Spis hjemme hos fremmede mennesker når du er på ferie

Gjør en storby litt mer intim. Et nytt konsept som nå finnes i mange store byer, heter EatWith og er rett og slett et arrangement du bestiller online og møter opp i leiligheten til den du booker hos, og så spiser du middag hos fremmede mennesker sammen andre fremmede mennesker. Høres det skummelt ut? Jeg og Erik deltok på en slik EatWith-middag i Barcelona sist onsdag hjemme hos Xavi og Nico – også kjent fra FBI-programmet som ble vist på NRK for en tid tilbake.

Jeg og Erik er ikke de eneste som skal spise middag hos Xavi og Nico denne kvelden. Det kommer syv andre mennesker, tre briter, tre spanjoler og en meksikaner. Dette vet vi allerede fordi vi får oppdateringer på mail fra arrangørene.

Nico og Xavi arrangerer gourmetmiddager hjemme hos seg selv, midt i Barcelona.
Nico og Xavi arrangerer gourmetmiddager hjemme hos seg selv, midt i Barcelona. (foto erik.valebrokk.no)

Kult! Nå er kvelden her, og Erik og jeg drar til Raval (den litt mer lurvete, men kule bydelen i Barcelona) og følger instruksene i mailen vi har fått. Vi kommer frem til døren med riktig dørnummer. Den er passe sliten, og når vi ringer på blir vi lukket inn i det som ser ut som et nedlagt fabrikkslokale. Vi skal opp til 3. etasje, og heisen står. Det er hett, og trappetrinnene er høye og tunge. Vel fremme i riktig etasje kommer vi inn i et fantastisk bohemsk lokale. Her bor Xavi og Nico, og her holder de spennende gourmetmiddager for fremmede mennesker som oss.

Hver morgen handler Xavi og Nico på markedet, og de bruker bare førsteklasses råvarer. Du kan også bestille en slik tur med gutta på siden til EatWith. De arrangerer også matkurs og knivslipekurs der du kan lære å slipe kniven på ekte japansk vis med stein. Flere kjente kokker har vært på slike knivslipekurs hos de to gutta i leiligheten deres i Barcelona.

Gutta er i full gang med forberedelsene av middagen, som de har kalt Hidden Dinner with Gaudí. Vi har forhåndsbetalt 86 euro per pers for seks retter (vel, egentlig syv siden desserten kommer som to retter) med vinmeny til. Vi får anledning til å snakke med dem før de andre gjestene kommer. Både Xavi og Nico har jobbet på Michelinrestauranter og gått på flotte kokkeskoler. Xavi begynte en karriere innenfor mat da han måtte legge celloen på hylla pga sykdom. Nico har visst fra han var 14 år gammel at han ville jobbe med mat og holde slike selskaper der han kan gi folk god mat, drikke og gjerne et show. Nico og Xavi arrangerer også middager på Halloween og nyttårsaften. Det kan jeg tenke meg er fantastiske opplevelser, for gutta liker å pynte til fest.

Se bilder i bildegalleriet nedenfor for stemningsrapport.

Nå kommer de andre: Toni kommer alene og er fra England. Så kommer søskenparet Matthew og Victoria, også fra England. Til slutt kommer tre spanjoler og en dame fra Mexico. Praten går, og det virker nesten som vi allerede har kjent hverandre en god stund. Dette skal bli liv.

Vi blir ført til bordet, og middagen skal starte. Middagen er laget som en hyllest til Barcelonas store arkitekt Antoni Gaudí. Musikken er satt sammen spesielt for måltidet, og du finner playlist og mer om konseptet EatWith på bloggen til Erik.

Første rett er en tredelt rett servert på baderomsfliser fra den kjente Gaudí-bygningen La Pedrera, som du sikkert har sett når du har gått oppover Passeig de Gràcia.

