Perfekt og luftig brød laget av melk som er gått ut på dato

Melk som er gått ut på dato er perfekt å bake med. Især skummet kulturmelk. Den inneholder litt ekstra «futt» som får deigen til å sprette i været. Dette brødet er bakt med gammel skummet kulturmelk. Det er mykt og luftig inni og har en deilig sprø skorpe. Har du gammel melk i kjøleskapet? Bak et brød, da vel!

Ps: Det skal ikke være mugg på melken altså, men om melken har skilt seg litt og ellers ser ok ut, er det bare å bruke.

Du starter med å varme 7 dl skummel kulturmelk til litt under kroppstemperatur. (par og tredve grader)  Ha 1 pakke tørrgjær i en stor bolle og tilsett 2 ts salt og 3 ss sukker. Hell over melken og bland godt. Jeg bruker en kjøkkenmaskin for det er en fordel å elte deigen så lenge som mulig. Mål opp 1 dl semulina (durumhvete) mel. Dette melet bruker jeg til pasta og til pizzadeigen. Anbefaler deg å ha en pose av dette melet i skapet. Du får kjøpt det i de fleste større matbutikkene.

Så tilsettter du vanlig siktet hvetemel. Du må regne med å bruke ca 10 dl. Deigen skal være luftig. Sett til heving et par timer på et lunt sted.

 

Ta deigen ut og elt den litt for hånd og form til et stort brød eller to mindre. Pensle med det sammenpisket egg og klipp snitt i brødet med en saks for å få fint mønster. Strø sesamfrø over.

Sett i ovnen på 220 grader varmluft (forvarm ovnen) og stek til brødet er gyllent og du hører en hul lyd når du banker på undersiden av brødet. La avkjøle på en rist.

L1070534

 

Forrige

Mat laget med kjærlighet i hjerten av Paris

Fantastisk chili con carne laget med ribberester

Neste

Legg igjen en kommentar