Damn Fine Coffee!

Til info: Jeg har vært i Seattle og Washington State i anledning en pressetur der jeg var invitert av Finnair. Finnair har startet direkteruter fra Helsinki til Seattle og jeg var med på en av deres første flyvninger i starten av juni i år.

“I’m going to let you in on a little secret: every day, once a day, give yourself a present. Don’t plan it; don’t wait for it; just let it happen. It could be a new shirt in a men’s store, a catnap in your office chair, or two cups of good, hot, black, coffee.”
– Special Agent Dale Cooper

Drar du til Seattle så bør du også dra ut i skogen til «Twin Peaks», eller North Bend der du finner flere av stedene som er brukt i den berømte serien fra 1989. Kun en drøy halvtime ut av storbyen kommer du til North Bend, Washington State.

Jeg husker da Twin Peaks gikk på tv. Jeg bodde i København og delte leilighet med et par gutter. Hver uke satt vi klistret foran tv’en og fulgte med på den absurde serien om drapet på Laura Palmer.

The Great Northern Hotel heter egentlig Salish Lodge and Spa.

Da jeg var på pressetur i Seattle i juni var det lagt opp til en lengre spasertur rundt Snoqualmie Falls. Noen vil nok kjenne igjen denne fossen fra vignetten til serien der man ser The Great Northern Hotel ligge på toppen av fossen. Hotellet er kun filmet fra utsiden. Scenene inne fra hotellet er et annet hotell (Kiana Lodge i Poulsbo).
The Great Northern Hotel heter egentlig Salish Lodge and Spa og er et populært hotell. Jeg gikk en tur i resepsjonen og i gift shop’n og det var ikke spor etter noe som hadde med Twin Peaks å gjøre. Snålt med tanke på at amerikanere vil benytte enhver anledning til å lage merch og Twin Peaks var jo stort.

Men var det egentlig det? Ja, i Europa var det stort. Hvor stort det var i USA kan man egenlig lure på. Vår guide fra Seattle visste lite eller ingenting om serien fra 90-tallet. Han visste ikke at Mark Frost og David Lynch var skaperne av serien, men han visste at Kyle MacLachlan hadde spilt en rolle i serien (og filmen) for han var jo kjent og kunne til stadighet ses i Seattle.

Uansett. Snoqualmie Falls ligger i Twin Peaks-land og den største Twin Peaks fanen av oss alle tilstede i den internasjonale pressegruppen klarte å overtale guiden til å kjøre innom Twede’s Cafe, bedre kjent som Double R Diner i downtown North Bend. Takk Camilla Hellum (Sjekk ut nettsiden hennes Urbania Magasin). Det nytter å mase!

Twede’s Cafe (Double R Diner) er en herlig kafé der lokalbefolkningen vanker pluss noen Twin Peaks-fans som oss. Stedet var utsatt for en brann i 2000, men ble restaurert tilbake til gammel stil. Noen nymotens innslag i kaféen er dog kommet til, som den røde neonfargede installasjonen i taket.
Shelly Johnson (spilt av Mädchen Amick) var servitøren vi kjenner fra serien. Da Special Agent Dale Cooper satt i kaféen for første gang i episode 1 uttalte han: «This must be where pies go when they die.» om kirsebærpaien han fikk servert på Double R Diner (Twede’s Cafe)

Etterlyst: Killer Bob. Elsker detaljene i kaféen.

Denne måtte vi selvsagt prøve. Og åpenbart med en kopp Damn Fine Coffee. Twede’s Cafe har pai på menyen. Med og uten iskrem. Kirsebærpaien er utsøkt. Lekker sprø skorpe. Deilig fuktig med masse bær i midten.

«They’ve got a cherry pie there that’ll kill ya». Ja, det har de faktisk!

Man kan til og med bestille den å få den sendt over hele USA. Hjelper jo lite når man bor i Norge, egentlig, så derfor har jeg søkt på nettet og New York Times har gjengitt en oppskrift fra bakeriet Butter and Scotch i Brooklyn der de arrangerer Twin Peaks Tuesday og serverer A Cherry Pie That’ll Kill Ya. Ikke den originale som lages på Twede’s Cafe, for den er hemmelig, bare så det er sagt. Oppskriften ligger lenger ned i innlegget.
Og hvordan var kaffen? ikke helt Damn Fine, sånn egentlig. Helt grei. Det er paien du kommer igjen for.

Etter at serien ble sendt på tv ble det satt opp et Twin Peaks-skilt i North Bend, nærmere bestemt 41471 SE Reinig Road Snoqualmie. Skiltet var malt av Steven LaRose og satt opp i 2017 i anledning den nye Twin Peaks-serien. Skiltet er å se i åpningsvignetten. Men i løpet av en måned var skiltet stjålet og det ble aldri satt opp et nytt et.

