Velkommen til Gula Hönan. Det lille gule trehuset på sør-østsiden av Gotland huser to av øyas aller mest spennende restauranter. På forsiden av huset vil du se en frodig hage med frukttrær og blomsterprakt. Det er en slik hage du har lyst til å sitte i på en varm og deilig sommerdag. Helst til langt ut på natten.
Gule Hönan har vært en Fine Dining-restaurant i flere år og det er Tina-Marie Qwiberg, datteren Josefin Qwiberg og sønnen Marc Enderborg som står bak stedet.
For et par år siden startet de et enklere konsept i tillegg til smaksmenyene i finstuene.
De gjorde om terrassen til en mer uformell restaurant der du kan stikke innom for en cocktail og en eksotisk matbit.
Picanteria, som denne restauranten heter, er et konsept inspirert av familiens reiser rundt i verden og med særlig referanser til Asia og Sør-Amerika. Marc er kjøkkensjef og har tidligere jobbet på mange restauranter i inn- og utland. Idéen til å lage denne type mat kom da Marc jobbet i London sammen med en peruanske kokk.
Her ute på terrassen kan du spise lunsj i helgene og middag i ukedagene og du kan nyte fantastiske retter som helstekt fisk, tacos og fransk vårhøne.
Nydelig Trädgårds taco servert i salatblad med langstekt lammekjøtt fra Olsvenne er en super Picanteria-rett. Jeg hadde gladelig sittet med en god cocktail eller øl og spist en slik en sommerkveld.
Grillet fisk på den måten er noe av det beste som fins. Marc har virkelig skapt et fantastisk konsept på Picanteria som er den rake motsetningen til smaksmenyene i finstuene. Der er det minimalisme som gjelder.
Jeg har smakt en del desserter med laurbærblader de siste årene og jeg elsker smaken! Denne kombinasjonen av herlig karamellisert ananas og rømmeis subtilt smaksatt med laurbær var en dessert etter mitt hjerte.
Inne i finstuene serveres smaksmenyen. Den består av en liten og en stor meny og det er helt nødvendig å booke bord. Den store menyen som serveres består av ca 29 retter og koster i 1295 svenske kroner. Rettene er minimalistiske og gjerne grønnsaksfokusert.
De hjemmelagde juicene er et supert alternativ til vin. Det får du også på Picanteria. Vi smakte en nydelig eplejuice laget av vintereplet Stenkyrka. Den smaker nesten bakt eple, så søt og rund i samken var den.
Gula Hönans signaturrett består av et utvalg av gårdens egne poteter, deriblant den ekte aspargespoteten, kalix løjrom, hjemmesyrnet smør, dill og revet, gravet eggeplomme. Eggplommen rives over rett ved servering.
Det jeg synes de er flinke til, ut fra de rettene jeg smakte på, var å presentere fylde i rettene, selv om hovedingrediensen er en grønnsak.
Et eksempel på dette er den tykke, herlige, innkokte demi-glacen laget på nydelig kylling som ble servert til en rett av gulrot. Demi-glace’n ble silt gjennom en suppekvast laget av urten sar (Satureja hortensis). Så enkelt, dog så store og delikate smaker.
Det er smart å servere en lett dashi til denne retten. De friske grønnsakene fra hagen trenger en slik mild og lett, fettfri og aromatisk kraft til å poppe opp fra skålen og bli levende igjen.
Dette er for meg den perfekte retten. En kjøttfull rett uten at det er en kjøttbit i sikte. Demi-glacen omsvøper grønnsakene på den aller beste måten og gir tyngde til retten.
Bruken av urter i spennende smakskombinasjoner er at av Gula Hönans definitive styrker. Laurbæret i desserten i Picanteria, og nå denne fantastisk isen smaksatt av mysk. Resultatet er en is som smaker som sesongens første mandel når du får den servert i Middelhavslandene.
De er selvforsynte med grønnsaker på restaurant Gula Hönan. Mor Tina-Marie Qwiberg har koll på den imponerende kjøkkenhagen som drives økologisk.
– Når Marc komponerer rettene til menyen tar han utgangspunkt i grønnsakene i hagen. Så kommer kjøttet eller fisken. Kun proteinet får han kjøpe inn fra andre, alt annet må komme fra kjøkkenhagen, sier Tina-Marie.
Vi tar en tur med Tina-Marie Qwiberg i den flotte kjøkkenhaven. Mange av artene finner du bare her i hagen på Gotland. Det er gamle sorter som er krysset med andre arter og de er derfor unike for gården. De har ekte aspargespoteter – den sorten som inneholder mest gift og som kun må nytes i små mengder. Spiser du mye av denne arten vil du få vondt i magen.
De omtaler det som Slow Gardening. Det ligger omtanke, respekt og mangfold bak hvordan de dyrker og steller sine grønnsaker, urter og spiselige blomster.
På Gula Hönan er som nevnt selvforsynte med grønnsaker. På grunn av det flotte mikroklimaet på Gotland kan de for eksempel høste kål langt ut i januar.
Skulle du trenge en hvil etter et slikt måltid, kan du ta inn pensjonatet deres. Gula Hönan har 27 rom og fem hytter. Prisene kan du se her.
Les flere saker fra Gotland:
Glassblåser + kokk = spennende restaurantprosjekt på Big Pink
Til info: Jeg har vært på pressetur til Gotland i regi av Visit Sweden