep og sitron. Grovhakk estragon og tilsett. Nå kan du begynne å blande med stavmikseren. Spe med solsikkeolje til du har en majones med perfekt kremet konsistens. Bland inn olivenoljen. Smak til med salt, pepper og mer sitronsaft. Den kan godt være litt syrlig for det smaker bare godt til kjøttet.
Server biffen med majonesen som saus samt dine favorittgrønnsaker.
Nå er det bare å gå i gang. For et idiotsikkert resultat skaffer du deg en SteamPro-ovn med damp og matlagingstermometer fra AEG. Inntil dette skjer finner du frem det gode, gamle steketermometeret du har i skuffen og tester ut teknikken i ovnen din.
Til info: Jeg har et samarbeid med AEG.