Lag vietnamesisk ribbe av restene etter julemiddagen

Du kommer til å sitte igjen med rester. Garantert. Og så morsomt er det ikke å spise ribberester dag etter dag i romjulen. Da kan du lage en knakende god og spennende rett: Vietnamesisk ribbe med kålsalat. Smaken er søt, sterk og frisk på en gang for jeg bruker masse sitrongress, chili og lime i den karamellbaserte sausen.

Du kan lage ribben fra scratch altså. Da kan du tilsette et par sjalottløk, noen hvitløksfedd og tre-fire stjerneanis + 1 appelsin delt i 4  i ribbeformen. Ha helst lokk på (ildfast form eller leirform) og stek på 180 greder i 2,5 time. Sil av kraften (den er fin å bruke til saus senere) og sett ribben uten lokk inn på 220 grader til svoren begynner å boble. Skru på grillelementet etter at svoren har begynt å yppe. Stek noen minutter til svoren er fin. La ribben hvile på benken i en time før du skjærer den i passende stykker. Gå så til neste steg: sausen/glacen.

Vietnamesisk karamellribbe
Vietnamesisk karamellribbe

 

Slik bruker du ribberestene til en helt ny rett:

Du deler ribben i passende stykker. Legg dem på et stekebrett eller i en ildfast form.

Lag sausen (til 4 personer) :

• Smelt 2 dl brunsukker. Ikke la det brenne seg, men smelt det sakte.

• Hell på saft fra 4 appelsiner. La dette småputre i fem minutter.

• Tilsett 2 ss finrevet ingefær

• 1 hakket rød hili

• 3 hakkede hvitløksfedd

• 4 finhakkede sitrongress (kun den hvite delene nederst på gresset). Legg stilkene i sausen.

• 2 ts asiatisk fiskesaus.

La dette putre en kvarters tid. Sil av sausen og ha den tilbake i en gryte. Kok inn til sausen blir klissete. Smak til med litt limesaft.

Pensle ribbestykkene med sausen og stek dem i ovnen på 220 grader til sausen karameliserer kjøttet. Ta ut brettet og snu stykkene. Pensle igjen og stek til alle sider er fine og sticky av saus. Etter at stykkene er ferdigstekte pensler du igjen og legger dem på et pent fat. Server sausen ved siden av. Skjær spisskål eller hvitkål i strimler. Kok strimlene kjapt i saltet vann i 20 sekunder. Hell av vann og hell god olivenolje og sitronsaft over. Dryss masse finhakket chili og korianderblader over. Server gjerne strimler av agurk til for friskhet. Det gjør du fort med en potetskreller.

J49A5583
Lettkokt kål og herlig sticky ribbe.

 

Forrige

Skarre værra no’ mer før vi stenger?

Parfait med salt karamell og kokte pærer

Neste

Legg igjen en kommentar