Sommerens roséfavoritter

Rosévin betyr blant annet sommer og kos på verandaen. Det har skjedd så mye siden slutten av nitti-tallet da man kun fikk konfirmasjonsvinen Mateus og Cabernet d’Anjou på Vinmonopolet. Det er mulig det var et par titler til, men det var i alle fall disse som var de mest populære.

Jeg ferierte på den franske rivieran en god del på begynnelsen av 2000-tallet. Det var da jeg fikk en introduksjon til virkelig god rosévin. De bleikrosa vinene ble servert iskalde og til deilig middelshavsmat. Det var en helt ny verden for meg.

De var lettdrikkende og fargen kunne variere fra nesten helt blank til sukkertøysrosá. Vi lagde oss faktisk en egen fargeskala som vi kalte for Cap Ferrat-rosé med referanse til de duse rosatonene som mange av husene har på den lille poshe halvøyen Saint-Jean-Cap-Ferrat ikke langt fra Nice. Fant du en vin som var en ener på Cap Ferrat-skalaen var den nesten blank. En fem-er var maks av hva vi gadd drikke.
Barnslig, kanskje, men en morsom ferieaktivitet.

I årene som har gått etter mitt første besøk på den franske riviera i voksen alder, har det vært morsom å følge Vinmonopolets økende interesse for rosévin. Eller rettere sagt, kundenes økende interesse for den rosa vinen.

Fra å ha to viner i hylla til meter på meter med rosa drikke. Slik er det på Vinmonoplet nå. Rosevin er populært og når sommeren nærmer seg fylles hyllene opp til trengsel.
Vi ser rosévin fra hele verden på Polet. Det finnes 602 roséviner tilgjengelig nå. Selvsagt er noen halvflasker, magnum osv. Du får roséviner i alle fargetoner fra lys blek rosa til mørke rosatoner. Det er noe for enhver smak og lommebok.

Jeg har tatt for meg fem viner som jeg synes er interessante. Alle disse vil jeg fortsette å servere i sommer og en har blitt den ultimate favoritten.

Her er rosévinene jeg vil anbefale sommeren 2019:

Matua Rosé 2018
Kr: 134,90
Produsent: Matua Wines fra New Zealand
Råstoff: Pinot Noir 41%, Sauvignon Blanc 40%, Merlot 19%
Lagret 3 md på ståltank.
Dette er en lakserosa vin fra den populære produsenten Matua.

Vinene er frisk og med god syre. Den har smak av friske jordbær. Jeg serverte den med en coca med konfitert løk, rosmarin og rømmedressing med hvitløk og revet sitronskall. En fantastisk god match.
Den er perfekt til mat, men også bare å drikke. Ut fra pris og kvaliteten må jeg si at det er et fabelaktig kjøp. Du får mye vin for pengene. Mye god vin.

Villa Guelpa Longitudine 8-11 Rosato
kr: 149,90
Produsent: Villa Guelpa, Biella, Piemonte
Råstoff: Nebbiolo 100%.
Trad. gjæring, myk pressing av druer etter en kort periode med skinnkontakt.
Biella er et interessant vinområde i Piemonte som lenge lå nede. Vinbøndene la ned gårdene sine og begynte å jobbe på cashmir-farikkene i området som poppet opp pga av den gode vannkvaliteten i elvene. For en tid tilbake tok mange opp vinproduksjon igjen og vinene som lages i området er vanvittig spennende og velsmakene. Jeg besøkte Biella i fjor og da bodde jeg faktisk på Ville Guelpa. Det kan du lese om her.
Det er ikke mange flasker tilgjengelig på Polet. Jeg har sikret meg et par flasker før det blir utsolgt, så hvis du er lur, bestiller du et par av disse.

Vinen er lys bringebær med lett smak av sommerbær. Den har nok struktur til å klare en ordentlig kjøttrett. Jeg serverte den til kje med tomater, oliven, rosmarin og poteter. Oppskrift får du her. Vinen er strukturert gjennom hele måltidet og den er like god til mat som alene i glasset.
Vinen er elegant og har en pris som gjør den veldig attraktiv.
Dette er min klare favoritt denne sommeren.

Ch. de Selle Ott Rosé Coeur de Grain 2018
Kr: 319,90
Produsent: Dom. Ott, Côte de Provence
Råstoff: Grenache 50%, Syrah 15%, Cinsault 30%, Cabernet Sauvignon 5%
20 minutter skallkontakt så gjæret på ståltank, 4-6 md på store eikeliggere med battonage 2-4 gg pr uke. Tappes i april.
Herregud, denne er god! Den er svinedyr til å være en rosévin, men den er verdt å unne seg i alle fall en gang denne sommeren.

Jeg liker den best til mat, da den nesten er for kraftig alene i glasset.
Jeg serverte den til pasta med fennikelkjøttboller og tomatsaus.

Jeg fikk en påminnelse om denne fantastiske vinen da jeg spise (av alle ting) på danskebåten til København i våres. Restaurant Sjø hadde den på smaksmenyen sin som jeg var så heldig å få smake.
Fargen er vakker blekrosa og smaken er elegant og blomstrete. Unn deg en flaske i sommer hvis du har anledning.

Conde de San Cristobal Flamingo Rosé
Pris: 199,90
Produsent: Bodegas Conde de San Cristóbal, Ribera del Duero, Spania
Råstoff: Tinto Fino (Tempranillo) 100%
Håndplukkede druer. 6 md. på bunnfall.
Jeg synes det var spennende å prøve en rosévin fra Ribera del Duero, for det tror jeg faktisk ikke jeg har smakt før.
Vinene er mer elegant enn logoen tilsier. Jeg er alltid litt skeptisk til flamingoer på flasker, men man skal altså ikke skue hunden på hårene.
Fargen er lakserosa. Smaken går mot honning, blomster og røde bær.

Jeg er ikke så glad i den alene i glasset, for den er for kraftig, men sammen med en god rett er den fenomenal. Jeg serverte den med spareribs med tomat, rosmarin, sitron, paprika og hvitløk. Oppskrift får du her.

Studio by miraval 2018
Kr: 178,90
Produsent: Ch. Miraval, Provence
Råstoff: Cinsault 35%, Tibouren 15%, Rolle 25%, Grenache 25%
Direkte pressing og delvis fermentering i ståltanker og betongegg med bermekontakt.
Du husker kanskje at Brad Pitt og Angelina Jolie kjøpte eiendommen Château Miraval i 2012? De står fremdeles som eiere og særlig Brad har deltatt aktivt i utviklingen av den nye vinen, og var blant annet med på innhøstingen i fjor.
Dette er smaken av Provence! Den lyse, lyse rosévinen er det jeg husker fra mine turer til Rivieran. Vinen har allerede fått gode kritikker her i landet, og jeg liker den også godt, men jeg synes rett og slett den faller litt sammen når den serveres til mat. God drikkevin, men som matvin fungerer den ikke så godt etter min smak.

Jeg serverte den med en lun sommersalat med pannestekte poter, avokado, grønne bønner, tomater, sommermais og små baconstrimler.
Vinen er lettdrikkende og flasken forsvinner fort. Den har fin syre og duft og smak av sommerbær.

Dette var mine fem anbefalinger. Ha en fin sommer!

Forrige

Djurgården og Skeppsholmen – to øyperler i Stockholm

Minchi – Macaos svar på Pytt i panne

Neste

Legg igjen en kommentar