Deler av denne saken har vært publisert i reisemagasinet Reiselyst
Seattle er kanskje aller mest kjent for musikkstilen grunge som vokste frem på tidlig 90-tall. Men også kaffe er en av de mest kjente tingene som har kommet ut av byen.
Det regner “alltid” i denne byen på nordvestkysten av USA. Derfor er det heller ikke så rart at unge mennesker holdt seg innendørs i garasjer for å spille sammen iført tømmerhoggerskjorter og luer. Det er heller ikke underlig at man vil ty til varme drikker. Dette er “Emerald City” i et nøtteskall.
Da jeg besøkte Seattle i juni i anledning Finnairs nye direkterute fra Helsinki (jepp, jeg var invitert), var det for å ta tempen på kaffetrendene, og det skulle vise seg å bli en fargerik og smakfull opplevelse. Ikke all kaffe er svart.
Vi kjenner alle til Starbucks. Og vi er vel alle enige om at det ikke er verdens beste kaffe. De startet uansett i 1971 på Pike Place Market. Det ble aldri servert en kopp kaffe fra disse lokalene på den tiden for butikken fungerte som et salgssted av kaffebønner rettet mot bedrifter. Nå er det alltid lang kø utenfor butikken som serverer en enkel kopp kaffe til take away. Men folk synes slikt er stas, og da må de bare holde på. Selv dropper jeg køen og oppsøker de virkelig gode kaffestedene i byen. Og de er det mange av.
Tips: Spis heller taco hos naboen Maiz.
Mens man er på Pike Place Market, Seattles flotte matmarked, så kan man stikke nesen innom Chocolate & Ice Cream delight som serverer lavendel-latte. Washington er faktisk USA største produsent av lavendel, så det er naturlig å finne denne blomsten også i den kulinariske verden.
Denne latte-varianten falt ikke helt i smak hos meg. Jeg liker kaffe og jeg liker lavendel, men ikke nødvendigvis sammen. Dessuten er den for søt, etter min mening.
Derfor går jeg videre til et annet sted som har en helt underlig latte. Denne faller dog i smak.
Anchorhead Coffee er først og fremst kjent som en kvalitetsprodusent av kaffe, og det er aller best å drikke en kopp ren og sort kaffe på et slikt sted, men når de frister med en hasselnøttlatte med den filippinske, lilla søtpoteten som kalles ube, så må jeg selvsagt smake den. Og det stopper ikke der. Jeg bestiller til og med en av deres kjente croissant-kanelbolle. Hjelpe meg.
Lyst til å lage knallilla puré av ube med brunet smør? Oppskrift finner du her og du vil bli helt hekta…
Den er ikke for søt. Den deilige kaffesmaken trenger igjennom den søtlige hasselnøttsmaken. Jeg elsker den rett og slett. Ube-farget kaffe er en ting i Seattle.
Når du først er på Anchorhead, vil jeg anbefale deg å kjøpe med deres egne bønner. Den perfekte souveniren.
Seattle er byen der man for alvor begynte å perfeksjonere kunsten med å lage den aller beste espressoen. Mange av de etterhvert kjente baristaene fra byen sprang ut fra Starbucks. Den legendariske studentkafeen Cafe Allegro og La Marzocco startet begge på 70-tallet og er fremdeles sett på som institusjoner.
Den nord-italienske stilen på espressoen var det som gjalt og i 1988 åpent den tidligere Boing-ingenøren David Schomer Espresso Vivace – en kaffevogn på Union Street. David brukte sin ingeniørutdanning til å perfeksjonere maskinene for å lage espresso, men også det perfekte melkeskummer til en latte og cappucino. Han blir den dag i dag sett på som en av de viktigste kaffepersonlighetene i USA og er ansvarlig for opplæring av mange gode baristaer over hele landet.
Jeg besøkte kaféen hans på Capitol Hill og lot meg friste av signaturkaffen deres, Caffe Nico, en perfekt liten kopp av pur lykke. Espressoen er tilsatt en liten dæsj vanilije- og appelsinsirup, melkeskum, et dryss kanel og en stripe appelsinskall.
