«Razzia» mot Oslos vinbarer

I løpet av kort tid har de fleste vinbarene i Oslo hatt besøk av Næringsetaten i Oslo kommune. Og de kommer ikke for å drikke vin. Tvert imot.

Bilder av vinflasker, glass og etiketter, samt varsling av kommende events der vinprodusenter og importører er til stede, kan ikke annonseres i sosiale medier. En som har fått kjenne på Næringsetatens aksjon er Lise Aanes ved Esaias vinbar i Oslo.

– Næringsetaten i Oslo Kommune kontaktet oss ikke per telefon eller mail, de kom på døra, noe som er svært uvanlig! De fortalte oss at våre sosiale media-kanaler, altså Instagram og Facebook, ikke var i tråd med alkohollovens reklameforbud (alkoholforskriften paragraf 14-2). Dette forbudet har jo fått litt oppmerksomhet i det siste da det nettopp ble bestemt at Vinmonopolet ikke får sette et «nyhet»-skilt ved nye viner da dette kan oppfattes som reklame. 

Vi ble til og med pålagt å ta ned to tomme vinflasker som sto som dekorasjon midt i lokalet

Lise Aanes

Vi er en vinbar som selger vin (og har ordet vinbar i navnet), men får ikke lov til å ha bilder av vinflasker – fulle eller tomme. Ei heller vinglass, det være seg glass som er tomme eller fulle av enten vin eller kombucha, juice og så videre. Det spiller ingen rolle. Dette kan gi «assosiasjoner til alkoholsalg» og er derfor ulovlig. Vi ble til og med pålagt å ta ned to tomme vinflasker som sto som dekorasjon midt i lokalet, selv om hele bakveggen bak baren er et kjøleskap fullt av vin. Begrunnelsen var at vin(flasker) ikke kan brukes som dekorasjon fordi det trekker forbrukerne mot vin, men at vi har varer til salg på display er ok. Forstå det den som kan, sier Lise.

Lise Aanes

Esaias vinbar selger vin. Litt upraktisk å være vinbar og ikke kunne vise frem det dere selger? Godt dere har vinbar i navnet deres ellers kunne jo folk tro dere var noe helt annet.  Hva tenker du om det? Kan dere heller ikke dele et bilde med et glass med vin i uten beskrivende tekst? Er det så strengt?
– Vi selger vin ja, og dette er selvfølgelig svært upraktisk for oss. Det forhindrer oss i å kommunisere til våre gjester hvilke viner vi har fått inn, hva som er nytt, eller om vi har fått tilbake noe som har vært utsolgt, om vi har fått inn en ny årgang av en kjent produsent, hva som helst, Det er frustrerende da vi har noen fantastiske gjester som er svært vininteresserte! Vi får altså ikke dele noe som helst og ikke engang nevne ordet vin i noen beskrivelser med unntak av om det er et spesifikt event for smaking. Men jeg kan altså ikke skrive «kom og drikk vin med oss i kveld», for eksempel. 

 Mange vinbarer i byen har fått samme beskjed og er i gang med storopprydning i sosiale medier, ser jeg. Når begynte denne «razziaen» fra kommunens side? Hvem har fått beskjed av de vinbarene du kjenner til?
– Det er mange barer som har vært mye mer forsiktige enn oss fra starten av, for eksempel Lasarett vinbar. Andre, som Brutus og Oslo Velo, har kranglet med næringsetaten lenge om denne typen forbud. Jeg kjenner også mange vinimportører som heller ikke får kommunisere sine varer på sosiale kanaler, som er helt på trynet. Det er dette de lever av – å selge vin! Vin, eller alkohol generelt, er jo hundre prosent lovlig, men jeg synes vi i dette øyemed blir behandlet som kokain-langere. 

