En liten smak av jul

Julemåneden er her snart og jeg liker denne tiden så godt. Det er nå alt skal pyntes og lages klart til jul. Dessuten er det også tiden da man går på besøk til hverandre på hyggelige små sammenkomster med gløgg og deilig mat.

Jeg tok med meg kusinen min, Solveig og dro til Strømstad en deilig og klar fredag i november. Jeg fikk prøvekjøre en Tesla S, men siden jeg ikke har kjørt bil siden 1997 lot jeg Solveig kjøre. Sikkert lurt og definitivt tryggest.

Vi ladet bilen et kvarters tid på Teslas egen ladestasjon utenfor Saprsborg mens vi fikk oss en kaffe og bolle.

Da vi kom frem til Strömstad Mat kunne vi igjen lade bilen i parkeringshuset til Gallerian. Langs hele den ene veggen er det mulig å lade el-biler gratis mens man handler på senteret.

Jeg er på Strömstad Mat for å handle inn til førjulstiden og inne i butikken er det tydelig at det er den perioden vi går inn i. Hyller med pepperkaker, nøtter og tørkede frukter samt et utvalg av gløgg som jeg aldri har sett maken til. Hjemme er vi vant med Tomtegløgg, men svenskene har et helt annet utvalg. Så mye kult: Gløgg med smak av lakris og bringebær, blåbærgløgg, gløgg med smak av lussekatter eller pepperkaker. Ja, du får alle smaker du kan tenke deg!

Jeg tar med meg en rekke deilige varer som jeg skal lage førjulebord av.

Jeg skal stelle i stand førjulsfest og da vil jeg lage julemat som ikke helt er julemat, men som gir et hint av den tiden vi går inn i. Jeg går for ganske enkle løsninger som kan lages ferdig før gjestene kommer. Jeg vil ikke stå ved grytene når folk kommer. Da vil jeg spise og drikke sammen med dem.

l1030392
Pikekyss, gløgg, ribbesvor og pølser. Begynner å bli fest nå! Påfulfjær og linservietter fra Iems på Gallerian i Strømstad.

Jeg begynner med kyllingkjøttboller med tranebær. De lager du enkelt selv og de smaker ”jul” og litt som det beste stykket på en helstekt kalkun fordi de inneholder biter av tørkede tranebær. Jeg kjøpte et flott økologisk kyllingbryst på hele 450 g som jeg hakket for hånd med kniv. Det er ikke så vanskelig som det høres ut som, men du trenger en skarp kniv. Jeg smaksetter bollene med timian, tørkede tranebær og sitronskall. Dessuten bløter jeg opp loff i melk for å gi kjøttbollene ekstra saftighet.

Kyllingkjøttboller med tranebær.
Kyllingkjøttboller med tranebær.

Slik lager du kyllingkjøttboller:

50 g innmat fra loff (tilsvarer ca to skiver brød)

1/2 dl melk

salt, pepper

1 liten neve tørkede tranebær, grovhakket.

2 ts finhakket timian

1 ts finrevet sitronsaft

ca 450 g kyllingbryst, hakket for hånd til en grov masse. Ta av skinnet og stek det evt for seg i pannen for å snaske på.

 1. Start med å rive brødet i små biter. Hell melken over og la brødet bløtes noen minutter.
 2. Tilsett salt og pepper, timian og sitronskall.
 3. Tranebær og kyllingkjøtt røres inn.
 4. Form små kjøttboller og stek i panne med litt olje. Etterstek i ovnen når du har fått gyllen skorpe. Etterstekingen gjør at du er sikker på at kjøttbollene er gjennomstekte.
Varme kastanjer med smør og salt.
Varme kastanjer med smør og salt.

