Jeg vil lære mer om vin! Førstemann ut: Barolo

Jeg vet mindre om vin enn det jeg konsumerer. Jeg tror ikke jeg er alene om det.

Derfor har jeg tenkt å sette meg litt inn i noen av de største vinene som finnes. Hvorfor er de såpass dyre? Hva er det med disse vinene? Hvordan kan man få mest mulig ut av vinene og hva slags mat skal man spise til for å få den optimale matchen? Dette er noen av spørsmålene jeg har lyst til å finne svar på.

dscf7155 
Jeg har tatt utgangspunkt i en vin fra et land jeg reiser mye i: Landet er Italia og vinen er Barolo.

Italia har sine toppviner: Barolo, Barbaresco og Brunello er tre B’er som jeg kjenner til. I dag skal jeg ta for meg Barolo-vinene.

Druen: Barolo er laget på druen Nebbiolo og druen gir i utgangspunktet en lys farge som Pinot Noir-druen også gir. To helt forskjellige ting, da. Nebbiolo er kraftig. Pinot Noir er lett. Nebbiolo-druen brukes i blant annet Barolo-viner og i ”mini-Baroloer” (som kun kalles Langhe Nebbiolo, Nebbiolo d’Alba etc).
På grunn av lang lagringstid og høy kvalitet på druene blir fargen mørkere i en Barolo enn en ”mini-Barolo”.

Nebbiolo er en krevende drue å dyrke og det sies at man i gamle dager ble straffet med en avkuttet hånd hvis man ødela en vinplante. Det burde fortelle noe om hvor verdsatt plantene var før i tiden også.

Nebbiolo–druen dyrkes i disse to områdene i hele Piemonte (nord i Italia). Vinmarkene ligger i høyden og Nebbiolo dyrkes der, mens druene Dolcetto og Barbera dyrkes lenger ned mot sletten. Jo høyere opp over tåkelaget (som ofte er å se i Piemonte) jo bedre kvalitet på Nebbiolo-druene. Nebbiolo betyr noe sånt som ”tåke”. En god huskeregel er da at Nebbiolo er druen som vokser høyt. De største produsentene finner du i Langhe og Roero. Druene plukkes sent på høsten.

Fontanafredda er en av topprodusentene av Barolo og holder til i Langhe. Andre Barolo-produsenter er bl.a Renato Ratti, Bruno Giacosa og Marchesi di Barolo.

Nebbiolo = Barolo? Men blir alle Nebbiolo-druer til Barolo? Nope! Det er ikke så lett. Hva er det som gjør en Barolo til en Barolo?

og alkoholinnholdet skal være minimum 13%. Lagringstiden (min. 3 år, hvorav minst 2 på fat. spiller også inn for at en Barolo skal kunne kalles en Barolo.
dscf7162

Kvalitesmerket: DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita ) er den høyeste klassifikasjonen på italienske viner. Dette merket finner du på som et papirsegl på halsen og garanterer at vinen er av tipp-topp kvalitet. De enklere Nebbiolo-vinen har også segl, men der står det da DOC, mens Barolo Riserva DOCG er lagret i 60 måneder. Trenger vi å vite dette? Ja, det er greit å ha med seg når man står på Vinmonopolet og egentlig ikke skjønner hvorfor den ene Baroloen er tre ganger så dyr som den andre.

Selve lagringen foregår slik: Druene gjæres på tradisjonelt vis i ståltanker. De fleste Baroloer, også de fra Fontanafredda gjennomgår en malolaktisk gjærigsprosess (supervanskelig ord, men et ord det er verdt å merke seg) etter første gjæring. Eplesyren, som finnes i druene omdannes til melkesyrer og gjør vinen bløtere og dermed mer vennlig mot magen. Hvor mange ganger har man ikke følt seg sur i magen etter å ha drukket vin? Vinen har da sikkert ikke vært igjennom en malolaktisk gjærigsprosess.
Etter dette lagres vinen min. 24 mnd på fat før tapping på flaske, min 12 mnd før lansering.

Hva smaker den? Vinen er syrefrisk og har mye tanniner (garvestoffer). Ifølge flere eksperter smaker en Barolo rose, kirsebær, tjære, anis og leire. Jeg er ikke ekspert og har helt andre smaksreferanser som jeg ikke helt klarer å sette ord på.

Barolo-viner har mye garvesyre som kan oppfattes som om tungen og ganen tørker ut når du tar en slurk. Er dette da en vin for garvede herremenn? Jeg tror så absolutt det er viner for alle, men man må venne seg til stilen og man må ha den riktige maten til. Det er ingen nybegynnervin, definitivt. Som en introduksjon til Nebbiolo-druen vil det være lurt å gå for en lettere og billigere ”Mini-Barolo”. Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo koster 150 kroner, mens du fort må ut med 300-700 kr for en Barolo.

Gi meg luft! Når man har slik en eksklusiv Barolo-vin for hånden er det viktig å behandle den på en riktig måte: Vinen må luftes. Åpne den et par timer før du skal drikke den og hell den over på en karaffel. Dette gjør du for at vinen skal åpne seg. Den trenger rett og slett luft etter måneder i flasken.

