Tynset: Kjent for Norges største sparkstøtting (nei vent, de ble slått av Farsund for noen år siden), ei bygd på vei mellom Oslo og Trondheim, et sted med masse kebabrestauranter og det er kanskje det. FEIL! Tynset er Norges skinkehovedstad, og her produseres noen av de beste langtidsmodnede spekeskinkene i landet: Æra (lagret i 14 måneder) og Santa Kristina (lagret i 24 måneder). Nå har det også kommet et langtidsmodnet fenalår som ble sammenlignet kvalitetsmessig med den verdenskjente iberico-skinken, av matkjennere i Frankrike. Da dette fenalåret ble solgt på Le Grand Epicerie i Paris (forresten min favoritt-matbutikk i Paris), for 140 euro kiloen, forsvant varebeholdningen på en dag. Folk var helt ville etter produktet, da det ikke finnes noe lignende i denne sjangeren. Dessuten er det magrere enn vanlig spekemat, og det vil folk ha. To stjernerestauranter i Paris har bestilt fenalåret for å servere i restauantene sine. Restaurantene er 6 New York og NeVa Cuisine. Dubai har også meldt sin interesse, da spekeskinke av lam er et produkt de ser kan ha potensiale der. Svinekjøtt er som kjent ikke noe som spises i muslimske land.
I Norge skryter kjøkkensjef, Steffen Hansen ved restaurant Vaaghals av fenalåret og kaller det det beste fenalåret han har smakt. Hva er det som gjør at Nortura på Tynset klarer å levere slik kvalitet da? Det er de gode råvarene, norsk fjelluft og riktig luftfuktighet som kun finnes et sted i verden, nemlig på Tynset, som er det avgjørende. Pluss årelang erfaring, tradisjon og stolthet.
Jeg har et nært forhold til Tynset, og det er ganske rart å gå av toget i Tynset sentrum ca 20 år siden sist jeg var her. Jeg har vokst opp med hytte et par mil fra Tynset (Stubbsjøen), og vært her ofte. Denne gangen er jeg her sammen Nortura og noen av Norges mest kjente bloggere. Vi er invitert for å lage vårt eget fenalår som skal modnes på Tynset helt frem til jul.
Vi ankommer Nortura og får
servert en nydelig speketallerken med forskjellige langtidsmodnede produkter. Sammen med oss sitter ordfører på Tynset, Bersvend Salbu som er sprekkferlig av stolthet over å være fra selveste skinkehovedstaden i Norge. Vi er invitert for å se hvordan produksjon av langtidsmodnet spekemat fungerer, en prosess som gjerne holdes hemmelig i andre land.
Hemmeligheten bak den vellykkede spekeproduksjonen på Tynset er : Lite salt, lang tid, riktig temperatur og masse kjærlighet. Alle de langtidsmodnede produktene holder et saltinnhold på ca 5% og er derfor sunnere enn mange konkurrerende produkter som kan ha et saltinnhold på nesten 10%. (Norges mest solgte spekeskinke har så høyt saltinnhold).
Så får vi på oss «verneutstyr» (av hygieniske årsaker) og går inn i produksjonshallen. Små kasser er satt fram til oss og i hver og en av disse skal vi legge lammelåret vårt, som til jul vil bli til vårt eget hjemmelagde fenalår med Ekte Tynset-stempel på. På toget opp til Tynset fikk vi utdelt tegneutstyr og dette skulle vi bruke til å tegne vår egne etikett som skal prege fenalåret. Min tegning ble så stygg at den nesten ikke kan vises frem til folk, men sånn ble det.
Først ble lammelåret gnidd inn i fint havsalt og lagt i karet. Så ble det massert og gnidd inn med grovt havsalt. Sånn skal det ligge i to dager før saltet børstes bort og lagt på kjøl i 14 dager. Så skal det modnes i alt fra 12 uker til 12 måneder.
«Ekte Tynset» skal promotere skinkehovedstaden Tynset siste helgen av juni ved å kjøre traktor fra Tynset til Oslo og festivalen «Piknik i parken» på Frogner. Der har de leid inn en tatovør som skal tatovere «Ekte Tynset» gratis til den som tør. Det ryktes at ordfører Bersvend Salbu er en av de som skal forevige kvalitetsstempelet på sin egen skinke. Det er i tilfelle sprekt!