Yves Terrillon driver La Cuisine des Fleurs i Antibes. Dette er et sted der hvem som helst kan melde seg på kurs og lære å lage mat med blomster. Man lærer å lage et par retter og masse gode tips. Og så spiser man det man har laget sammen de andre kursdeltakerne.
Jeg var med på et kurs der mai-rosen stod i fokus. Rose de Mai er den samme som brukes i parfymen Chanel 5 og den plukkes i Grasse, i åsene bak Nice.
Når sesongen for mai-rosen er over tar Tango-rosen fra Vence over.
Rose passer perfekt til artisjokker, tomater, jordbær, bringebær, kalv, fisk og skalldyr, samt pistasjenøtter og pasta.
Kurset skal starte og Yves heller litt rosesirup og vann i glassene våre. Det smaker forfriskende og setter oss i akkurat den stemningen som vi skal være i.
Vi starter på desserten som er en kald jordbær- og rosesuppe med nøttekake til.
Han koker opp sukker, rosegelé og vann. Når dette har kokt opp tar han gryten fra platen og tilsetter roseblader og delte jordbær. Dette skal nå kjøles ned og tilslutt kjøres med stavmikseren.
Vi sprøyter kakedeig i roseformede silikonformer. Selvsagt skal kakene ha form som en rose. Oppskriften på desserten finner du nederst i saken.
Disse går inn i ovnen og vi fortsetter arbeidet. Vi skal over til hovedretten som er kjempereker med sitrongress, roser og litchi.
Rekene renses slik at hodet fremdeles sitter på. Tre kjempereker tres på et sitrongress og de stekes i olivenolje i to minutter før de saltes og pepres og snus. Så stekes de nye to minutter. Yves heller litt lichi-likør over (her kan man bruke litt saft fra hermetiserte lichi tilsatt litt vodka). Alkoholen fordamper i pannen og gir en nydelig kraft og smak. Til slutt tilsetter han 7 dråper (per rekespyd). Han tar rekene av pannen og heller kraften over. Disse skal varmes kjapt i ovnen rett før servering.
Som tilbehør til rekene forbereder vi grønnsaker. Asparges skrelles og deles. Det samme gjør sukkerertene som deles skrått. Gulrøttene skrelles og deles i tyne staver.
– Grønne grønnsaker trenger mye salt i kokevannet for å få nok smak samt bevare den flotte, grønne fargen, sier Yves.
Han koker hver grønnsak for seg. Når de er ferdigkokte (asparges 4-5 min. Sukkererter 2 minutter og gulrøttene ca 5 minutter) har han dem over i isvann. Dette for å stoppe kokeprossessen, men også for å bevare de knallsterke fargene.
Rett før servering varmer han en panne med olivenolje og vender grønnsakene forsiktig i. De glinser!
Vi får en aperitiff og den inneholder selvsagt rose. Han serverer et lite glass med geitost, mangopuré og jasmin. Den passer så godt til drinken.
Yves begynte å jobbe med blomster i 2001 da han bodde i Vence. – Å plukke årets første rose er noe helt spesielt. Det har gått et helt år siden man sist luktet på den, sier han med stjerner i øynene.
– Når sesongen for mai-rosen er over er det tid for jasmin som varer frem til slutten av august. Fiolen hilser på i februar og mars, mens andre roser blomstrer i november og desember. Og så har man solsikken. Yves smiler når han beskriver blomstersesongene og innrømmer at han ikke har en eneste favoritt innenfor sjangeren. Hver blomst har sin sjarm.
Noen ganger blir kursdeltakerene også med på selve blomsterplukkingen før de går inn på kjøkkenet og lager mat. Prisen på et slikt kurs ligger på ca 80 euro. Da får du som nevnt også spise maten pluss vin til. Det er en veldig god deal, og ikke minst utrolig hyggelig og lærerikt.
Planlegger du en tur til Rivieraen i sommer, er matinteressert og sulten, bør du melde deg på et kurs hos La Cuisine des Fleurs
Rød fruktsuppe med rose og pistasje-kake
500 g jordbær, delt i fire
300 g bringebær
1/2 liter vann
80 g rosebladgelé
180 g sukker
1 frisk rose of Grasse. Prøv med en morgenfrisk nyperose. Lettere å få tak i.
Kok opp sirup av vann, sukker, rosegelé og friske roseblader. Tilsett halvparten av jordbærene og kjøl ned. Miks med stavmikseren. Server i dype tallerkner. Pynt med mer jordbær og bringebær + et par roseblader.
Pistasje-kake (Financier pistachio)
200 g mandelmel
70 g hasselnøttmel
70 g hakkede pistasjenøtter
500g melis
340 g smør
110 ghvetemel
340 g eggehviter
Smelt smøret til det er nøttebrunt.
Ha melis, mandelmel, hasselnøttmel, hvetemel og pistasjenøtter i en bolle. Tilsett eggehvitene og bland godt. Hell det varme smøret over og miks.
Sett kjølig. Forvarm ovnen til 180 grader.
Sprøyt kakedeigen over i smurte former og bak i 18-20 minutter. Det kommer an på hvor store former du bruker. Avkjøl og server til suppen.
Til info: Jeg har vært på pressetur med Antibes Juan-les-Pins Tourism. Jeg har betalt flybilletter selv.