På menyen: Hva slags mat trenger en slik vin? For let’s face it, denne bomben trenger mat. Fordi vinen har et høyt syrenivå trenger den fett. Mat fra Piemonte består bl.a av kjøttunge retter med smør og parmesan. Det kan være langstekt kjøtt, vilt, and, svineskanker eller en risotto med trøfler (og trøfler elsker fett). Tunge asiatiske retter der stjerneanis og kanel er representert vil også fungere. Barolo passer godt med sort pepper, oster, sopp, polenta, ovnsbakte grønnsaker og høstgrønnsaker som gresskar og kastanjer.

Den riktige anledningen: Når drikker man en flaske Barolo? Til de stundene som er spesielle. Som en flaske Champagne når du skal feire. Når du skal spise en middag med selvskutte ryper eller har fått tak i et stykke marmorert entrecôte av fineste kvalitet. Det kan også være at du har unnet deg en trøffel fra Alba. Eller du vil lage en risotto med tørkede kantareller fra høstens sopptur. Da skal du unne deg en flaske Barolo. Den skal luftes. Den skal dekanteres (helles på karaffel). Den skal nytes.

Er det verdt det? Ok, dette er et argument jeg bruker hele tiden: Hva koster den billigste vinen på menykartet når du går på restaurant? Du kommer ikke særlig under 300 kr. Dette er ikke en god vin. Skal du ha en ok vin må du opp i 6-700 kr. Hvorfor skal du da ikke kunne unne deg en riktig god vin for 300-700 kr til en fantastisk middag hjemme? Case closed.

 

dscf7165

 

Kategorier Ukategorisert
Forrige

Verdens beste bartender er kvinne!

Lettstekt oksekjøtt med steinsoppmajones og friterte kapers

Neste

8 kommentarer om “Jeg vil lære mer om vin! Førstemann ut: Barolo”

 1. Vi fikk smake Barolo fra fat i fjor, i Chianti, men mener den var eldre enn tre år… Lagres de lenger enn tre år også? Dette var på Podere Canapaccia. Ingen rødvinsfantast – foretrekker hvitvin ?

  Svar
  • Hei Elin!
   Barolo fra fat i Chianti? Sikker på det? Chianti er ikke barolo-land. Du mener kanskje Barolo fra fat lagret på flaske? For Barolo kan lagres lenge på flaske. Barolo må lagres min. to år på eikefat + 2 år på flaske for å få betegnelsen «riserva». Men en barolo kan lagres i kun et år på eikefat også, eller mer:)

   Svar
   • Brunello var det, – beklager. En av de jeg reiste sammen med sendte meg melding i dag om at hun skulle åpne ‘Baroloen’ som vi smakte på i Chianti i fjor… Men det er en Brunello, – sjekka bilder fra turen nå. Går ut i fra at den også må lagres en stund på fat før den slippes løs på konsumentene…? Vi fikk smake direkte fra fatet, – hevert og plastslange, og den skulle slippes året etter, altså i 2020, og da hadde den vært lagret en stund.

    Svar
 2. Vi har Barolo viner fra 2005, 2006 og 2007. Etter råd fra min svoger, som har greie på vin, har vi bestemt oss for å prøve å få brukt dem nå i November. Disse ble kjøpt i 2015, da vi var iItalia for å feire sølvbrullup. Nå er det Forsinket feiring av 60-årsdager. Jeg kom til å tenke på at de kanskje er lagret lenge nok til å kunne brukes. Vi ønsket å ha en Anledning til å bruke disse vinene.vi har skjønt at de er ganske spesielle. Så hvorfor ikke bruke de til en feiring? Vi skal ha Buffet, bestilt fra et velrennomert sted hvor vi bor. De vinene som er nevnt på sider jeg ser på, er atskillige yngre. Disse er vel da ment for lagring??

  Svar
  • Hallo.
   Noen viner tåler mer lagring enn andre viner. Det kommer jo an på produsent, kvalitet osv. Når man drikker vinene er jo helt opp til forbrukeren. Jeg har for eksempel ikke vinkjeller så alt jeg drikker er vin som jeg har kjøpt ganske nylig. Og tro du meg, jeg drikker mye god vin. Så man må ikke ha en vinkjeller for å drikke vin. At noen viner blir mye bedre av å lagres er det ingen tvil om, men ikke alle har denne muligheten eller interessen. jeg skriver ikke om vin for folk som har mye peiling på vin. Jeg skriver for vanlige folk som vil lære mer om vin i takt med mitt eget kunnskapsnivå. Det finnes nok av proffe vinblogger å følge, så hvis man skal diskutere lagring av vin, er ikke dette stedet å gjøre det. Og når det er sagt, så synes jeg folk selv må få avgjøre om en vin er god eller ikke. Man har forskjellig nivåer når det kommer til hva man liker å drikke. De er derfor det selges mye billig vin på polet. Folk e fornøyd med det de drikker, og det må de få være. Men å introdusere dem til noe som er litt bedre er aldri feil. Håper svaret var ok. Helle

   Svar

Legg igjen en kommentar