Jansons fristelse til en krimdronning

Fjällbacka på midten av 1800-tallet: Gustav Andersson legger ned skarpsild med krydderne: kanel, svartpepper, allehånde, laurbærblad, nellik, kardemomme og sandeltre. Resultatet er det vi kjenner som ansjos. Ansjosene ble i sin tid pakket i Fjällbacka. Nå er det i Grebbestad det skjer.

Fjällbacka er hjemstedet til krimdronningen Camilla Läckberg. Mange er blitt «myrdet» i denne lille, idylliske kystperlen. Selv har Camilla flyttet fra byen for lenge siden, men har et bittelite hus i sentrum. Visste du at Camilla Läckberg har gitt ut kokebøker? Jo da, to stykker. Og derfor har jeg laget en klassisk rett som er en krimdronning verdig, nemlig Jansons fristelse. Dette er en ovnsbakt rett med løk, poteter, ansjos og fløte. Den kan være vel skarp i smaken hvis du spiser den originale. Denne er en mild og deilig versjon, som jeg håper du vil like.

Jansons fristelse til 2 personer:

•Start med å skrelle 8 medium store poteter og skjær dem i tynne skiver.

• Skrell en løk og skjær dem i tynne skiver.

• Åpne en boks ansjoser og hell av væsken. I den originale oppskriften skal man blande laken fra anjosene i retten, men det får da være grenser, synes jeg. Jeg liker ikke at den blir for «fiskete».

• Ta frem en ildfast form og smør den med smør eller olje. Legg poteter og løk lagvis og når det gjennstår et lag med poteter, legger du ansjosfiletene på. Du kan velge å grovhakke dem først og strø dem rundt. Dette bestemmer du.

• Så legger du det siste laget med poteter på toppen og heller over 1 liten kartong kremfløte.

• Strø med brødrasp eller panko (japanske brødkrummer) Og sett i forvarmet ovn på 180 grader i ca 45 minutter, eller til potetene er gjennomstekte og fløten har laget et fint brunt lag på toppen.

Server med en gang eller lunken med en salat til.

Camillas hus i Fjällbacka
Camillas hus i Fjällbacka

Fjällbacka

Forrige

Svinekjaker med honninggulrøtter og nypoteter

Meatball Sub – gourmetmåltid av restene dine

Neste

Legg igjen en kommentar