Panert middagsost med aprikos

(Reklamesamarbeid med Rørosmeieriet)
Husker du koseklassikeren fritert camembert med syltetøy? det er noen tiår siden sist jeg så en slik på menyen, må jeg si. Problemet med denne desserten eller forretten eller hvilken kategori man skal putte den i er at den er ekstremt kraftig fordi osten er fet og den ender ofte opp med å smake gammel frityr. Og det er ganske så guffent.

Røosmeieriet har kommet med en Middagsost som ser ut som en liten burger. Det ligger to «burgere» i boksen, så det er nok mat til to personer hvis du lager denne retten jeg snart skal avsløre.

Den økologiske Middagsosten fra Rørosmeieriet er en proteinrik ferskost laget av skummet melk og melkesyrekultur. Og selvsagt er den økologisk. Osten er mager, men får allikevel en mykere konsistens når den stekes. Du kan steke den i pannen med smør slik den er, og for dem som vil ha den mager, kan den også brukes slik den er. Men den kan med hell også paneres og friteres. Det fungerte helt strålende da jeg prøvde det.

Ja, for jeg har dratt frem det gamle friteringstrikset, men her kommer gulltipset: Jeg har fritert osten i klaret økologisk Røros Smør. Smør som er klaret, altså der melkestoffene er separert fra melkefettet, tåler veldig høy varme uten å brenne seg, og er derfor perfekt å fritere i for nydelig smak.

Forrige uke var jeg i Milano og da spiste jeg en spesialitet fra byen som heter Cotoletta alla milanese. Det er en flatbanket kalvekotelett som paneres og stekes i klaret smør. Det er inspirasjonen min til retten jeg har laget med Middagsost fra Rørosmeieriet. Smør gir god smak, dermed basta.

Jeg har laget klaret smør av en pakke økologisk Røros Smør. Du trenger 1/3 av det klarna smøret til friteringen. Resten kan du oppbevare å kjøleskapet og bruke til steking. Speilegg stekt i klaret smør er for eksempel en høydare! Bruk smøret der du ellers ville ha brukt smør til steking eller der du trenger å steke på veldig høy varme.

Til den panerte og friterte osten har jeg laget et syltetøy med aprikos, pekannøtter, klementin og rosmarin. Dette er smaker som går så godt til den nøytrale osten og smøret. Så hva er dette for en rett? Forett, dessert eller koserett? Jeg tenker det må bli opp til deg, jeg.

Her kommer uansett oppskriften på en rett jeg storkoste meg med en kveld denne uken. Skal jeg lage den igjen? Så fort som mulig!

Panert middagsost med aprikos

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2

Ingredienser

 • 1 boks økologisk Middagsost fra Rørosmeieriet (inneholder to stk oster)
 • 1 dl brødrasp eller panko
 • 1 dl hvetemel
 • 1 egg
 • 1 pk økologisk Røros Smør
 • Syltetøy:
 • 80 g tørkede aprikoser, skjært i strimler
 • 1 klementin, saft og skall
 • 3 ss honning
 • 50 g pekannøtter (eller valnøtter, men de er bitrere), grovhakket
 • 1 ss hakket rosmarin

Slik gjør du

1

Start med å klare smøret. Ha smøret i en kjele og smelt det på medium varme. Når melkestoffene faller til bunnen av gryten kan du skru opp temperaturen litt slik at melkestoffene karamelliseres. Men pass på nå. Du må ta av gryten av platen når du lukter ristede nøtter og fargen på smøret og skummet er gyllent brunt, ikke mørkt brunt.

2

Sett kjelen til avkjøling før du siler smøret gjenneom et linklede eller finmasket sil. Det klare smøret tar du vare på og resten kastes.

3

Syltetøyet:

4

Ha strimlete aprikoser og klementinsaft i en gryte sammen med honningen. Kok opp. Tilsett 6 cl vann. Tilsett 1 ts finhakket rosmarin og 1 ts finhakket klementinskall. La dette koke inn til en klissete masse. Tilsett grovhakkede pekannøtter og smak til med mer rosmarin og klementinskall. Ta av platen og avkjøl litt.

5

Finn frem tre fat. Ha mel i det første, et sammenpisket egg i nummer to og brødrasp i det tredje.

6

Vend Middagsosten i mel (også på kantene) og så i egg før du legger den i brødraspen og sørger for at begge sider pluss kantene har et godt og tett lag av brødrasp.

7

Varm en panne og ha i klaret smør slik at det fyller 1 cm opp på kanten. La smøret bli skikkelig varmt før du legger ostene i pannen. La ostene steke seg gylne i et par minutter før du snur dem. Øs over smør med en skje for å holde ostene varme og for å tilføre maks smak.

8

Ta osten forsiktig over på rist eller kjøkkenpapir før du serverer dem mens de er varme. Server med gode kjeks til og selvsagt det deilige syltetøyet.

Forrige

Tapas i Murcia

Raan og naan

Neste

Legg igjen en kommentar