Esaias vinbar

Hva er straffen hvis dere ikke følger reglene?
– Vi får prikker hvis vi ikke følger reglene, så dette er ganske seriøst. Vi fikk beskjed om at vi hadde en uke på oss til å etterkomme kravet om å ta ned alt på sosiale media og da ble jeg så rasende at jeg postet en heeeeel del bilder av vin og vinglass for jeg tenkte at jeg skulle gå ut med et smell… Neste dag (fredag) ringte næringsetaten meg og var svært harme over at jeg turde å gjøre narr av dem, og siden vi er en nyoppstartet bar ble jeg selvfølgelig intimidert til å ta ned alt. Nå angrer jeg egentlig, jeg er skikkelig forbanna. En vil jo ikke ha prikker, helst aldri, men spesielt ikke i sitt første år! Jeg hadde også jobbet tett med fotograf Frederic S, som tar våre flotte bilder, for å lage en vakker «landing page» når man åpner vår instagram-konto. Nå er alle månedenes arbeid med planlegging av bilder og fargekombinasjoner borte. Det eneste positive med denne opplevelsen er all støtten og oppmerksomheten vi har fått fra våre gjester og også utenlandske følgere som ikke forstår hvordan Norges alkohollover kan fungere på denne måten. 

Dere får ikke vise frem vin på Instagram og Facebook. Ikke en gang reposte bilder fra gjester på Instastorie?
– Vel, dette med reposting er en gråsone. I følge alkoholforskriften $14-2 står det at «i vurderingen av om det foreligger markedsføringsøyemed, må det blant annet legges vekt på hvem som er avsender av informasjonen, hvem som tar initiativ til å gi informasjonen». Derfor kan jeg for eksempel ikke reposte bilder jeg selv tar, selv om jeg er der som gjest. Bilder som mine venner tar? Kan næringsetaten finne ut om de er mine venner? Hvem vet?

Vil dette få økonomiske konsekvenser for dere?
– Nei. Eller, faktisk forhåpentligvis ja, men positive! Etter all oppmerksomheten har vi fått mange nye følgere på sosiale media. Jeg er fast bestemt på å finne en kreativ løsning rundt dette og gjøre det til noe positivt for Esaias.

Dere henvender dere til vininteresserte mennesker og ikke ungdom som vil bli drita. Er ikke dette en overreaksjon fra kommunens side og en form for umyndiggjøring av voksne mennesker? 
– Jeg synes absolutt det er en overreaksjon, i likhet med forbudet mot at Vinmonopolet skal få kalle noe en nyhet. Dette er faktainformasjon, og våre gjester kommer til oss for å drikke vin uansett. Ved å skrive om hva vi har inne for øyeblikket kommer de bedre informert om hva de har lyst til å utforske under besøket sitt.

Etter ar naturvinbølgen slo inn over Oslo har sosiale medier flommet over av bilder av kule etiketter og vin i alle farger. Tror du dette har gjort sitt til at Næringsetaten nå strammer grepet? 
– Det er godt mulig! Viner blir jo også berømte på en annen måte nå enn før. Men da er det likeledes synd for gjester som kanskje ser seg om etter en vin de vet er utsolgt mange steder, og ikke kan få informasjon om hvor de kan finne denne vinen.

Dere arrangerer mange vinkvelder med vinimportører og -produsenter der folk kommer for å lære og drikke små smaksprøver av viner de ikke ellers ville ha smakt. Jeg har selv vært på det, og det er veldig interessant. Dette har vært populære kvelder for folk som ønsker å lese mer. Hvordan kan dere nå fortelle folk at det skal være et slikt event uten å kunne vise til det på sosiale medier?
– Dette grubler vi også på. Vi kan visstnok informere om hva som skjer under et arrangement og hvorvidt det inneholder for eksempel en vinsmaking, men vi må være svært nøkterne rundt ordleggingen og får vel aldri i livet lov å si at vi synes noen viner smaker godt. For dette ville jo være reklame! Tja, hva nå? Kanskje det er på tide å starte et nyhetsbrev isteden, grubler Lise Aanes ved Esaias vinbar.

Fridtjof Seeberg

Fridtjof Seeberg, daglig leder ved Skaal Matbar i Oslo har også hatt besøk av Næringsetaten.

