Ingrids Cuban Pete

Forrige uke var jeg i London under Bacardi Legacy. Bacardi Legacy (Bacardi Legacy Global Cocktail Competition) er en av verdens største bartenderkonkurranser som samler bartendere fra 50 land verden rundt i jakten på den neste klassiske Bacardi-cocktailen, basert på enten BACARDI Carta Blanca, BACARDI Carta Oro eller BACARDI Gran Reserva 8 Años. Den perfekte Legacy-cocktailen er en som kan gjenskapes i alle barer i hele verden med ingredienser som er lett tilgjengelig, og vil føye seg inn i rekken av andre ikoniske og udødelige klassikere som Mojito, Daiquiri, Mary Pickford, El Presidente og Old Cuban for å nevne noen.

I tillegg til å bli målt på drinkens smak, aroma og utseende, samt bartendernes formidlingsevne, blir deltakerene i konkurransen også bedømt på hvor dyktige de er til å promotere drinken sin både lokalt og på et globalt nivå.

Fra Norge stilte disse tre bartenderne:

l1030685

• Ingrid Skaue Øines (To Rom og Kjøkken, Trondheim).

l1030602

Hun laget den deilige cocktailen ved navn Cuban Pete.
• Sondre Kasin (BA53, Oslo)

Han lagde en fabelaktig cocktail ved navn Morita bestående av Bacardi ocho, kaffe og chili.
l1030605

• Elaine Delgado Antonsen (BAR Social Eating, Stavanger)

Hun lagde en super cocktail ved navn Greenside bestående av koriander, agurksaft, honning, lime, hylleblomstlikør og Bacardi Carta Blanca.

Etter en intens konkurransedag i London ble det klart at Ingrid Skaue Øiens vant med sin deilige cocktail Cuban Pete og hun skal konkurrere i verdensmesterskapet i Berlin i mai 2017.

nor_cuban_pete_lifestyle
Cuban Pete (foto: Alexander Banck-Petersen)

Slik lager du vinnerdrinken til Ingrid:

5 cl Bacardi Carta Blanca

2 cl White Creme de Cacao

2 cl limejuice

2 cl kokosnøttvann

1 håndfull frisk mynte

isbiter

Shake og sil.

l1030589

Hvordan har du forberedt deg til denne konkurransen og hvordan har du tenkt i forhold til ingrediensene du har brukt?

– Den første dagen av konkurransen skulle vi gi en syv minutters presentasjon. Der vi skulle lage vår Legacy-cocktail og fortelle om den.

– Jeg startet med å skrive ned inspirasjonen min, i forhold til å bygge opp en historie rundt drinken. Jeg ville fortelle min historie, om hvor jeg kommer fra og hvordan jeg endte opp med å bli en bartender. Igjennom denne historien var det også viktig for meg å finne en link mellom meg og Bacardi.

– Jeg leste en historie om forbudstiden i USA, hvor det amerikanske folket ikke hadde lov til å selge, drikke eller markedsføre alkohol. I 1919 inviterte Bacardi-familien amerikanere til å feste på Cuba. Siden markedsføring av alkohol ikke var lovlig, brukte Bacardi-familien postkort, som de ga til amerikanske turister, som igjen sendte postkortene videre til venner og familie i USA. Dette fungerte som en invitasjon. Bacardi-familien inviterte altså amerikanerne til å ha det gøy igjen, og til å nyte gode cocktails og deres fantastiske rom.

– Jeg ble inspirert av denne historien, fordi jeg selv alltid har hatt lyst å invitere mennesker til å ha det artig! Det er for meg det beste med jobben vi gjør som bartendere og det er grunnen til at jeg jobber med det. Det for meg, er Cuban Pete (navnet på Ingrid Skaue Øines’ cocktail)

– Jeg skrev ned historien min og bygget det inn som en presentasjon. Jeg sendte den deretter til mange av bartenderne jeg er venn med på Facebook fra flere deler av verden. Jeg spurte om de kunne se over den, og gi meg tilbakemeldinger.

– Jeg fikk veldig mye hjelp og råd om hvordan jeg burde jobbe videre. Jeg presenterte historien min 100 ganger for meg selv, og flere ganger foran andre bartendere her i Trondheim. Da jeg kom til London og skulle presentere og lage Cuban Pete, foran dommerne kunne jeg hele historien min inn og ut.

