Småretter fra artiske strøk

Artic Tapas er et helt nytt konsept som i disse dager åpner i Longyearbyen på Svalbard. En tidligere kollega av meg er med i dette prosjektet og det virker knalltøft!

Konseptet er basert på cateringvirksomhet for turister som besøker den arktiske øya i Barentshavet. Busser med mobile storkjøkken settes opp på utflukter der turister kan se den nydelige naturen og alt det vakre Svarbard har å tilby mens de nyter småretter laget av lokale, og så godt det lar seg gjøre, økologiske råvarer. Det blir med andre ord artisk mat fra land, luft og hav. Råvarer fra den nordligste delen av kloden. Til og med drikken skal leveres fra bl.a lokale mikrobryggeri.

Behovet for å gi de besøkende en lokal matopplevelse framfor italiensk pizza, pasta eller asiatiske retter har gjort at gjengen bak Artic Tapas har fått økonomisk støtte fra Innovasjon Norge til å sette i gang.  

Gjengen bak Arctic Tapas består av en redningsmann, en musikkprodusent, en eks-misjonær, en gourmet-kokk som også er glamrock-DJ, en bussjåfør og en journalist. Felles for alle er at de brenner for å kunne tilby sine gjester en gastronomisk opplevelse som vil overraske, imponere og gi mersmak. 

Noen tanker fra Creative Food Designer, Stefan Winther:

”Å utvikle fantastisk mat fra tilsynelatende sære, utfordrende og ofte utilgjengelige arktiske råvarer er et svært inspirerende prosjekt.  Det er inspirerende å få bruke all min kunnskap, erfaring og kreativitet, og kaste meg inn i den arktiske matens verden. Og dette er bare begynnelsen på Arctic Tapas! Det første som slo meg når jeg begynte å sette opp menyen for Arctic Tapas var de fantastiske lokale småprodusentene som i generasjoner har tatt vare på og videreformidlet sin kulinariske tradisjon. I en tid med fusion food, nye tilberedningsmetoder og høyteknologisk kjøkkenutstyr oppleves det tradisjonelle nesten eksotisk. Fermentering, graving, tørking, speking og røking skaper fantastiske smaksppplevelser – og vi finner mange gode eksempler på disse tradisjonene akkurat her i polartraktene. Arctic Tapas vil sette lys på de gamle arktiske mattradisjonene for å gi kunden en uforglemmelig opplevelse av mathistorie og formidlerne av disse tradisjonene- nemlig småskalaprodusentene.”

 

Kongekrabbe og reke naturell
stefanspannacottaavmulter
Panna cotta (fløtepuddig) med multer

Stefan om arktisk mat

”Arktisk mat er virkelig poesi høstet i et trolsk landskap, ofte like utfordrende som velsmakende. Det eksklusive ligger i råvarer som reinsdyr, rype, urter og i den marine overflod av fisk og skalldyr som ligger skjult under polarisen. Så må vi ikke glemme bærene som skal stå på menyen – verdens kanskje mest smaksrike jordbær, blåbær, tyttebær, bjørnebær og multer, alle modnet under midnattssol. Vi henter inn disse råvarene fra småprodusenter fra områdene over polarsirkelen og presenterer de i vår restaurantbuss i Longyearbyen. ”

Stefan om viktigheten av å ivareta tradisjoner!

”I en verden der masseproduksjon, lett tilgjengelighet og penger styrer våre matvaner mister vi lett fokus på det rene, det eksklusive og det lokale. Tradisjoner blir kuriositeter i bøker, men lite praktisert i det virkelige liv. Hvor mange av oss kan skryte av å ha kunnet nyte tradisjonsmat fra arktiske strøk, akkurat slik den gjennom generasjoner er blitt tilberedt og servert? Fra mai vil våre kunder kunne gjøre det, og det er vi stolte over! Vi vil presentere en uforglemmelig gastronomisk opplevelse, dypt rotfestet i den polare sirkelen.”
Jeg ønsker gjengen bak Artic Tapas lykke til med en knallidé.  Skal du til Longyearbyen i nærmeste framtid er nok dette et av høydepunktene å få med seg. 
Forrige

Rømmepoteter

Gresskarsnacks med flaksalt og timian

Neste

Legg igjen en kommentar