Nyttårs-isbombe!

Til spesielle anledinger skal man ha spesielle showstoppers – retter som får gjestene til hyle av glede. Jeg prøvde meg på dette i jula og fikk masse oppmerksomhet. Om dette var fordi jeg nesten oppfordret alle til å klappe og hyle, eller om det var ektefølt, vet jeg egentlig ikke, men jeg velger å tro at det var en spontan reaksjon fra gjestene. Uansett. Jeg synes isbomben ble fantastisk flott å se på, og ikke minst god å spise. For en som hater å bake var denne veldig overkommelig å lage. Noe for nyttårsfesten? Da må du lage den i dag.

Du starter med å lage kaken. Dette er en klassiske rullekakeoppskrift og den er enkel å lage:

3 egg

1 1/2 dl sukker

2 dl hvetemel

2 ss god kakao

1 ts bakepulver

Pisk eggedosis av sukker og egg. Tilsett de andre ingrediensene og smør røren jevnt utover et bakepapir på en bakeplate. Stek i forvarmet ovn på 250 g i ca 5 minutter. Skjær trekanter av kaken og dekk en rund bolle/plastburk. Tett huller med mer kake. Spar litt kake til topplokket (som du legger på etter at isen er ferdiglaget), som egentlig blir bunnen på kaken når du snur den ut av formen.

Kaken ligger som et skall i formen.
Kaken ligger som et skall i formen.

Isen lager du slik:

5 dl helmelk

3 dl kremfløte

6 eggeplommer (ta vare på hvitene og lag marshmallows!)

200 g sukker

1 vaniljestang, del i to på langs

6 kardemommekapsler som du knuser lett med bladet på en kniv

Hasselnøtter kjører du i blender til de er grovhakket eller finhakket. Rist dem forsiktig på medium varme i en tørr panne for å få ut aroma.

Pisk halvparten av sukkeret med eggeplommene. Pisk det hvitt og luftig.

Krydder til isen
Krydder til isen

Kok opp melk og fløte, samt vaniljestang og kardemomme sammen med resten av sukkeret. Sil blandingen. Bland melkeblandingen i eggedosisen forsiktig mens du pisker. Hell alt tilbake i gryten og varm opp til ca 80 grader mens du rører. Når blandingen er blitt litt tykkere, tar du gryten av platen og lar den kjøle seg ned. Hell blandingen over i iskremmaskinen og sett på maskinen i ca 1 time. Har du ikke iskremmaskin, kan du selvsagt la den sette seg i fryseren. Husk å røre i den noen ganger mens den stivner så du ikke får masse iskrystaller i isen. Nøttene tilsetter du halvveis ut i prosessen.

Ha den ferdige isen (en fordel av den ikke er helt satt) over i bollen med kaken. Legg på kake på toppen som et lokk og dekk til før du setter den i fryseren til dagen etter. Når du skal servere den, har du bollen forsiktig under varmt vann slik at kaken slipper formen. Bruk evt en kniv som du kjører langs kanten på kaken. Velv over på et fat. Smelt 100 g hvit sjokolade i vannbad og hell over kaken. Den setter seg med en gang pga den frosne isen. Pynt med granateplekjernen. Vet du ikke hvordan du renser et granateple, anbefaler jeg deg å ta en titt her.

Kaken før pynting
Kaken før pynting

Jeg serverte kaken med en kirsebærsaus som jeg lagde ved å koke opp en pose frosne kirsebær med en del sukker. Så kjørte jeg den med en stavmikser til en tykk og deilig saus. Server varm eller kald.

 

Marengsene på toppen lager du slik.

L1070551
Slik ser den ut når du skjærer den opp.
L1070547
Stolt baker

 

Forrige

Fantastisk chili con carne laget med ribberester

Vi kan ikke lage mat. Dermed basta!

Neste

Legg igjen en kommentar