Ingrid har tydeligvis satt deg godt inn i både historien til Bacardi og ikke minst hva som skal til for å lage en cocktail som folk setter pris på.

– Alle ingrediensene er inspirert av området rundt Cuba. Jeg tenkte på de mest klassiske og populære drinkene som er basert på rom, fra denne delen av verden. Hva gjør Daiquiri og Mojito så populære blant gjestene våre? De er begge friske, leskende drinker med enkle navn, som folk husker. Jeg tok inspirasjon rundt dem. For så å se i baren på To Rom og Kjøkken (hvor jeg jobber), hva jeg hadde tilgjengelig. En viktig del av Bacardi Legacy, er at drinken kan lages i så å si alle barer i hele verden.

l1030683

– Jeg startet med Bacardi Carta Blanca, lime og mynte. Deretter tenkte jeg på andre ingredienser, som man finner i den samme delen av verden. Svaret form meg, var kakaobønner og kokosnøtt. Jeg fant fram White Creme de Cacao, som er en hvit sjokoladelikør og kokosnøttvann, som blir mer og mer vanlig å ha i barer.

– Drinken er leskende og frisk med et hint av mynte, sjokolade og kokosnøtt. smaker som passer godt til Bacardi Carta Blanca, sier Ingrid.

Fortell litt om hvordan konkurransen i London foregikk.
– Vi som konkurrerte fra Norge, skulle inn foran dommerne hvor vi hadde ett par minutter på å sette opp baren og syv minutter på å presentere og lage cocktailen. Da vi skulle presentere, kom vi inn i et mørkt rom, med dommerne og en bar som var fullt lyssatt med store lamper, to kameraer som filmet i tillegg til at en mann stod over oss med en mikrofon. Det var så vidt jeg så dommerne som satt foran meg, noe som gjorde det vanskelig å både fokusere og å prate til dem.

Hva skjer nå? Er det samme drink du skal konkurrere med i Berlin i mai eller blir det andre oppgaver dere får?

– I mai 2017, skal jeg til Berlin. Dette er den globale finalen der bartendere fra hele verden skal presentere sin Legacy-cocktail. Jeg skal presentere Cuban Pete der også. Forskjellen er at nå skal vi jobbe aktivt med promotering og markedsføring av drinken.

Ut i fra de som konkurrerte sammen med deg fra Nord-Europa i London: Hvem ser du på som dine største konkurrenter?
– Jeg synes alle finalistene som konkurrerte var veldig flinke. Mange har jobbet som bartendere og konkurrert i 10-12 år, mens jeg har jobbet som servitør i en restaurant-bar i fire år, og som barsjef og servitør i et år. I tillegg er dette den tredje konkurransen jeg deltar i. Så jeg ser for meg at dette blir en tøff konkurranse hvor jeg må jobbe hardt for å vinne. Noe jeg er forberedt på, og jeg skal virkelig gjøre alt jeg kan for å vinne, det er målet.

Hva er din favorittcocktail og hva drikker du aller helst når du går på by’n?
– Jeg har ikke én favorittcocktail, jeg har mange. Det kommer an på settingen. En varm sommerdag er det helt fantastisk med en god Daiquiri eller Tommy’s Margarita. Før et måltid er Dry Martini perfekt, etter måltidet synes jeg det er godt med en kraftig Espresso Martini, mens Negroni og Sazerac med cognac er mine absolutt guilty pleasures.  Men skal jeg være helt ærlig, havner jeg som regel med ei god øl i hånden når jeg er på byen.

Hva er det som gjør Bacardi til den ultimate basen når man skal lage en cocktail?
– Det kommer alltid an på hvilke smaker man er ut etter. Jeg valgte Bacardi Carta Blanca som base til Cuban Pete, på grunn av smaksprofilene. Det er friske florale smaker av mynten og lime er en fantastisk god krydret sitrusfrukt, som også har et lite hint av sødme i seg. Dette er også noen av smakene du finner i Bacardi Carta Blanca. Den hvite kakaolikøren og kokosnøttvannet har også lette, gode smaker som passer fint til rommen.
Jeg vurderte også om jeg skulle bruke Bacardi Carta Oro, som har mer preg av fat og nøtter, men der var det noe som ikke stemte og jeg fikk ikke de leskende smakene jeg var ut etter.

