Langtidsstekt ribbe med blodappelsin og ingefær

Nå er det vel på tide med ribbe igjen, vel? Det er over en måned siden jul og for min del, har jeg vært klar for ribbe lenge.

Nå må jeg først rydde opp i en sak: Jeg spiser jo ikke ribbe på julaften. Jeg spiser faktisk ribbe på alle andre tider av året enn i jula. Det er av den enkle grunn at jeg elsker ribbe og da er det ikke juleribben jeg har som storfavoritt. Jeg liker tilbehør som er lettere. Kjøttet er saftig og har en del fett og da er ikke det norske juleribbe-tilbehøret helt min stil.

Les mer: Her er flere ribbeoppskrifter

Ribben jeg stekte en kald mandag i februar (ja, denne uken) var et resultat av ufattelig lengsel etter sommer, sol og bare fortau. Jeg takler ikke is og kulde, altså. Jeg har ikke for vane å diske opp med ribbe og rødvin på en mandag, men denne dagen var det helt nødvendig og en aktiv handling for å unngå vinterdepresjon og det som verre er. Jeg fikk tak i herlig tynnribbe i butikken og et nett med blodappelsiner og da var saken klar. Det måtte bli ribbe.

Jeg har hjemmekontor og det fine med det er at jeg kan sette ribben i ovnen i seks timer og la den stå der mens jeg jobber. Jeg skjønner at det ikke er mulig for alle min lesere, men hva med å lage denne i helgen, da? Det burde være innafor.

Yes. Det ble ribbe på meg. En skikkelig god ribbe også. Sprø svor og kjøtt som faller fra hverandre. Jeg stekte den på 100 grader i gryte i ovnen sammen med ingefær, hvitløk, salvie, blodappelsin og en skvett rom. Det er vel helt unødvendig å fortelle at det ble en helt fantastisk kombinasjon! Som tilbehør hadde jeg selvsagt sausen fra ribben tilsatt mer rom og mer appelsin, små poteter og smørdampet radicchio rosso. Bittert som et helvete, men et veldig godt tilbehør til søtlig saus og mørt ribbekjøtt. Mannen min er ikke så glad i slike grønnsaker, men jeg insisterer på at bitter mat er bra for oss, og da spiser han litt, da.

Blodappelsiner er i sesong nå, så sørg for å bruke dem. De er ekstra søte og er min vinterfavoritt når det kommer til frukt.

Ribbe i februar? Klart du kan!

Nå til oppskriften. Langtidsstekt ribbe er latterlig lett å lage, og du kan bare glemme alt du har hørt om å krydre ribben i dagevis. Du trenger ikke gjøre det så komplisert. Det er lett. Jeg lover. Du kjøper et stykke tynnribbe med fin marmorering. Det kan slakteren hjelpe deg med. Strip svoren. Det kan også slakteren gjøre for deg. Er ribben rutet, er det heller ingen krise. Ikke heng deg opp i slike bagateller. Det går bra uansett.

Salt og pepre godt på alle sider og legg ribben i en ildfast form med lokk. Jeg brukte jerngryte. Leirgryte går superbra. Det samme gjør en form med lokk. Poenget er at du skal ha en tett form/gryte slik at dampen forblir inne i formen og gjør kjøttet saftig.

I gryten legger du en liten neve skiver av ingefær. Del et par blodappelsiner og legg dem i formen. Hiv i et par hele hvitløksfedd og noen stilker salvieblader. Hell over en klunk rom og saften fra 4 blodappelsiner + 1 dl vann.

Sett på lokket og sett gryten i ovnen på 100 grader i fem timer. Etter fem timer tar du av lokket og vrenger opp temperaturen til 250 grader. Hell av kraften i en gryte. Sett gryten med ribben (uten lokk) tilbake i ovnen. Nå skal svoren varmes skikkelig opp og poppe i været. Det kan ta en halvtimes tid før det skjer noe, eller det kan ta kortere tid. Det kommer an på ribben og fettinnholdet.

Når du ser at svoren begynner å poppe skal du følge med. Når den ikke klarer å poppe mer og det er noen felter på ribben som ikke er sprø, setter du på grillen i ovnen. Etter kun få minutter vil du kunne klare å få resten av svoren sprø. Følg med slik at svoren ikke svir seg.

Ta ut ribben og la den hvile. Gjerne en halvtime eller mer.

Kraften fra ribben inneholder sikkert en god del fett. Det varierer fra ribbe til ribbe. Det kan du fjerne ved å sette gryten i fryseren (eller utendørs) slik at fettet stivner på toppen. Fjern det lett med en skje. Har du ikke tid til dette kan du bruke en sauseskje og skumme av fettet. Det vil alltid ligge på overflaten av kraften, så du drar sauseskjeen over overfalten og fjerner fettet. Denne væsken er blankere enn kraften, så du ser når du begynner å komme ned i kraft-laget. Ta gjerne vare på det i en skål og stek poteter eller sopp i det til en annen dag. Så godt.

Kraften du har igjen rocker du opp med mer saft av blodappelsin, rom og revet ingefær. Kok opp og tykne den med litt fett fra ribben. Sausen skal være litt klissete, så sørg for å koke den inn.

Radicchio rosso.

Radicchio rosso damper du som nevnt i vann tilsatt en god klatt smør og et dryss salt. Den mister litt av sin fine farge, men det gjør ikke noe. Den smaker fantastisk. Bland inn noen salvieblader helt til slutt.

Du kan velge akkurat de grønnsakene du vil.

Server ribbeskiver med saus, potet og radicchio rosso.

Ja til ribbe hele året!

Forrige

Herlig lasagne med anderagu

Hva skal du spise i dag?

Neste

Legg igjen en kommentar