Sprøstekt andebryst med appelsinsky, kremet kål og smørstekte poteter

Jeg har en «milliard» oppskrifter på and på bloggen min, og de er alle sammen forskjellige. Jeg elsker å bruke andekjøtt, for tilbehøret kan varieres hver gang. Denne gangen har jeg laget en versjon av and med appelsinsaus – som er en klassiker. And og frukt passer supergodt sammen. Jeg har også valgt å bruke spisskål, for den egner seg veldig bra til kjapp varmebehandling. Dette er en kålsort som til og med mannen i huset liker. Potetene må du huske å lage nok av. De er avhengighetsdannende. Du er herved advart!

Start med potetene. Skrell poteter og del dem i store biter. En stor potet deles i fire.En mindre potet deles i to. Kok dem møre i lettsaltet vann. Sil av vannet og la dem dampe av litt.

Det du gjør først er å smelte 200 g smør i en kjele. Ikke la smøret koke, men la det langsomt smelte. Da vil du se at melkefettet og melkemassen skiller seg. Det er kun fetttet (den klare, gule væsken) vi skal bruke. Sil av i en finmasket sil eller et linklede. Ha fettet over i en panne med et par hvitløksfedd og frisk timian. Skru opp temperaturen.  Legg potetene i pannen og senk temperaturen til medium pluss. La potetene få en lys stekeskorpe før du heller poteter og alt fra pannen over i en ildfast form. Sett i ovnen på 180 g i ca 15-20 minutter til potetbitene er skikkelig gylne og crispy.

l10602321

Tørk andebrystene godt før du uter skinnet med en skarp kniv. Gni inn med salt og pepper og stek dem med skinnsiden ned i en varm og tørr panne. Snu andebrystene når skinnet er sprøtt. Stek på den andre siden til du har en fin stekeskorpe. Ikke bruk for høy temperatur. Etterstek andebrystene i ovnen til du har ønsket temperatur på kjøttet. Jeg pleier å ettersteke på 200 g i ca 10 minutter. Da har du en fin og rosa kjerne. La kjøttet hvile i 10 minutter før du skjærer det i tynne og delikate skiver.

Etter at du har stekt andebrystene i pannen har du en deilig, fin sky. Ikke kast dem. Press 2 appelsiner og bland saften i skyen. finriv skall av en kvart appelsin og tilsett. Kok opp og kok inn noen minutter og  tilsett en god klump kaldt smør og rør inn. Nå har du appelsinsky.

Kålen skjærer du i tynne strimler. Ta frem en panne ller en kjele og tilsett en god spiseskje smør. Smelt smøret og legg kålstrimlene i sammen litt finrevet appelsinskall og finhakket timian. Ikke mye, bare litt. Rør forsiktig til kålen brytes ned. Det tar ikke mange minuttene. Server med et lite saltdryss sammen med poteter, kjøtt og sky.

 

Forrige

Hjemmelaget honningkorn

På tide med en ny GT eller to, vel?

Neste

Legg igjen en kommentar