Vi har noe å lære av Sverige. Det er for så vidt mange ting vi kan lære av svenskene, men det er en spesiell ting jeg tenker på. Lunsjen. Svenskene går ut å spiser lunsjen sin. De sitter ikke ved pulten og spiser matpakken sin.
Nå snakker jeg litt om meg selv, den gang jeg var lønnsmottaker. Jeg følte aldri jeg hadde tid til å gå fra pulten (ikke lenge i alle fall) og lunsjen ble som oftest inntatt ved mac’en mens jeg jobbet. Ikke spesielt godt for hverken kropp eller hode.
Som frilans har jeg en annen lunsjhverdag da kontoret mitt er på kjøkkenet.
Men tilbake til svenskene. De går ut å spiser lunsj.
Man prøvde et slikt konsept i Oslo for flere år siden. Kjeden Vapiano åpnet dørene ved Rådhuset for å lokke nordmenn til å spise lunsj ute. Det skulle gå fort og man betalte på forhånd. Et glimrende tilbud og maten var faktisk veldig bra. Pasta, pizza og salater. Det gikk ikke lang tid før de måtte stenge dørene. Vi skjønte rett og slett ikke konseptet.
Hvorfor skal vi ut for å spise lunsjen vår, egentlig?
Jeg tror et ordentlig avbrekk fra pulten hver dag er sunt og når jeg ser bakover på min egen arbeidskarriere angrer jeg på at jeg ikke tok meg tid til å gå fra pulten oftere.
Man trenger å snakke med andre mennesker, bevege seg og ikke minst spise variert.
Det er slik man har kantiner for, tenker du?
Selvsagt er det fint, men man er så nærme pulten sin og det er lett å legge jobb i lunsjpausen. Når man er ute av huset er det lettere å logge av, tror jeg, da.
Nok om det.
Det jeg vil frem til er egentlig å hylle den svenske lunsjkulturen – enten du er på jobb eller på ferie.
Nylig var jeg i Stockholm på individuell pressetur der jeg hadde mye tid på egenhånd til å utrforske byen jeg kjenner så alt for dårlig.
Uansett hvor jeg gikk, dyre eller billigere steder, var det proppa fullt av folk på spisestedene til lunsj. Men det viktigste her er at alle stedene fristet med «dagens lunsj» til lav pris. Vi snakker virkelig god mat for en billig penge. Mitt råd til deg når du reiser til Sverige er å gjøre som svenskene, velg dagens lunsjdeal!
Svenskene shopper rundt. Hver ukestart legger spisestedene ut liste over hva de har på menyen den aktuelle uken. Og rettene variere som oftest fra dag til dag. Du vil alltid finne en kjøtt- og en fiskerett og ofte en vegetarrett på menyen. Det svenskene gjør er å planlegge uken ut fra sine favorittretter. Mandag spiser man f.eks fisk på et sted, kjøtt på et annet sted på tirsdag osv.
Jeg spiste på et utvalg restauranter i Stockholm og ble blåst i bakken over den lave prisen, kvaliteten på maten og ikke minst kreativiteten.
Det er selvsagt også mulig å spise a la carte på disse stedene.
Inkludert i lunsjtilbudet får du av og til brød, alkoholfri drikke, salatbuffet og kaffe. Noen ganger får du til og med en liten kakebit. Kan de virkelig tjene penger på dette? Uansett. Det er en god deal for kunden.
Her er tre forslag til meget gode lunsjopplevelser i Stockholm til en meget billig penge:
Den Gyldene Freden
Dette er en institusjon i Gamla Stan der man har servert husmannskost siden 1722. Her har storheter som Bellman, Jussi Björling, Evert Taube og Cornelis Vreswijk hengt.
Filip Fastén, som har Michelinrestauranten Agrikultur og den mer avslappede vinbaren Bar Agrikultur, har tatt over Den Gyldene Freden og kommer til å bruke tid på å få den slik han vil med respekt for tradisjon og husets lange historie.
Filip har uttalt at maten som serveres på Den Gyldene Freden er mat han selv har lyst på når han skal ut å spise, nemlig smakminner fra hans egen barndom.
«Fredens Husmann» som lunsjtilbudet deres heter, frister med to retter. Da vi var der valgte jeg ertesuppe og pannekaker med syltetøy og krem. To herlige retter for prisen av 144 svenske kroner. Det er itt’no!
Min mann gikk for deilige kjøttboller med silkemyk potetpuré og alt som hører til. Dette var fra a la carte- menyen og koster 235 svenske kroner.
Oaxen Slip
Oaxen Slip er (to-stjerners-restauranten) Oaxen Krogs nordiske bistro i første etasje. Den har BiB-gourmand-utmerkelse. Du sitter enten innendørs i det superkule lokalet, eller ute på terrassen med vannet rett nedenfor. For en beliggenhet og for en meny!
Oaxen Slip ligger på den idylliske øyen Djurgården i Stockholms skjærgård. Du tar trikk nummer 7 fra T-sentralen og går av på Skansen. Herfra går du 150 meter.
Lunsjtilbudet deres heter «Veckans Värsting» og her kan du velge mellom fisk, kjøtt eller vegetar koster 155 svenske kroner og menyen byttes hver uke.
Vi gikk for ukens fisk og ukens vegetar.
Nydelig dampet lange med ramsløk, dill, eple, potetpuré og hvitvinssaus. Lett, lekker og raff.
Grillede gulrøtter med dill, nypoteter, hollandaise og posjert egg. Den perfekte kombinasjon av salt, søtt og syrlig – med et lite hint av røyk.
Speceriet
Speceriet er (to stjerners-restauranten) Gastrologiks enklere spisested. Det ligger vegg-i-vegg med stjernerestauranten.
Konseptet er deleretter og dagens lunsj (135 svenske kroner) som de har på menyen skifter hver dag, foruten vegetaralternativet, som skiftes hver uke. Fredagskylling (165 svenske kroner) er også et alternativ hver fredag. Dette er en meget ettertraktet rett som forsvinner fort etter åpningstid, så vær rask.
Vi prøvde vegetarretten som besto av smørstekte gulrøtter med franske urter og hvitløk, selleripuré, hasselnøtt-urtesmør.
Vi prøvde også lettgrillet fleskekotelett med tomater med grillet spisskål og estragonmajones.
Andre steder å sjekke ut for lunsj:
Rolf’s Kök – Lunsjmenyen skifter hver dag og du får suppe i tillegg til rett til 165 svenske kroner.
Tennstopet – Klassisk sted som har holdt åpent i 150 år. Ny meny hver dag til 140 svenske kroner.
Cassi – I følge stockholmerer er dette et Old school fransk nabolagssted med legendarisk dårlig service og fantastisk retromat. Dagens rett skifter hver dag og har egentlig ikke så mye med fransk matlaging å gjøre. De har alltid en vegetarrett på menyen også. Dagens lunsj koster 120 svenske kroner.
Portal – Serverer finere retter til mellom 145-245 svenske kroner.
Det kommer mer stoff om Stockholm her på HellesKitchen, så stay tuned!
Til info: Jeg har vært på pressetur med Visit Sweden