Ny og spennende kokebok + en liten og kjapp rett

Forrige uke var jeg med på en spennende kokeboklansering på Tronsmo bokhandel i Oslo. Det var boken The Gaza Kitchen – A Palestinian Culinary Journey av Laila El-Haddad og Maggie Schmitt som var fokus denne ettermiddagen. Forfatterne selv besøkte Tronsmo, der de fortalte om boken og hvordan den hadde blitt til. Etterpå viste de en av rettene fra boka, en palistinsk salat som heter Dagga.

Boken er en beskrivelse av hvordan hverdagen på Gazastipen fortoner seg kulinarisk. Forfatterne beskriver de daglige utfordringene palestinerne i Gaza står overfor i form av blokader, restriksjoner, ulovelige tunneler og usikre avlinger. Men det er også en vakker bok om oppskrifter som har gått i generasjoner, hvordan det er mulig å lage mye ut av lite – og ikke minst, menneskene.

Laila El-Haddad og Maggie Schmitt forteller om lettelsen og engasjementet lokalbefolkningen føler når de blir spurt om annet enn krig, bomber og uro. Praten går livlig når temaet mat kommer opp.

Det er klart dette er en politisk bok, men det er det også nødt til å være. Det er viktig at man blir kjent med hvordan matsituasjonen er der. Det er importerte varer fra Israel, ulovlige varere som er overpriset og fraktet via smuglertunneler, nødhjelpsrasjoner fra Europa, Japan og USA. Det er egenprodusert mat i form av frukt, grønnsaker og korn. Gaza ligger ved Middelhavet, men tilgangen til fisk er begrenset pga blokader i havet utenfor. Derfor har man begynt med oppdrettsfisk i bassenger innlands. Kjøleskap er bortkastet for strømmen går konstant.

Vi får være med inn på kjøkkenet til de som bor på Gazastipen. Vi får familieoppskrifter og fremgangsmåte til retter som knapt er nedskrevet tidligere. De samme rettene kan være totalt forskjellige fra den ene delen av Gaza til den andre.  Laila El-Haddad og Maggie Schmitt har samlet ned historier for fremtiden.

Jeg anbefaler boken Gaza Kitchen – A Palestinian Culinary Journey som en spennende kokebok, men også som en bok som forklarer situasjonen i det okkuperte området på en enkel måte. Oppskriftene er mange og ganske lette å lage. En morsom ting er at dill er den viktigste urten i det palistinske kjøkken. Visste du det? Det gjorde ikke jeg.

Her kommer oppskriften på en herlig salat fra Gaza City som heter Dagga. Den må lages med en morter og gode råvarere.

Her lages det Dagga
Her lages det Dagga

Slik lager du den:

I en morter tilsetter du 2 hvitløksfedd og 1/2 ts flaksalt. Gni dette til en fin puré. Saltet vil fungere som et slipemiddel og gjøre prosessen enkel.

Så tilsetter du 2 chili (grønne og sterke, skåret i biter og fri for frø). Knus dem med morteren.

Så grovhakker du 2 modne tomater og støter dem lett i morteren.

En neve hakket dill tilsettes til slutt. Bland salaten godt og hell over 3-4 ss med god olivenolje. Server på arabiske pitabrød eller ristede, ferdigkjøpte pitabrød. Har du en krydderblanding som heter Zataar hjemme , drysser du litt på toppen. Den består av ristede sesamfrø, sumac og villtimian (eller oregano).

Dagga – salat fra Gaza
Dagga – salat fra Gaza

Fristet til å kjøpe boken? Stikk innom Tronsmo, da vel.

Forrige

Poteter med pønsj

Entrecote av hjort med bjørnebærsaus, hvite rotfrukter, østerssopp og aspargesbønner

Neste

Legg igjen en kommentar