Man kan og se skiltet malt på veggen til Twede’s Cafe, så er det sagt.

Det er mange locations i dette området for de som er skikkelig fans. Jeg besøkte to til i tillegg til kafeen og fossen.

Ronette’s Bridge var en av dem. Denne vakre jernbroen går over Snoqualmie River i et nydelig landskap. For det er skikkelig vakkert her i området. Ronette vandret over broen dagen etter Laura Palmers død i fillete kjole og med synlige sår og skader. En ekte skrekkscene i serien. Broen er ikke lenger en jernbanebro, men en bro for gående og syklister.

Siste stopp på vår spontane Twin Peaks-rute ble Packard Saw Mill and Twin Peaks Sheriff’s Station, nå Dirtfish Rally School.Lenger ned ligger det man husker som Packard Saw Mill (Weyerhauser Saw Mill). En av de gamle politibilene fra serien står fremdeles parkert der.

Kanskje er du ikke så stor fan av serien at du tenker det er verdt å ta turen ut av Seattle. Men der tror jeg du tar feil. Det er vakkert der og stedet er ikke gjort om til noen temapark for Twin Peaks. Heller tvert i mot. Du skal vite om serien og innspillingsstedene for å få noe som helst ut av det. Det finnes en fyr som driver med guidede turerer. Vår guide, som knapt nok visste om serien ringte til Twin Peaks-eksperten, men han var ute av byen denne dagen. Men han finnes.

En kort kjøretur ut i naturen er uansett deilig når man har vært i en storby noen dager. Seattle er omkranset av fjell og natur, så den ene eller andre retningen må du bestemme selv. Men to gulrøtter kan jeg lokke med: Kirsebærpai på Twede’s Cafe eller vinsmaking i vinområdet Woodinville som ligger ca 45 minutters kjøring fra North Bend (men kun 25 min fra sentrum av Seattle . Vi besøkte DeLille Cellars, men det er hele 118 vinerier og tasting room i denne lille byen, så ta for deg.

«The Owls Are Not What They Seem»

Tilbake til kirsebærpaien. Her kommer oppskriften som ikke er original, men som bakeriet Butter and Scotch i Brooklyn lager når de hyller Twin Peaks på tirsdager.

Cherry Pie á la Twin Peaks

"Cherry Pie That’ll Kill Ya" fra Butter and Scotch i Brooklyn

Ingredienser

 • Paiskallet:
 • 120 ml kald helmelk
 • 1 ss eplesidereddik
 • 340 g hvetemel
 • 2 ss sukker
 • 1 ss salt
 • 227 g usaltet smør, skåret i små terninger
 • På toppen:
 • 1 stort egg
 • 60 ml helmelk
 • perlesukker til å strø over paien.
 • Paifyll:
 • 1,1 kg kirsebær uten sten (ferske eller frosne)
 • 200 g sukker
 • 36 g potetmel
 • 1/2 ts fint salt
 • 3 ss kirsebærvin eller -likør

Slik gjør du

1

Paiskallet: Rør sammen melk og eddik. Rør sammen mel, sukker og salt i en annen bolle. Kna inn smøret i det tørre til det føles som sand mellom fingrene.

2

Spe med det fuktige og kna til du har en deig. Del i to baller. Pakk inn i plast og legg i kjøleskapet i minimum en time.

3

Lag fyllet:

4

Strø sukker, potetmel og salt over kirsebærene. Ha dette i en kjele og sett platen på medium. La sukker og potetmel løses opp under omrøring. Øk temperaturen og rør hele tiden til blandingen tykner lett. Hele prosessen tar cirka 20 minutter. Ha i likør/vin og sett til kjøling i romtemperatur.

5

Sett ovnen på 215 grader, varmluft.

6

Rull ut den ene av paideigene (ca 3 mm tykk og 38 cm bred) dekk en paiform og sett kjølig mens du ruller ut paideig nummer to til en rektangel. Skjær 5 cm-lange striper.

7

Fyll paiformen med kirsebærfyllet og lag mønser med pairemsene.

8

Bland sammen egg og melk og pensle paien. Strø over perlesukker.

9

Sett paien midt i ovnen i 20 minutter. Roter formen og senk temperaturen til 180 grader og stek videre i 30-40 minutter til paien er fin og gyllen. Sett til kjøling på rist. Server slik den er eller med iskrem til.

Forrige

Slik skal Adrián bli verdens beste bartender

To gode lunsjrestauranter i Trondheim

Neste

Legg igjen en kommentar