Pilgrimsferd til kryddernes hjemsted

Mitt kryddereventyr startet her: På Spice Market on Bazar Road i Kochi (Tidligere kjent som Cochin). Dette har vært sentrum for verdens krydderhandel i mange hundrede år. Marco Polo var her. Karavaner med krydder til Venezia gikk herfra og senere med skip i regi av Vasco da Gama. Dette er et historisk sted og for meg er dette en pilgrimsferd.

Hvis du er like interessert i krydder som meg, vil du skjønne mitt engasjement.
Tenk, nyrike var like «harry» i virkelig gamle dager som de er nå. Da var det ikke magnumflasker med champagne de sløste med, men krydder. Hadde du nok av alle de dyreste krydderne i en rett – på en gang, ville gjesten se at du var rik. Tenk ikke på at retten nok ville være helt uspiselig. Det viktigste var å vise sin rikdom. Høres kjent ut?

I over hundrede år rulet Venezia krydderhandelen og noen få vokste seg styrtrike. Så fant Vasco da Gama sjøveien til India og begynte å frakte krydder per skip til vest- og sør-Europa. Det tok knekken på Venezias krydderimperium på under tre år. Krydderprisene sank til bunns og krydderne ble tilgjengelig for folk flest.
Vasco da Gama elsket India og Kochi. Han døde der og ble til og med gravlagt i en kirke der. 50 år etter ble kisten hans fraktet hjem til Portugal.

Her i Kochi lå Vasco da Gama begravd i 50 år.
Gamle krydderbeholdere. Nå bruker man lufttette beholdere for å ta vare på de skjøre aromaene.
Krydderbutikk på Spice Road i Kochi. Vakumpakkede, økologiske krydder av beste kvalitet.

Men nå skal vi videre. Nemlig til områdene rundt Kumily. Vi er fremdeles i Kerala og dette er her krydderne vokser. Vi besøkte en økologisk krydderfarm og fikk full omvisning. Avføring fra elefanter fungerer som gjødsel på denne gården. Eksotisk nok.

Nellik.
Allehånde.
En av Indias store eksportartikler: Kardemomme.
Vet du hva dette er? Cashewnøtt med frukt, faktisk.
Ingefær
Gurkemeie.
img_04982
Kaffe. Kerala har faktisk mange kaffeplantasjer.
Kakao.
Sitrongress.
Gummitre. India er en storprodusent av gummi.
Mer krydderkjøp. Her fra Kumily.
Muskattnøtt.
Brennheit chili.
Vanilje. Måten du tester om en vaniljestang er av good kvalitet eller ikke: Tvinn den rundt en finger. Sprekker den, er den av dårlig kvalitet.
Orden i hyllene.
Alt du måtte ønske deg av herlige krydder.
Chili.
Mer kardemomme.
Grønne kardemommefrø.
Vaniljestang.
En happy selger. 2,2 kg krydder på vei hjem til Oslo.
Forrige

Banan- og sjokoladekake

Supersaftig kylling med 3 spennende tilbehør + en deilig restemiddag

Neste

Legg igjen en kommentar