Jukse-bacalao

Kan en bacalao uten klippfisk kalles bacalao? Det er det store spørsmålet. La oss heller kalle det en jukse-bacalao for å være på den sikre siden.
Min jukse-versjon inneholder fersk torskefilet, rett og slett fordi jeg fikk så spontant lyst på bacalao. Og alle vet at klippfisk må ligge mange dager til utvanning før man kan spise den.
Jeg klarte ikke vente, så jeg kjøpte inn et lekkert stykke torskerygg og lagde en herlig variant av den portugisiske retten, som strengt tatt egentlig er norsk.
Denne retten kan fint fungere som en vegetarrett for folk som ikke spiser fisk. Den er fyldig, mektig og god nok som den er, selv uten fisken.
Slik lager du min jukse-bacalao:
Mat nok til 3-4 personer.
Du trenger 1 løk,
1 fennikel,
4-5 fedd fersk hvitløk,
3 ss tomatpuré,
2 snacks-paprika (de lange, vet du),
chili etter ønske,
poteter (beregn 2-3 normale per pers),
et par bokser kvalitetstomater. Jeg brukte en med cherrytomater og en med plommetomater, men her står du fritt altså.
Masse sorte oliven. Gjerne kalamataoliven. Kjøp helst i løsvekt fra innvandrerbutikker, for de du får på glass på super’n smaker «hoggorm.»
Du trenger 1,5 dl olivenolje, samt salt og pepper og 2 ss tørket oregano.
600 g Torsk, klippfisk eller vegetarvariant som f.eks kikerter.
Løk, fennikel og hvitløk hakkes og kjøres i blender til en finhakket masse. Eller rives på et rivjern.
I en gryte varmer du olivenoljen. Surr løk, hvitløk og fennikel i gryten på medium varme i 10 minutter under jevnlig omrøring. Dette er for å «svette» bort den sterke og bitre løksmaken. Så tilsetter du tomatpuréen. La surre noen minutter. Salt og pepre. Bruker du klippfisk skal du vente med å salte til slutt pga det høye saltinnholdet i klippfisken.
Paprikaen skjærer du i avlange biter eller skiver og tilsetter retten sammen finhakket chili. Rør rundt og hell på to bokser tomater + 2 bokser vann.
Skrell potetene og skjær dem i tykke skiver. Legg dem i sausen. Tilsett en stor neve sorte oliven. Finhakk en liten neve oliven og ha i gryta. Tilsett oregano.
Så lar du gryta lettkoke en liten time med lokk. Rør forsiktig i gryta en gang i mellom.
Den ferske torsken legges på toppen av sausen (i passe stykker). Legg på lokk og la fisken trekke i 5 minutter. Nå er bacalaoen ferdig til å spises.
grønnsaker til jukse-bacalao

 

Løk, fennikel og hvitløk moset i blender og myknet i olje. Retten inneholder masse olje, men ikke vær så redd for det. Det er ikke skummelt:)

 

Gryta er bare å sette på bordet.

 

Forrige

Kaffirlimeblader

Ukens blogger i VG i dag

Neste

Legg igjen en kommentar