Det er den koppen med kaffe du tenker på når du legger deg om kvelden og som du lengter etter når du våkner opp dagen etter. Man kan bli søvnløs i Seattle av mindre.
Caffe Ladro går for å være en favoritt hos mange lokale. Personlig kan jeg telle bedre steder på en hånd. Men det er også fordi utvalget av gode kaffebarer er så stort. Jeg smakte “Gibraltar” som er lik mengde espresso og melkeskum. Altså en mini-cappuchino eller en slags macchiato. Den serveres i et gibraltar-glass. Det var denne de på Ladro mente jeg bare måtte prøve. Jeg prøvde den og ferdig med det.
Iskremkjeden Salt & Straw fra Oregon finnes også i Seattle og selvsagt kan de også friste med en egen kaffeis. Sesongens variant heter “Cold Brew Coffee Cashew Praline” og ut fra tidligere besøk hos iseksperten kan jeg med sikkerhet si at denne er verdt å prøve. Jeg nådde det rett og slett ikke denne gangen. Jeg nådde heller ikke å smake soppkaffe på Wunderground Cafe. Ja, du leste riktig. Her lager de kaffe tilsatt diverse helsebringende sopper. Frister det med en Hocus Pocus-kaffe? De har det. Hva det er godt for aner jeg ikke, men den inneholder soppene Reishi og Chaga.
I stedet for soppkaffe dro jeg til Seattle International District (ID) for det som virkelig er den største trenden i byen, nemlig vietnamesisk kaffe. Coffeeholic startet trenden, men i Little Saigon (i ID) ligger en av de aller beste stedene å prøve trenden. Jeg anbefaler alle å ta taxi hit, ikke å gå slik jeg gjorde. Strøket er ikke det aller tryggeste, så ikke ta unødvendige sjanser. Hello Em har eget kaffebrenneri og lager en av Seattles aller mest spennende kaffekopper. Vietnam er verdens andre største produsent av kaffe. Og det er robusta-bønnen som er den foretrukne. Den inneholder dobbelt så mye koffein som arabica, så her får du mye energi for pengene.
Jeg bestiller en av spesialitetene deres, cá phê trung. Dette er en iskaffe med eggekrem på toppen. Kombinasjonen av sterk, kald kaffe og tykk og søtlig eggekrem på toppen er ren magi. Det er et helt måltid, men jeg hadde drukket den neste dag igjen, hadde det ikke vært for mitt korte opphold i byen. Men den er verdt turen opp til den mer skurvete delen av Seattle.
I Little Saigon ligger også en annen vitetnamesisk kaffebar. Phin Vietnamese Coffee & Etc. De brygger kaffe utelukkende med den spesielle kaffetrakteren som heter Phin.
For de aller fleste av oss holder det med en god kopp, svart kaffe. Da skulle du være helt trygg i Seattle. Det finner du på nesten hvert gatehjørne.
10 ting du også må gjøre mens du er i Seattle:
1. Lei en elektrisk båt (The Electric Boat Co. ) og seil ut på Lake Union. Herfra kan du se Seattle skyskrapere og ikke minst de berømte husbåtene som ligger der. Ja, til og med huset der Tom Hanks og sønnen bodde i filmen Søvnløs i Seattle ligger fortøyd til en av de mange kaiene.
2. Er man glad i skalldyr er Seattle byen. Sørg for å bestille lokale østers og unn deg en crab roll laget av det hvite kjøttet på Dungeness-krabben og deilig brioche selv om den koster en hel amerikakoffert av dollars (med tax og tips: 442 kroner) på Pike Place Chowder, som forøvrig har den beste New England Clam Chowder som jeg noen gang har spist.
Spis lokale østers på Taylor Shellfish Farms på Capitol Hill. Garantert en deilig og litt kostbar opplevelse.