Fortell litt om deg selv og hvordan du endte opp i bartenderyrket og litt om stedet du jobber i Trondheim.
– Jeg kommer fra Tromsø og har jobbet som servitør der fra jeg var 16 til jeg var 20. Deretter flyttet jeg til Trondheim for å studere fotografi. Jeg fikk jobb som ekstrahjelp på restauranten To Rom og kjøkken som servitør ved siden av studiene. Da jeg var ferdig med en to-årlig utdannelse, spurte jeg om jeg kunne få fast jobb som servitør på To Rom og Kjøkken. Det fikk jeg. Og etter et og et halvt år fikk jeg jobb som barsjef.
Siden jeg var 18 år har jeg hatt et ønske om å bli bartender, men fikk ikke sjansen før Roar Hildonen, eier av To Rom og Kjøkken, ga meg den. Han har virkelig gitt meg stor tillit og frihet til å utvikle meg selv som bartender.
– To Rom og Kjøkken er en restaurant med bar, som eies av Roar Hildonen og Alexander Skjefte. De åpnet i 2005, og har alltid hatt et stort fokus på gjesten. Det er en av grunnene til at jeg elsker jobben min. Vi har frihet til å gjøre hva vi synes er riktig, for å gi gjesten best mulig opplevelse, avslutter Ingrid.

Under det store Bacardi Legacy-arrangementet kunne vi gå rundt å smake på alle de kreative cocktailsene fra de nordeuropeiske deltakerne. Jeg har plukket ut et knippe cocktails som jeg fant fascinerende. Strawberry Cheesecake, banan- og peanøtt eller popcorn? Ja da. Jeg fikk faktisk cocktails med disse smakene og de funka faktisk overraskende godt! Oppskriftene er laget for at de skal være enkle å lage, så her er det bare å sette igang!

ger_cuban_cheesecake_lifestyle

Strawberry Cheesecake fra Daniel Hobbs, Walrus Bar – Hamburg, Tyskland

60 ml Bacardi Ocho
20 ml Lime
20 ml ostesirup (Kok opp 1 kg sukker og 1 kilo vann. Kok 250 g revet Gruyère i sukkerlaken. La stå en times tid og sil av.)
10 ml jordbærpuré
1 eggehvite

Shake drinken og sil over i en coupette. Pynt med flak av hvit sjokolade.
aust_jewel_of_the_sea_lifestyle_v2

Jewel of the sea (popcorn-cocktail)

Laget av Stefan Haneder fra Acanto cocktailbar, Freistad, Østerrike

40 ml Bacardi 8

15 ml Martini Reserva Rubino (kommer på polet i 2017)

Bar spoon Popcorn sirup fra Monin.

10 ml saltvann.

Shake og sil over i champageneskål og pynt med timiankvist.

Banana- og peanøttcocktail. Godtvondt.
Banana- og peanøttcocktail. Godtvondt. Martin Bornemann

Så har vi cocktailen laget på peanøtter og banan.

Drinken heter «Memento» og er laget av Martin Bornemann, WERK8 fra Sveits

50 ml Bacardi Carta Blanca

15 ml Chartreuse Jaune

Modne bananer, ca 5 cm stor bit

30 ml limesaft

20 ml salt peanøttsmør

3 dråper Paychaud’s Bitters

Mos banan sammen med limejuice i en shaker. Tilsett de andre ingrediensene. Fyll shakeren med is og shake. Sil over i en champagneskål.

l1030656
Deilig "Commentatore" fra Maxime Blot
Deilig «Commentatore» fra Maxime Blot

Denne friske cocktailen er laget på Bacardi Carta Oro, kaktusjuice og thaibasilikum. Den er lekkert pyntet med granateplekjerner og gullkuler. Har ikke eksakt oppskrift på denne, men det spiller sånn sett ingen rolle, for det vil uansett være en utfordring å finne god kaktusjuice her i Norge. En ekte festdrink!

Forrige

Indiske lammeskanker

En liten smak av jul

Neste

Legg igjen en kommentar