Rullekake med nøttekrem og mango og en fantastisk dessertvin

Rullekake er skikkelig retro! Jeg er så glad for at noen har skjønt at denne kaken fortjener en plass på kakebordet igjen, for jeg digger konseptet. Jeg fikk servert en mini-rullekake på Michelinstjerne-restauranten Bhoga i Gøteborg i fjor. Den ble servert til kaffen og jeg hoppet nesten i stolen av ren fryd! Herregud, rullekake er da så sjukt godt!

Jeg har laget en rullekake med nøttekrem og skikkelig deilig og moden mango. Kaken er dynket med dessertvinen (vino dolce), COC Æstas Siciliæ nr.4. Den er laget av 100% moscato og har deilig smak av aprikos og appelsin. Litt bitter i ettersmaken, noe som gjør at jeg liker den. Desserviner er vanligvis ikke det jeg foretrekker. Denne vinen holder en alkoholprosent på 14,5 så den er lett i forhold til andre dessertviner. Ja, den er faktisk klassifisert som hvitvin. Vinen er fra Sicilia og var en favoritt da jeg var på vinsmaking hos Non dos sist uke. Non dos importerer bare det de kaller naken vin – helt uten tilsetninger eller fatpreg. Good stuff.

Jeg hadde lyst til å lage en italienskinspirert kake, derfor falt valget på gode hasselnøtter, sitron, mascarpone, siciliansk vin og søt frukt. Ideelt sett skulle jeg gjerne brukt modne aprikoser, men sesongen er Way Off. Valget falt på en søt og moden mango. Dropp hele prosjektet hvis du ikke får tak i en søt og moden frukt, den er nemlig helt avgjørende for at kaken skal få den riktige smaken. Men en nødløsning kan faktisk være å bruke fersken i lake som du skjærer i terninger.

Rullekake kan være litt tricky å lage, for man må rulle den fort sammen slik at kaken ikke sprekker. Jeg hadde aldri gjort det før, men jeg fikk det faktisk til, så så fryktelig vanskelig kan det vel faktisk heller ikke være.

Jeg tok utgangspunkt i en standard rullekakebunn-oppskrift hos matprat.no.

Nydelig dessertvin. Glassene er fra Rosendahl og koster 199 for to stykk. Perfekte glass til en dessertvin.
Nydelig dessertvin. Glassene er fra Rosendahl og koster 199 for to stykk. Perfekte glass til en dessertvin.

Slik lager du min rullekake med nøttekrem og mango.

Kakebunnen:

4 medium egg

120 g sukker

120 g hvetemel

1/4 ts bakepulver

Slik gjør du: Pisk eggedosis av egg og sukker. Tilsett hvetemel og bakepulver.

Spre røren utover en bakeplate med bakepapir på. Sett inn i forvarmet ovn på 200 grader i ca 10 minutter. Ta brettet ut og løsne kaken forsiktig med en stekespade i bunnen. Dette bør gjøres med en gang.

Nå kommer det vanskelige. Strø engelsk sukker over kakeflaten. Engelsk sukker får du i vanlige butikker. Det er finkornet sukker. Da slipper du nemlig «knas-knas» av sukker når du spiser rullekaken. Dette skal være kakens utside. Ta nå frem et annet bakepapir. Legg det på toppen av kakeflaten og forsiktig snur du kaken opp ned slik at det nye bakepapiret ligger nederst. Bruk gjerne et brett eller noe stivt for å gjøre denne manøveren. Den fineste siden av kaken skal altså være utsiden på rullekaken. Skjønner?

Nøttekrem:

• 200 g ristede hasselnøtter (de smaker fantastisk!) kvernes grovt i en blender eller hakkes. Du kan kjøpe poser med ristede hasselnøtter i større butikker. Du kan riste dem selv i ovnen og gnukke av skallet mellom fingrene. Det tar bare litt tid. Hasselnøtter fra Piemonte i Italia er å foretrekke pga den sykt gode smaken. Bare et tips.

• Bland med 250 g mascarponekrem og 3 ss melis. Så river du skallet (finrevet) av 1/2 sitron. Bland godt.

Mangofyll:

• Du trenger 1 moden mango (den må være skikkelig moden for at det skal smake godt).

Del den i små terninger og bland med 1 ss sitronsaft + 2 ss dessertvin (Æstas Siciliæ).

Ta av bakepapiret og sørg for å vifte bort mest mulig varme fra kaken. Dynk kaken med litt desservin. Smør nøttekrem på så fort som mulig og fordel mangobiter utover hele kaken. Nå ruller du. Bruk bakpapiret som mellomlag mellom deg og kaken. Rull stramt og avkjøl kaken med bakepapiret rundt i kjøleskapet. Skjær av endene og server med den deilige dessertvinen til.

Fornøyd med denne kaken, jeg.
Fornøyd med denne kaken, jeg.
Forrige

Høstlam med beter og portvinsaus

Nykommer i Oslo har en av byens beste burgere

Neste

2 kommentarer om “Rullekake med nøttekrem og mango og en fantastisk dessertvin”

  1. Tror du aprikos i lake vil fungere, eller er det også i kategorien nødløsning og jeg bør prøve å gå på jakt etter modne mango? Skal rullekake avkjøles noe før kremen has på? I oppskriften så står laging av krem mellom at kaken tas ut av ovnen og bakepapiret taes av kaka, betyr det at kaka skal hvile mens jeg lage kremen?

    Svar

Legg igjen en kommentar