Smørtunge med Middelhavssmaker

Nå er det sesong for kastanjer og pærer. Kan man lage noe av disse to ingrediensene? Å, ja da. Her ble det både snack og dessert.
Jeg bor midt i Bygdøy allé omgitt av kastanjetrær. Man skulle tro jeg bare gå ut på gata og plukke flotte kastanjer. Dessverre er disse hestekastanjene uspiselige. Men grønnsaksbutikken nede i bakken selger flotte kastanjer i løsvekt til ingen penger.

Det første du skal gjøre er å snitte alle kastanjene i toppen. Et lite kryss holder. Massen inni utvider seg i varme, og nøttene (er det egentlig en nøtt? Hva vet jeg.) kan rett og slett eksplodere hvis man ikke gjør dette snittet.

Jeg valgte å prøve tre metoder med kastanjene:
1. bakte kastanjer i ovnen servert med salt og smør på. Et fantastisk liten snack!
Slik gjør du:
Bak kastanjene i ovnen på 200 grader i 30 minutter. Ta dem ut og la de kjølne litt. Etterpå kan du brekke skallet til side og spise innholdet. Dryss litt flaksalt på toppen og en deilig smørklatt. Det smaker som en deilig, søtlig bakepotet.

2. Kokte kastanjer brukt til kastanjekrem. Servert sammen pæreterte med kastanjehonningglasur på butterdeigsbunn.
Slik gjør du:
Kok kastanjene i kokende vann i 15 minutter. Sil av vannet og kjøl ned litt. Skrell dem og ta ut massen. Mos dem med en gaffel eller i en blender. Det er best hvis massen blir glatt i konsistensen. Pisk 1 dl kremfløte til krem med frø fra ½ vaniljestang. Bland kastanjepuré med kremen.
Pærer skjæres i tynne, tynne skiver. En plate butterdeig kjevles tynt ut. Stikk ut sirkler med pepperkakeformer eller det du har for hånd. Pensle med en kastanje-vanilje-sirup som du lager slik:
Kok opp 5 ss vann, frø fra ½ vaniljestang, 2 ss sukker og 2 ts kastanjehonning. Tilsett 1 ss sitronsaft og kok inn til en sirup. Pensle hver butterdeigssirkel med et tynt lag av dette. Så legger du på noen pæreskiver etter ønske. På toppen pensler du igjen et lag med sirup. Stek i ovnen på 200 grader til butterdeigen har blåst seg opp litt og er sprø. Da er pærene stekt. Pensle igjen med et lag sirup når de kommer ut av ovnen. Dette for å gi dem et fint og glinsende uttrykk. Server med kremen ved siden av slik at folk kan ta på så mye de selv vil ha.

3. Den siste kastanjevarianten: Rå skivete kastanjer til pynt på pæretertene. Jeg smakte rå kastanjer for første gang på NOMA i Købehavn. Det er viktig å bruke en mandlin for å få skivene tynne nok. Smaken er litt bitter og søt på en gang og med deilig krønsj.

Nyt høsten og ingrediensene som er i sesong nå.

Forrige

Lammenam med bacon, gulrøtter, bønner og jordskokk- og potetpuré.

Kyllingsuppe med karripoteter

Neste

Legg igjen en kommentar