Yes, de kom på besøk og ba oss umiddelbart ta ned plakaten som var utenfor toalettet.

Fritjof Seeberg

Ryktene skal ha det til at du til og med måtte ta ned en plakat som hang på veggen utenfor toalettet på Skaal Matbar. Stemmer det, Fritjof? Kom de innom Skaal Matbar?

Plakaten som måtte tas ned fra veggen på Skaal Matbar.

– Yes, de kom på besøk og ba oss umiddelbart ta ned plakaten utenfor toalettet. Det er en plakat for Tour de Fruits som var en cidersmaking jeg deltok på i Frankrike hvor det kun er tre tegneseriefigurer formet som drueklaser og lignende på sykkel hvor det kun står «Tour de Fruits» og teksten ellers er «Admission 10 euro» og datoen for eventet som var nå i februar.

Noe annet dere må fjerne? 
– Vi får heller ikke skrive på den svarte tavlen på stolpen som er i baren om hvilke glass vi tilbyr den gitte dag. For eksempel hvilke røde, hvite, oransje glass vi tilbyr.

Hva har Oslo kommune «truet «med?
– Vi får ikke reposte bilder fra gjester med alkohol, og vi er truet med prikkbelastning for brudd på alkoholloven. Vi har aldri nevnt priser, tilbud, oppfordring til alkohol eller liknende på Instagram. Allikevel har de etter å ha gjennomgått Instagram sagt at jeg må fjerne alt av bilder som har med alkohol å gjøre. For eksempel måtte vi fjerne et bilde av meg, mine kollegaer og medeiere som skålte hjemme hos en av oss for en vellykket uke, i forkant av oppstart hvor vi hadde utviklet meny, forteller Fridtjof Seeberg.

Hva med smakinger og spesielle events? Ikke lov å reklamere for det heller? 
– Nope, fikk også kjempesmekk for en tid tilbake for å ha postet at vi fikk besøk av gode venner fra Sør-Afrika som er fantastiske vinmakere med et bilde av kun etiketten deres pluss vår egen logo. Ingen budskap om at vi serverte vin til spesialpris, eller at de kom for å skjenke sine viner.

Fridtjof Seeberg fortsetter:
– Jeg har full respekt og forståelse for alkoholloven i forhold til alkoholfremmende budskap, tilbud og slikt, men det er ganske spesielt at vi ikke kan opplyse om nye viner, produsenter vi er stolte av å jobbe med og så videre.
Alle andre bransjer kan drive skamløs promotering av alt. At McDonalds kan trykke usunn drittmat rett i ansiktet på alle overalt, alle butikker kan drive skamløs promotering, lokketilbud av dårlige produkter laget under forferdelige forhold i andre deler av verden, mens vi ikke engang kan opplyse om nære småskalaprodusenter vi jobber med samt skape et miljø for de varene vi tilbyr inne på eget sted er ganske uforståelig, avslutter daglig leder ved Skaal Matbar.

Til info: Jeg har sendt en mail til Oslo Kommune for å få en kommentar, men det har ikke lykkes å få noe svar på nåværende tidspunkt.

Det er mye spesielt som har skjedd den siste tiden når det kommer til alkoholloven. Plutselig skulle ikke Vinmonopolet får lov til å merke nyheter med «Nyhet». Dette ble det heldigvis gjort om på. Også vinimportører har fått merke det nypuritanske klimaet som råder. Da John Sonnichsen skulle sende flasker av La Sorgas klassiker «Sorgasm» til Vinmonopolet ble de stanset og sendt tilbake. Etiketten krenker allmenne etikk- og moraloppfatninger. Les mer om denne saken her

Forrige

Magisk Michelinstemning i Trondheim

Du trodde kanskje vann var vann?