L1160363
Seafood snack: Øverst. Fantastisk mør blekksprut med iberian panchetta og tørket blekksprut-«sand»  T.h: Frityrstekt Pearly razorfish med sitron-skalldyrsskum. Skjellene på denne rare fisken spretter opp i været ved fritering. Utrolig deilig. T.v. tunfisktartar med «salmorejo»
Neste rett er en nydelig bacalao-rett formet som ryggen på dragen som former taket på Casa Battló (sykkertøyshuset som også ligger på Passeig de Graciá).
Neste rett er en nydelig bacalao-rett laget som ryggen på dragen som former taket på Casa Batlló (sykkertøyshuset som også ligger på Passeig de Graciá). Torsken er sous videt i 5 minutter på 60 grader for et perfekt resultat servert med samfaina (catalansk ratatouille), røkt aubergin-alioli og ørretrogn.
Et kunstverk! Inne i bygget Casa Batlló finner du en soppformet peis. Denne retten er inspirert av den. Røkt steinsopp med foie-gras-ganache og katalanske pinjekjerner.
Denne retten er inspirert av de spesielle arkene som Gaudí var så opptatt av. Retten er stor og veldig kraftig. Her får du mer enn nok mat, for å si det sånn. Akkar fylt medsort og hvit butifarra-pølse (typiske katalanske pølser), erteskudd og "Joselito" – skinke fra iberisk kvalitetsdvin
Denne retten er inspirert av de spesielle arkene som Gaudí var så opptatt av. Retten er stor og veldig kraftig. Her får du mer enn nok mat, for å si det sånn. Akkar fylt med sort og hvit butifarra-pølse (typiske katalanske pølser), erteskudd og «Joselito» – skinke fra iberiske kvalitetssvin
Mosaikk heter denne retten og er en hyllest til Gaudís elev, Josep Maria Jujol. Den representerer mosaikkslangen du kanskje har sett i Park Güell. Dette er en tradisjonell cannelloni fra området og inneholder langkokt kylling med plommer, aprikoser, kylling-velouté med sommertrøffel, grønnsakschips og spiselige blomster.
Mosaikk heter denne retten og er en hyllest til Gaudís elev, Josep Maria Jujol. Den representerer mosaikkslangen du kanskje har sett i Parc Güell. Dette er en tradisjonell cannelloni fra området og inneholder langkokt kylling med plommer, aprikoser, kylling-velouté med sommertrøffel, grønnsakschips og spiselige blomster.
Desserten er todelt og består av hjemmelaget katalansk ricottaoste-mousse med jordbærsjokolade med flytende fyll. Del to er karamelliserte mandler, sjokolade og trendy horchata (egentlig en potettype som brukes til å lage horchatamelk av.)
Desserten er todelt og består av hjemmelaget katalansk ricottaoste-mousse med jordbærsjokolade med flytende fyll.
Del to er karamelliserte mandler, sjokolade og trendy horchata (egentlig en potettype som brukes til å lage horchatamelk av.)
Nico skjenker deilige utvalgte viner til rettene.
Nico skjenker deilige utvalgte viner til rettene.

Vi fikk servert disse deilige vinene til maten:

– Artisanal Vermuth El Bandarra, Barcelona
– Ilercavonía, (White Garnatcha) 2013, D.O. Priorat
– Nita (Garnatcha, Carinyena, Cabernet Sauvignon, Syrah) 2012, D.O. Priorat
– Cava Heretat El Padruell (Xarel·lo, Macabeu, Parellada), D.O. Cava, Barcelona

Middagen er ferdig, og den ene reiser seg etter den andre og takker for seg. Uansett hvor hyggelig man har det, må man ikke glemme at man er gjest i andre mennenskers hjem, så det gjelder å kjenne sin besøkelsestid. Vi tusler, veldig mette, men veldig fornøyde, ned trappen og ut i Barcelonas gater. Så ser vi inn i turistrestaurantene der folk spiser kjedelig pekemat og så tenker vi: «Jaggu har vi opplevd hakket mer spennende ting i kveld enn de som sitter der inne».

Se her hvordan det fungerer i denne promovideoen som er laget for Xavi og Nico.

Forrige

Meatball Sub – gourmetmåltid av restene dine

And med rødvinssmør og en herlig bakt grønnsaksform

Neste

Legg igjen en kommentar