Hva er vel mer førjulstid enn ristede kastanjer? Kanskje ikke det mest vanlige her i Norge, men reiser du til Paris eller København kan du være sikker på å se folk stå å selge nyristede kastanjer fra utegriller. Jeg bor i den gaten i Oslo som er kjent for kastanjene sine, men disse er ikke spiselige, så det er viktig å kjøpe fra butikk. Strömstad Mat har kastanjer. Har du aldri smakt det før? Det smaker helt spesielt. Veldig godt. Litt søtt, litt tørt. De smaker perfekt med smør og salt på.

 Kastanjer med smør og salt:

 1. Start med å snitte kastanjene i toppen med en skarp kniv. Gjør du ikke dette kan kastanjene eksplodere i ovnen og da har du den vaskejobben foran deg.
 2. Legg kastanjene i en ildfast form i en forvarmet ovn på 180 grader. Stek i 45 minutter. Nå kan du knekke av skallet og kastanjen popper ut.
Røkelaksmousse
Røkelaksmousse. Skål fra House Doctor og Iems på Gallerian i Strømstad. Lysestaker med frosteffekt fra samme sted.

Røkelaks er julemat og en deilig mousse er perfekt å smøre på kjeks og godt brød. Det er veldig enkelt å lage en slik mousse og det blir garantert en hit!

Røkelaksmousse:

150 g røkelaks av god kvalitet

½ boks rømme

2 ss hakket persille

1 ts sitronsaft

3 ss kapers, grovhakket

Pepper etter smak

 1. Start med å skjære laksen i biter og ha den i en bolle sammen med rømmen.
 2. Bruk en stavmikser til å mikse dette til en grov krem.
 3. Tilsett kapers, sitronsaft, persille og pepper.
Karrisild med epler.
Karrisild med epler. Skål fra House Doctor og Iems på Gallerian i Strømstad.

Sild hører julen til! Ikke alle liker det, men når du selv kan smaksette silden er det større sjanse for å få nye sildeelskere på kroken. Jeg kom over dette fantastiske produktet på Strömstad Mat. Sildefileter ferdig til å bruke på den måten du vil ha den.

Jeg elsker julesild og er spesielt svak for karrisild med epler. Jeg skar sildefiletene i skiver og blandet den med en deilig karridressing, epler og sylteagurker. Så lett!

Hjemmelaget karrisild på fem minutter.

1 pakke Abba sildefileter ferdige til bruk

¼ grønt eple

4-5 franske sylteagurker, grovhakket

karri etter smak

ca 1 dl rømme

ca 1 dl majones

1 ts finrevet sitronskall

1 ts sitronsaft

1 sjalottløk, finhakket

 1. Skjær sildefileter i tykke skiver og legg i en skål.
 2. I en annen skål blander du rømme, majones, løk, sylteagurker, sitronskall og –saft.
 3. Så vender du inn sildestykkene.
Ribbesvor og paprikadipp
Ribbesvor og paprikadipp

Ribbesvor er selve kronen på ribba, og takk og pris kan man kjøpe det separat. Det er den perfekte snacksen. Jeg fikk tak i noen skikkelig gode som jeg lett varmer i ovnen før servering. Så lagde jeg en paprikadipp som er super å dyppe ribbesvorene i. Litt jul før det er helt lov.

Ribbesvor med paprikadipp

1 pakke ribbesvor

1 boks flådde paprika

½ fedd hvitløk

3 ss god extra virgin olivenolje

 1. Skjær paprikafiletene grovt og legg dem i en bolle.
 2. Tilsett hvitløk og olivenolje og bruk en stavmikser for å få en jevn og fin dipp.
Prinskorv med bacon.
Prinskorv med bacon. Stålfat fra Iems på Gallerian i Strømstad.

Prinskorv er typisk svensk. Vi har vel egentlig ingenting som ligner? Jeg synes de små pølsene er så søte. For å gjøre ekstra stas på dem, surret jeg forsiktig nydelig bacon smaksatt med lønnesirup og honning inni mellom de små pølsene. Disse stekte jeg først i pannen på medium varme før jeg la dem i ovnen til de var gjennomvarmet.

Rødkålslat.
Rødkålslat på stålfat fra Iems på Gallerian i Strømstad.

