Soleils – smørkjeks fra Paris

(Reklamesamarbeid med Rørosmeieriet)

Jeg er ikke så glad i kaker, jeg. Ikke er jeg glad i å lage dem heller. Men kjeks er noe annet. Jeg elsker en liten godbit til kaffen, og da er kjeks det perfekte valget.

Paris er en av mine favorittbyer. Jeg blir aldri lei den ikoniske storbyen. Det er stil. Det er schwung. Det er klasse over den byen.
Setter du deg på en av byens mange utekafeer og bestiller en kaffe vil du automatisk få en liten godbit til koppen. Det kan være et stykke sjokolade eller en kjeks. Ofte er det en smørkjeks du får. Ah, som jeg elsker disse smørkjeksene!

Dette trenger du for å lage smørkjeks.

Det er faktisk fryktelig enkelt å lage slike kjeks selv. Du trenger også få ingredienser.
Smørkjeks har mange navn. De kan hete soleils, galette au beurre, Sables Bretons osv. Smørkjeks er et godt, norsk ord.

Selvsagt er smør selve helten i kjeksen, og derfor er det viktig å velge et smør som har god smak. Jeg bruker «Mild» smør fra Rørosmeieriet med lavere saltinnhold. Det inneholder 0,9 g salt per 100 g smør, mens det vanlige smøret fra Rørosmeieriet inneholder 2 g salt per 100 g smør. Du kan bruke det ordinære smøret i oppskriften, men da kutter du bare ut å bruke ekstra salt i oppskriften. Verre er det ikke.

Hvorfor bruker jeg smør fra Rørosmeieriet. Jo, fordi jeg er kresen. Jeg vil ha den beste smaken og det beste resultatet i mine smørkjeks. Smøret som lages av Rørosmeieriet er laget av rømme og gir derfor en mer syrlig smak enn mye av smøret på markedet. Dessuten er smøret økologisk, noe jeg synes er et pluss. Og ikke minst inneholder smør fra Rørosmeiriet mindre vann, noe som gir en mye mer konsertrert smørsmak.

Smørkjeks er idiotsikre å lage. Det er derfor jeg lager dem. Dette fikser jeg. Dette fikser alle å lage.
Pariske smørkjeks lages gjerne med et lite hint av sitronskall for ekstra lekker smak. Nå er vi inne i adventstiden og da synes jeg at revet skall av klementin er en deilig og litt julete smak. Men kun et hint. Jeg vil ikke ødelegge den delikate smørsmaken.

Her kommer oppskriften på smørkjeksene:

Soleils – smørkjeks fra Paris

Ingredienser

  • 250 g smør fra Rørosmeieriet. Bruk gjerne "Mild" med redusert saltinnhold
  • 250 g siktet melis
  • 2 hele egg
  • 500 g siktet hvetemel
  • en bitteliten klype flaksalt (ikke bruk hvis du bruker saltet smør)
  • Finrevet skall av 1 klementin
  • Melk til pensling

Slik gjør du

1

Pisk sammen smør og melis. Tilsett et og et egg samt klementinskall

2

Tilsett litt og litt siktet hvetemel og til slutt tilsetter du saltet.

3

Form deigen til en tykk pølse og legg den i plast. Legg kjølig i en time før du tar den ut og skjærer 1/6 del av pølsen. Kjevl ut på melet underlag med bakepapir under til du har en deig som er et par millimeter tykk. Stikk ut sirkler eller bruk andre fomer. Jeg brukte sirkler og pyntet toppen med et jern jeg kjøpte i Marokko for flere år siden. Dette finner du helt ut av selv. Du trenger ikke gi kjeksen mønster heller.

4

Pensle med melk og sett i forvarmet ovn på 170 grader i ca 10 minutter eller til kjeksen er gyllen. Avkjøl på rist og nyt med en god kopp kaffe eller te.

5

NB: Smørsmaken kommer virkelig frem etter at kjeksene har vært oppbevart i en lufttett kakeboks en dag eller to.

Ok. Nå er det bare å sette over kaffen!

Til info: Oppskriften er en del av et samarbeid jeg har med Rørosmeieriet. Dette er en samarbeispartner som jeg er veldig stolt av å jobbe med. Produktene deres er økologiske og av svært høy kvalitet. 

Forrige

Krevende å spise rakfisk? Prøv denne versjonen

En sjelden champagnemulighet og en utmerket smørflyndre med appelsinsaus

Neste

Legg igjen en kommentar