Rockcreek Seafood & Spirits har også nydelig sjømat og en meget interessant versjon av Bloody Mary med østers og blekksprut som en del av pynten.
3. På et og samme område ligger fire attraksjonen på rad og rekke. Den mest kjente er kanskje Space Needle (518 meter) som ble bygget i 1962 til verdensutstillingen. Sammen med Monorail-linjen skulle byggverket vise hvordan vi kom til å ha det i fremtiden. Det var vel å ta i. Space Needle er nettopp pusset opp og den roterende delen har nå gjennomsiktig glassgulv. Ikke for oss med høydeskrekk, men flaks at det finnes bar der for å roe nervene. Utsikten over Seattle er spektakulær.
4. Museet for populærkultur Museum of Pop Culture (MoPOP) ligger på nabotomten. Her kan man få et innbitt i Seattles storhetstid innenfor grungen, så få med deg både Pearl Jam- og Nirvanautstillingene. Du finner også en egen Jimi Hendrix-utstilling (født i Seattle), en stor sci-fi-sal og spesialutstillinger.
5. Et av de mest fantastiske museene innenfor glasskunst som jeg har sett heter Chihuly Garden and Glass og der vises verk laget av den lokale kunstneren Dale Chihuly. Sett av god tid til å observere de flotte kunstverkene både innendørs og utendørs.
Og etter besøket kan du oppsøke Seattle Glassblowing Studio og blåse ditt eget glasskunstverk. Da vil du se hvor vanskelige det er. Laget en gul godteskål som jeg faktisk bruker.
6. Seattle er kjent for produksjon av kvalitetskonfekt. Prøv godbiter fra disse lokale produsentene: Fran’s Chocolate, jcoco Chocolates, Hédonisme og bean to bar-produsenten Theo Chocolate.
7. Washington er en vinproduserende stat. I vinområdet Woodinville finnes hele 118 vinerier og smakssteder. DeLille Cellars som lager viner i Bordeaux-stil tilbyr smaking og mat. Her kan du prøve småskalaviner av høy kvalitet og kjøpe med deg de som faller i smak.
8. Ta turen ut av byen til Snoqualmie og spis “Damn fine Cherry Pie på Twin Peaks-kafeen Tweed’s cafe , også kalt Double R Diner i den berømte serien. Kirsebærpaien er verdt turen i selv om du er Twin Peaks-fan eller ikke. Den smaker helt vidunderlig, men en god kopp kaffe til også, slik Agent Dale Cooper alltid bestilte.
Les mer her
9. Et lite stykke Norge i Seattle. The Fremont Troll bor under Aurora Bridge i bydelen Fremont. Dette er en statue som minner mistenkelig på de norske trollene vi ser i suvenirbutikker langs Karl Johan. Det er heller ikke så rart, for skulpturen er inspirert av norske troll. Ikke langt fra der trollet bor ligger også Troll Avenue.
10. Meld deg på en guidet tur på Pike Place Market med Eat Seattle Tours (eatseattletours.com) der en profesjonell kokk følger deg rundt til de aller beste stedene på det enorme markedet som er helt unikt. Jeg hadde flere av stedene på blokka som kokk Sean Welsh viste oss, og det er et veldig bra tegn. På hvert sted guiden tar oss med får vi smaksprøver. Han gir også gode tips og info til steder vi går forbi. Markedet er virkelig et must å besøke. Turen tar to timer og koster 53 dollar. Etter min mening får man mye for pengene ved å melde seg på en slik opplevelse.
Sjekk ut Oriental Mart og besøk disse fantastiske damene som lager autentisk filippinsk mat.
Et siste tips til deg er en god vinbar og et godt frokoststed.
Frokoststedet heter Mr. West Cafe Bar og serverer fantastiske tyrkiske egg.
Vinbaren Le Caviste kjører fransk stil og serverer fjøler med ost og chark. Nydelig.
Info: Finnair har startet direkterute fra Helsinki til Seattle. Jeg var med på en av de første avgangene i juni.