Perfekt potetmos

Ingenting slår hjemmelaget potetmos. Det er så lett å lage og det smaker så mange ganger bedre enn noen posepotetmot noen gang vil kunne smake.

Du trenger riktig potet. Det er viktig. Velg Pimpernell, Kerrs Pink, Troll, Mandelpotet, Ringerikspotet eller Gulløye. De er melne og egner seg perfekt til potemos.

J49A5371

Potetmos til fire personer:

2 store eller 4 små poteter per pers.

 • Skrell potetene og del dem i to-fire biter. Fyll en gryte med kaldt vann og legg potetbitene i gryten. Hell så av vannet slik at det  dekker potetene og et par centimenter opp. Kok opp vannet og senk temperaturen til medium. Flere av disse potetsortene kan nemlig koke ut, så styr temperaturen.
 • I en kjele smelter du 100 g smør. Tilsett så 2 ts flaksalt, litt kvernet pepper og revet muskattnøtt. En kvart ts er nok. Hell så på 1/2 l melk. La dette bli varmt, men ikke koke. Det å krydre melken og smøret på denne måten gjør at potemosen får en jevn smak av krydder i stedet for her og der.
 • Hell av vannet fra potetene når de er møre.
 • Bruk en grønnsaksmølle eller en potetstapper (kommer an på hvor grov eller fin du vil ha stappa) og mal potetene i en bolle.
 • Spe med smørmelken til du har den konsistensen på stappa som du selv vil ha. Noen ganger passer det med glatt potetmos og andre ganger er det godt med en fastere mos. Kommer litt an på hva du skal ha det til. En gryte trenger potetmos med litt konsistens, mens et godt stykke kjøtt trenger en glattere puré.
 • Vil du ha stappa enda glattere presser du den nå gjennom en sil. Litt pesete, men supert resultat.
 • For et ekstra luksuriøst resultat anbefaler jeg deg å bytte ut smøret med  «nøttesmør» . Det gir en dyp og fantastisk smak. Nøttesmør får du ved å smelte smør sakte i en kjele helt til du kjenner en nøttaktig duft av smøret og fargen blir lys brun. Fjern urenhetene og bruk bare den klare lysebrune væsken.

Nå har du verdens beste potetmos som du har laget selv.

Jeg lagde min potetmos med en urpotet-type som heter Andean Sunrise. Den er knallgul og går for å være den ultimate potetmos-poteten. Denne poteten tok jeg med hjem fra Gotlandsturen jeg nettopp var på. Jeg besøkte en bonde ved navn Andreas Wiklund som eier Stora Tollby Gård utenfor Visby på Gotland. Han dyrker 30 forskjellige potetsorter. Andreas dyrker også masse annet spennende, der i blant jordskokker. Disse jordkokkene var Michelingrestauranten Noma interessert i å ha på menyen og lurte på om de kunne få tilsendt en forsyning. Andreas visste ikke helt hvem disse danskene var så han ba dem pent om å stille seg i kø, for her var det mange som ventet på levering før dem. Det skal sies at Noma fikk sine jordskokker etterhvert.
Blant potetsortene han dyrker finner vi Mimi, kirsebærpoteten som er en rund dvergpotet som går for å være «verdens beste potet». Den servers på Nobelmiddagen i Stockholm. Jeg fikk med meg en kilo av denne og lagde en nydelig potetsalat. Klikk her for oppskrift på den.

Andreas Wiklund viser

Forrige

Dags sicilianske hummerrisotto + en vegetarversjon

Skarre værra no’ mer før vi stenger?

Neste

4 kommentarer om “Perfekt potetmos”

 1. Fulgte denne oppskriften på potetmos med klarnet smør i går kveld, fytte katta så godt det ble, denne blir standard heretter. Tusen takk?

  Svar
  • Hei Guro! Det vil jeg ikke anbefale. Potetmos lages rett før servering. Poteter skiller ut mye stivelse og derfor bør ikke en potetmos varmes opp og røres i mange ganger.

   Svar

Legg igjen en kommentar