Neste

9 kommentarer om “«Razzia» mot Oslos vinbarer”

  1. Uten å støtte opp om et svært rigid lovverk hva gjelder alkohol og reklameforbud, kan dette umulig være overraskende for bevillingshavere som har vært i gjennom prøve for sjenkebevilling. Jeg er selv bevillingshaver og lovgivningen er i høyeste grad tydelig. Dog skal det nevnes enkelte tvetydige ordlegginger som alkoholreklame i «umiddelbar nærhet» til salgsområdet hva gjelder reklame i selve lokalet.

    Til tross for at det ikke har vært gjengs for puber/barer/utesteder i Oslo å følge reklameforbud for alkohol i sosiale medier, bør det fortsatt ikke være overraskende dersom det mot formodning håndheves. At næringsetaten gjør en »razzia» kan jo diskuteres, men et forvarsel ville samtidig gitt innehavere mulighet for å «cleane» ulovlig reklame i lokalet.

    Personlig har jeg aldri postet noe i sosiale medier på vegne av mitt serveringssted som kan være i noe som helst tvil om at det kan være alkoholreklame – i frykt for å sette bevillingen i fare, som er fremste driftsgrunnlag for ethvert serveringssted.

    Vil igjen bemerke at jeg aldeles ikke støtter gjeldene lovverk ha gjelder reklameforbud for alkohol, men regelverket er likevel svært tydelig.

    Mvh bevillingshaver

    Svar
  2. Dette er jo helt på trynet. Reklame er én ting, men innhold postet på en instagram-profil som kunder og interesserte selv velger å oppsøke og følge (forutsatt at innholdet kun er synlig for følgere) må jo vurderes annerledes. Og plakater og tavler som er plassert INNE i et lokale med lovlig skjenkebevilling?! Dette er jo helt tåpelig, og burde egentlig være enkelt å rydde opp i. Håper de som er berørte går sammen om å ta til motmæle og får hjelp til å levere en proff og helstøpt klage til næringsetaten.

    Svar
  3. Jeg trodde vi var ferdig med 1960-70 tallets fordømmende, intolerante og sneversynske oppfatnininger, Jeg har tydeligvis tatt feil. Men mener at politikere og byråkrater i denne sammenheng tar grunnleggende feil, og kanskje bør rette seg mot hva son er det egentlige problemet med alkohol og drugs i sin generalitet.

    Svar
  4. Dette er jo på grensen til galskap, pussig at selv de som håndhever loven ikke reagerer. Vi lever trots alt i 2020, fakta informasjon om et produkt er et minimum.

    Svar
  5. Slikt som dette burde spres til ALLE de nettsider som finnes, som skriver om (stor)byer. Byrådet SOLER seg i glansen av at Oslo tilsynelatende er en av de cooleste byene i Europa, de skulle bare visst!

    Med slikt som dette ser det nesten ut som man ønsker seg tilbake til flatfylla fredag og lørdag, ikke den europeiske kuktur vi har hentet hjem og noen «sten for sten» bygget opp.

    De som lager slike lover og forordninger burde få «så øra henger»!

    En måte å gjøre det på er at utenlandske journalister setter søkelyset på hvordan Oslo egentlig er!

    Jeg delte, selvfølgelig, men hvilken nytte har nå det, mine venner er stort sett av samme oppfatning som meg i spørsmål som dette.

    Stå på, kjør «kampanje», la utlendingene få vite hvilket molbolabd Noerge er på dette område!

    Svar
  6. Jeg er litt sjokkert.. Har selv jobbet på kjøkkenet og bak baren.. Mn dette tar kaka.. Har forstått hvis det var priser på div pynte-plakater og ved/på vinflasker ?
    Og når det er en gruppe /Instagram, dere er det jo voksne som legger seg til.. Hmm
    Dere må sette 18 års grense på siden til dere. Da har dere gjort som loven sier! Når dere har aldersgrense kan dem ikke nekte dere. Mn man vet aldri hva som skjer om dere gjør dette. Mn det er sånn vinmonopolet gjør det. Da MÅ dere også få lov mener jeg utifra lov-verket. Dere må kreve å få retningslinjer for dette dem påstår ikke er lov.

    Svar

Legg igjen en kommentar