Rødkål og appelsin er den perfekte kombinasjonen. Det er enkelt å lage en julete salat av finstrimlet rødkål og tynne skiver appelsin. Lag en dressing av appelsinsaft og olivenolje og pynt med koriander. Appelsin og koriander er bestevenner, nemlig.

Vaktelegg.
Vaktelegg.

Vaktelegg er fabelaktige festegg. De er så dekorative og fine og de smaker fantastisk. Jeg koker mine i tre minutter og så kjøler jeg dem ordentlig ned i kaldt vann. Dette er viktig for at det skal gå lettere å skrelle eggene. Det kan være litt vanskelig, men legg eggene i en skål og la gjestene selv gjøre det. Jeg serverte vakteleggene sammen med timiansalt. Det lager du lett ved å blande finhakket timian med flaksalt.

Deilig ost med aprikoser og trøffelhonning.
Deilig ost med aprikoser og trøffelhonning. Fjøl fra Iems på Gallerian i Strømstad.

Så til osten. Man må jo ha ost! Jeg kjøpte deilige, myke tørkede aprikoser. De smaker så godt sammen med kraftig ost og trøffelhonning. Honning med trøffel er en liten luksus du bør unne deg. Det er så mye smak i et slikt glass. Jeg bruker vellagret Västerbottensost som egentlig smaker litt Parmesanaktig. Dessuten liker jeg veldig godt de frityrstekte kjeksene som heter tunnbrödchips fra Mörsjö deli. Farlig gode.

Multegløgg.
Multegløgg og pikekyss laget av egg fra frittgående høner. Du får det på Strömstad mat..

Men hva drikker man til? Utvalget av gløgg på Strömstad Mat var overvelmende og jeg måtte bare ta med meg en flaske Hjortrogngløgg (multegløgg). Den kan man varme eller drikke kald. Jeg serverte den kald med en skive appelsin og en kanelstang i.

Gløggen er ganske konsentrert på smak, så du kan også tynne den ut med litt kullsyrevann eller hva med litt cava eller prosecco?

l1030376
På Gallerian, der Strömstad Mat ligger, finner du også en superfin interiørbutikk som heter Iems. Jeg tok med meg en fjøl, noen metallfat, lysholdere med frosteffekt, en børstet messingkopp, linservietter, noen små skåler og påfuglfjær. Det blir det festbord av! Det er lov å tenke utradisjonelt når man pynter et førjulsbord. Jeg er svak for hvite detaljer og treverk. Påfuglfjærene er muligens litt spesielt, men jeg synes de gir en leken og kul effekt til bordet.

Verdt å handle med seg:

 • Sjokolade, marsipan og nougat (vanskelig å få tak i hjemme) fra Odense
 • Krydderpose med gløggkrydder til å lage sin egen gløgg av vin eller eplesider.
 • Potetgull: I Sverige har de sluttet å bruke natriumglutamat (smaksforsterkere) som gir den leie saltsmaken som vi sliter med i ferdigmat her i Norge. Derfor smaker potetgullet ekte potet, og det er en god ting. Jeg elsker potetgull med dillsmak og kjøper alltid med meg det hjem.
 • Svensk julmust.
 • Deilig Drottningsylt. Syltetøy laget av blåbær og bringebær. Nam.
 • Trøffelprodukter som trøffelsalt, trøffelsmør eller kanskje du trenger en trøffelmandolin? Det bør et hvert hjem ha. Jeg har det!

Til info: Jeg har et kommersielt samarbeid med Strömstad Mat og Gallerian Strömstad. Det var helt naturlig for meg å takke ja til et slikt samarbeid med tanke på deres sterke fokus på kvalitetsvarer, bærekraftighet og økologi.

Info: Jeg har ingen kommersielle samarbeid med Tesla. Jeg fikk prøvekjøre bilen gratis.

Forrige

Ingrids Cuban Pete

Hei nettroll! Jeg lot meg inspirere av deg

Neste

Legg igjen en kommentar