Ooh la la! Pizza med pistou

Det er endelig Fotball-EM! Jeg digger store fotball-mesterskap og især EM. I år heier jeg litt ekstra på Island, da jeg har 90% av slekta mi der. Men dypest i hjertet stikker Spania. Hvorfor? Det er nok en meget enkel forklaring på det. Jeg ferierer alltid i Spania rundt EM-tider, og da gjerne i siste del av mesterskapet. Å gå på bar sammen med spanjoler og se avgjørende kamper er en fryd. Jeg har sett flere finalespill der Spania har vært med (EM og VM) på Casino i Cadaques – en rufsete bar som er byens samlingspunkt for gatemusikanter, lokalbefolkning og turister. Her vil jeg sitte om noen uker og se Spania spille i finalen. Morsomt hadde det også vært om Frankrike stiller i den samme finalen. Cadaques ligger nemlig tett på franskegrensen og er atomatisk et feriested for mange franskmenn. Så hvem ønsker jeg meg i finalen? Frankrike (evt Island, men det er vel ikke så sannsynlig) og Spania!

DSCF2876

Når det er EM på tv’n må man lage mat som egner seg å spise mens man ser på kamp. Og hva er vel bedre enn pizza. Min franskinspirerte pizza er en ren vegetar-pizza, men det er ingenting i veien for å legge på en skinkeskive eller to.

Pizza med pistou

Selve pizzadeigen lager du slik.

Fyllet er det jeg konsentrerer meg om her. Pistou er en fransk versjon av pesto, dog uten basilikum og pinjekjerner. Den brukes gjerne i supper. Min pistou inneholder litt mindre olivenolje enn den originale, da den skal smøres på pizzaen og må ikke bli for fettete.

Pistou.
Pistou.

Slik lager du pistou:

 • 1 stor bunt bladpersille (bruk litt av stilkene også)
 • 1/2 ts flaksalt
 • 1 dl revet parmesan
 • 3 ss extra virgin olivenolje
 • 1 fedd hvitløk, grovhakket
Pizza klar for ovnen.
Pizza klar for ovnen.
 1. Kjør dette i blender eller bruk stavmikser til du har fått en grov paste. Smør dette på pizzabunnen.
 2. Legg på skiver av mozzarella (og kanskje noen skiver hvitost med mye smak) og tynne skiver rødløk.
 3. Del små plommetomater i to på langs og rist ut noen av kjernene. De gjør nemlig pizzaen soggy. Liker du oliven er det ekstra godt på pizzaen.
 4. Stek pizzaen på pizzastål, sten eller i en pizzaovn. Eller gjør som du pleier.
 5. Ta ut pizzaen når den er sprø og herlig. Dryss litt flaksalt over og hell tynne stråler med god olivenolje over. Du kan godt rive litt parmesan over pizzaen også. Det smaker godt.
 6. Nyt pizzaen med en god EM-kamp og kanskje et glass rødvin? Ooh la la!

DSCF2883

 

Forrige

Iste laget i kjøleskapet

Solskinns-Spritz på årets lyseste dag

Neste

Legg igjen en kommentar