Mest vin for pengene: Grange eller St Henri?

Før sommerferien var jeg tilstede på en veldig eksklusiv vinsmaking i Stockholm.

Siden 2002 har Peter Gago vært vinmaker for Australias mest berømte vinprodusent – Penfolds. Peter var tilstede i Stockholm og det er en ære å få hilse på denne legenden innenfor vin.

For to år siden besøkte jeg vingården Penfolds som ligger i utkanten av Adelaide i Australia. Der fikk jeg omvisning og smaking av Andrew Baldwin – som også er vinmaker hos Penfolds.

Les om mitt besøk på Penfolds her.

I Stockholm smaker vi et utvalg av Penfolds viner, og det er spesielt Grange som er en av årsakene til at vinjournalister har kommet. Dette er en høyt annerkjent og legendarisk vin.

Peter Gago guider oss gjennom vinene og for meg er det en stor oppdagelse å smake på St. Henri – viner som Gago selv sier er enda mer vin for pengene enn den berømte Grange.

Grange vil sette deg tilbake opp mot 4000 kr per flaske – hvis du overhode får tak i den. Den selges ut så fort den kommer til Norge, og i november kommer et nytt parti i butikken.

St Henri derimot, er nyhet på Vinmonopolet.

Peter Gago.

Peter Gago er et fyrverkeri. Han snakker med hele kroppen og er skikkelig tilstede. Jeg føler litt at jeg ikke fortjener å være tilstede. Vi skal smake fantastiske og dyre viner og min kompetanse hva angår vin er diskutabel. Jeg setter pris på god vin, men er ikke i stand til å skjønne vin som koster så mye som 4000 kroner.

Vi prøver Bin 51 Eden Vally Riesling 2017 (magnum). Den er krisp og fruktig med tropiske noter. Enkel og leskende. 2018-årgangen kommer i salg i Norge i november og kommer til å koste kr 199.

2016 Bin 311 Tumbarumba Chardonnay er fet og fruktig med toner av guava og mango. Den lagres ni måneder på franske eikefat. Denne blir tilgjengelig på Vinmonopolet i november. Da er det 2017-årgangen som kommer. Prisen blir kr 279.

Reserve Bin A, Adelaide Hills Chardonnay 2016: Single region blend som har ligget 9 måneder på fransk eik (40% nye fat)

Den er deilig mineralske og klarer sitrustoner. Vinmarkene ligger over 500 meter over havet. 13,5% alkohol.

Yattarna chardonnay 2015: Druene vokser i Tasmania og Adelaide hills.
Vinen har høy syre og nydelig ettersmak av røde epler og pære.
På Vinmonopolet får du Penfolds Yattarna Chardonnay 2013 til kr. 899,90

Vi får smake to årganger av St Herni opp mot hverandre. Det er ikke mulig å få 2006-årgangen på polet, men 2014-årgangen vil bli tilgjengelig i Norge (kun noen få flasker)

Nå kommer vi til noe spennende. Peter Gago har altså allerede uttalt at han synes St Henri er mer vin for pengene enn Grange. Prisen som skiller er gigantisk. Kan denen vinen være vel så god som den legendariske vinen?

St Henri shiraz 2006 er vidunderlig, fyldig og med smak av moden frukt. Den er bløt og lekker. Bløte tanniner.
Druene er fra gamle vinstokker og får da tykkere skall og dermed mer farge.

St Henri shiraz 2014. Denne har kraftige tanniner. Den er supergod med mye kryddertoner som stjerneanis og julekrydder.

2015-årgangen kommer på Vinmonopolet i november og kommer til å koste kr 699.

RWT Bin 798 Barossa Valley Shiraz 2004 og 2015

2004: Fyldig, kraftig, mørke bær, kirsebærsyltetøy. Har ligget 16 måneder på fransk eikefat (83% nye).

2015: Denne har lett bitterhet i slutten av smaken. Masse tanniner og særdeles fruktig.


Så kommer vi til Grange – selve rosinen i pølsen. Vi smaker to årganger opp mot hverandre og det er gledelig å se at 2008-årgangen er en av de utvalgte. Den smakte jeg for to år siden i Australia. Den er nå selvsagt mer utviklet.


Grange 2008 er som syltetøy uten motstand. Nesten litt som fruktig portvin mot slutten av smaken.
Vinen fikk 100 poeng i Wine Spectactor

Grange er den type vin som foreldre gir i dåpsgave til sine barn, for så å kjøpe den tilbake når de blir 18 år. Grange 2013 anslås å være på høyden i 2060, så ja, den kan fint lagres lenger.


2013-årgangen har kraftigere tanniner og smak av lakris og mørke frukter.
Vinen fikk 98 poeng i Wine Spectactor. Denne årgangen kan du få på vinmonopolet i oktober.

2014-årgangen kommer på Vinmonopolet i november og vil koste kr. 3999.

Ok. Hva synes jeg så om St Henri opp mot Grange? Jeg synes det er stor forskjell. Ja, såpass klarer jeg å kjenne. Og jeg skjønner hva Peter Gago mener når det kommer til «mye vin for penga». Men Grange er Grange og St Henri er St Henri. To forskjellige opplevelser, men uten tvil er det ekstremt mye vin for penga i en St Henri. Den passer min lommebok mye bedre enn Grange – en vin jeg nok aldri får råd til å kjøpe selv. Men så gøy å ha fått lov til å prøve ved flere anledninger.

Peter Gago.
Kategorier Ukategorisert Stikkord
Forrige

Mat og vin i Albania

Slik var det å være dommer i Oste-VM

Neste

Legg igjen en kommentar