Jeg er i full gang med å redusere kjøttforbruket mitt. Har jeg hatt det fælt? Tvert i mot. Jeg har spist kjøtt. Jeg har spist fisk. Men jeg har også blitt flinkere til å spise mer variert og bruke grønnsaker på en lur og kreativ måte.
I helgen hadde vi et spontan middagsparty. Forretten ville jeg lage 100% vegetarisk, men med masse fyldige smaker. Den ble knallgod. Jeg tok utgangspunkt i beter. Jeg elsker beter! Nå får du fine og faste beter i alle farger. Jeg brukte gulbeter og rødbeter. Er det forskjell i smak? Masse! Synes du rødbeter har for mye jordsmak vil du elske gulbeter. Selv liker jeg kombinasjonen svært godt.
Jeg lagde rødbeter og gulbeter på tre måter: Bakte, syltede og brent betestøv. Sistnevnte lærte jeg av kjøkkensjef Simon Weinberg fra Bokbacka og Topphem i Oslo.
Les mer: Få Simon Weinbergs gode tips til å redusere kjøttforbruket
Det høres kanskje tøvete ut å lage brent støv av beteskrall. Det er det ikke. Det gir masse smak til retten og er så lett, så lett å lage. Dessuten er det en fin måte å bruke alt på grønnsaken.
Hvorfor lager jeg tre varianter av betene? Jo, bakte beter er myke og har mye sødme. Det er grunnsteinen i retten. Syltede skiver av beter gir nydelig syrlighet til retten samt en annen konsistens enn de bakte betene. Betestøvet gir som nevnt en intens smak av bete til retten. Så ser det dritkult ut også.
Hva passer til beter? Salt fetaost smaker nydelig. Ristede frø eller nøtter gir deilig krønsj. Olivenolje med revet sitronskall gir den herligste dressing. Mynte gir friskhet og den grønne detaljen du trenger for å få retten til å poppe på fatet.
Er dette en middagsrett? Ja, dette er en mettende og superdeilig middagsrett. Du kan ha et stykke landbrød til retten hvis du er redd for ikke å bli mett.
Slik lager du min deilige betesalat (forrett til fire personer, middag til to):
Baking:
2 medium rødbeter
2 medium gulbeter
1 ss olivenolje
1 kvist rosmarin
1 kvist timian
2 fedd hvitløk
Sylting:
1 medium skrelte rødbete (spar på skallet)
1 medium skrelte gulbete (spar på skallet)
1 dl sukker, 1/2 dl eddik (vanlig 7%), 2 dl vann
2 remser sitronskall
1 kvist rosmarin
1 kvist timian
Pynt:
Ekte fetaost (50 gram)
Frisk mynte
1 neve blandede frø (pinjekjerner eller nøtter kan brukes)
Dressing:
1 dl god extra virgin olivenolje
1/2 -1 ts finrevet sitronskall
Slik gjør du:
Baking: Start med betene som skal bakes. Pakk dem inn i aliminiumsfolie sammen med en kvist urter (timian i den ene og rosmarin i den andre) og et hvitløksfedd. Hell bittelitt olivenolje over. Pakk godt inn og hiv dem i glørene i peisen eller i ovnen på 230 grader. La «pakkene» ligge til grønnsakene er myke (kjenn med fingrene ved å klemme på pakkene). Det kan ta en god time eller mer. Det kommer an på størrelsen på grønnsakene. Du kan med hell bake betene timer i forkant før du skal servere dem.
Når betene er møre avkjøler dem dem litt før du skreller dem. Rett før servering skjærer du betene i små båter.
Sylting av beter: Kok opp vann, eddik og sukker. Kjøl ned væsken litt. Vaske betene og skrell dem. Skallet legger du på en ildfast plate (f.eks bakebrett) og sett dem i ovnen til de er tørre og mørkebrune (nesten brent). Når skallene er ferdige maler du dem til pulver i en morter eller kjøkkenmaskin. Ha over på lufttett glass/boks.
De skrelte betene skjæres tynt med en potetskreller eller mandolin. Legg gule beteskiver i en skål og rødbeteskiver i en annen skål. Legg en kvist urt i hver skål samt en strimle sitronskall. Fordel syltevæsken i de to skålene og la stå på kjøkkenbenken en times tid. Sil av og skyll i kaldt vann før du tørker skivene.
Dressing: Bland extra virgin olivenolje med finrevet sitronskall. La stå på benken en times tid slik at sitronsmaken får satt seg i oljen.
Ristede frø: Jeg kjøpte en pose med blandede frø. Jeg ristet dem i en tørr panne til frøene er gylne og de popper i pannen.
Legg betebåter på et fint fat. Legg skiver av syltede beter mellom betebåtene. Hell over dressingen og strø over frø og betestøv.
Brekk biter av fetaost og legg på fatet. Pynt med mynteblader.
Vintips: Nydelig sør-afrikansk vin fra produsent B Vintners Strandwolf Chardonnay 2015. Det kan være vanskelig å finne viner til grønnsaksbaserte retter, men denne syntes vi satt som et skudd!
Er du mer på champagnen kan jeg anbefale en som også passet godt til retten. Vi hadde spart champagnen som vi skulle hatt på nyttårsaften (som ente opp med å bli feiret i Reykjavik) og startet kvelden med disse deilige boblene.