Pinnekjøtt på min måte

De siste årene har vi hatt urøkt pinnekjøtt på julaften. Superkokken Hellstrøm viste for noe år siden, en ny måte å tilberede pinnekjøtt på, og den har jeg tatt til meg og utviklet videre. Det hele starter med buljong!

Lag en grønnsaksbuljong av dette:

2 gulrøtter i små terninger
1/2 sellerirot i små terninger
1 purre i ringer
1 løk, grovhakket
10 pepperkorn
1 ts salt
5 laubærblader
6 kvister timian

I en stor gryte heller du 3 ss olje. Hiv oppi grønnsakene og svitsj dem under omrøring i noen minutter. Hell over 1 l hvitvin og la det dampe av et minutt før du heller på 4 liter vann. Kok opp og senk temperaturen. Sett på lokk og la det stå i en time. Sil av kraften og kast grønnsakene.

Så kommer vi til pinnekjøttet. Kok pinnekjøttet i buljongen sammen med et par laubærblader og noen timiankvister. Trekk kjøttet i buljongen til kjøttet faller fra beina. Ta ut kjøttet og hold det varmt. Ta bort fett og urenheter fra kraften. Kok inn litt. Smak hele veien. Dette blir nå sausen til kjøttet. Men IKKE hvis du bruker røkt pinnekjøtt. Da blir det for mye røyksmak i kraften. Hellstrøm bruker smørsaus til røkt pinnekjøtt. Selv synes jeg det høres vel fett ut.

Server med poteter og kålrotpurė.

kålrotpurė:
1 kålrabihode renses og kuttes i biter. Kok til dem er møre. Smelt 50 g smør og tilsett 1 dl kremfløte. Kjør kålrabi med smør, fløte, salt, pepper og revet muskattnøtt i en blender et minutt til en glatt purė.

Nå har du julemiddagen som smaker mye mer en tradisjonelt tilberedt pinnekjøtt.

1006

 

1007

 

 

Forrige

Hvis du ikke har laget silden selv, er det helt greit!

Ta vare på ribbefettet!

Neste

Legg igjen en kommentar