Hiv maten på peisen!

Det hører dramatisk ut, men jeg lover deg et kongemåltid. Ild, peis, bål. Du kan lage den mest fantastiske maten i din egen stue. Jeg fikk murt opp en svær pizzaovn på kjøkkenet da vi pusset opp i høst. Det har jeg ikke angret på. Her griller jeg (har fått laget en spesiallaget grillrist på ben), vi lager åpenbart pizza og vi langsteker. Snakk om fantastisk bruk. Jeg er helt i skyene!

Forleden dag bakte jeg grønnsaker på glørne. Det er januar, vi har tynt med penger igjen pga jul og Italia-tur og vi vil ikke minst spise sunnere. Da er grønnsaker topp. Men det er litt steilt å bare spise grønnsaker, så litt stekt bacon til passer supert. Dette er en fin måte å kutte ned på kjøttmengden på. Babysteps, babysteps. Og bacon eller chorizo gir jo så mye smak når du kun bruker en liten mengde.

Tilbake til grønnsakene. Dette kan du altså tilberede i peisen eller på et bål i marka. Og det blir så godt! Utsiden blir hardstekt og innholdet silkemykt. Du oppnår en helt spesiell smak på grønnsakene ved å bake dem i ovnen, trust me! Grønnsaker har aldri vært bedre.

Jeg ble inspirert til å lage denne middagen etter å ha spist bakt løk på Dos Pebrots i Barcelona. Løken var tilberedt i Jospergrill og var forkullet utenpå og silkemyk inni.

Les mer: Dos Pebrots i Barcelona

Du trenger aliminiumsfolie. Legg dobbelt lag rundt hver grønnsak (ikke skrell grønnsakene). Dette er for å beskytte grønnsaken mot den høye varmen.

Vær oppmerksom på at hver grønnsak har forskjellig steketid. En stor sellerirot tar veldig mye lenger tid enn gulrøtter, så ting må i glørne på forskjellige tidspunkt.

For å sjekke om de er ferdige, tar du forsiktig ut hver pakke og klemmer rundt dem med en gryteklut. Føles de myke er de ferdige.

Jeg har laget tre forskjellige pakker: Sellerirot med hvitløk og timian, rødbeter med hvitløk og rosmarin og gulrøtter med hvitløk og timian. Pakk dem tett og godt sammen med et par dråper olivenolje. Sleng dem i glørne.

Grønnsakspakker i pizzaovnen min.

Husk å pakk dem godt inn i glør og snu dem midt i steketiden. Et stort sellerihode trenger en times tid, mens gulrøtter trenger kanskje 15-20 minutter. Det kommer an på hvor varmt det er i peisen din. Min ovn var opp i ca 300 grader.

Sellerirot.

 Tilbehør til dette, da?

Jeg stekte tykke strimler av godt, røkt bacon. Så tilsatte jeg en klump smør i og en neve pinjekjerner. Helt til slutt, rett før servering presset jeg saften av ½ sitron og finrevet skall av 1 sitron i baconsmøret.

Jeg liker også å servere dette med revet parmesan for å få salt inn i retten. Til selleriroten smaker det godt med timian og til rødbetene og gulrøttene er det godt med friske mynteblader.

Fristende grønnsaker.

Du trenger ikke å krydre grønnskakene for parmesanen gir salt og så er faktisk grønnsakene perfekte i seg selv.

Når du spiser grønnsakene må du skjære av skallet som sikkert er kullsort og brent. Innmaten er bare myk og god:)

Så, hva skal du gjøre i kveld da? Slenge noen grønnsaker på peisen,eller?

Forrige

Suppe kokt på svineknoke

Torsk med røkt tomatsaus

Neste

Legg igjen en kommentar