Helstekt sommerkylling med sesongens tilbehør

(Annonsesamarbeid med Lerstang/Gårdsand)

Helstekt kylling betyr for meg mange deilige måltider. Et hovedmåltid og mange deilige lunsjer i dagene etterpå. Er det noe vi har lært i corona-tiden så er det at alle kan lage mat og flere av oss har fått en større interesse for å lage mat fra bunnen av. Salget på hel kylling ha økt betraktelig og flere og flere ser både den økonomiske gevinsten med å steke hel kylling og selvsagt det aller viktigste: Den gode smaken av helstekt kylling.

Jeg har laget en enkel rett basert på sesongens deilige råvarer. Det er mais, nypoteter, fennikel, tomater og agurk. Jeg har til og med spisskål i den deilige lune salaten jeg serverer til kyllingen. Det er ingen fasit, men heller en inspirasjon til deg om å gå bananas i sesongens deilige råvarer.

Kyllingen gjør jeg ikke stort med. Det eneste jeg gjør er å lage et salviesmør som jeg legger under skinnet på brystet. Det har to funksjoner: Ved å legge smør under skinnet gir jeg kyllingen det fettet den trenger for å ikke tørke ut kjøttet samt selvsagt å gi kyllingen fantastisk smak.

Er det vanskelig å få tak i salvie kan du bruke timian, oregano, rosmarin, kjørvel eller andre urter du liker.

Kryddersmøret lager jeg slik:
100 g smør
1 stor neve salvieblader, hakket
Finrevet skall av 1 sitron
1 ts flaksalt
et par drag med pepperkverna
1 fedd hvitløk, finhakket
Bland dette sammen og legg smøret forsiktig under bystskinnet.

Dryss flaksalt over kyllingen. Kyllingen settes i ovnen med en hel hvitløk delt i to i formen. Jeg steker den på 175 grader i 1 time og 15 minutter. Sil av kraften i en kjele og la kyllingen hvile før du skjærer den opp i skiver eller stykker.

Fennikel er i sesong nå og den er så god på smak. Jeg deler den i skive og dysser litt flaksalt og olje over og steker den mør i ovnen i ca 20 minutter (mens jeg har kyllingen i ovnen)

Potetene koker jeg, men før de er helt ferdige har jeg dem over i en ildfast form sammen med mais(som er skåret fra kolben). Jeg øser over noen skjeer av fettet fa kraften som har samlet seg på toppen. Så setter jeg formen i ovnen på 200 grader i ca 15 minutter.

Spisskålen skjærer jeg i strimler og steker lett i pannen med fettet fra kyllingen og noen salvieblader samt et lite saltdyss. Det er bare snakk om et minutts tid i pannen.

Sjekk det saftige kjøttet, da!

Kyllingen er perfekt å servere i sandwicher dagen etter. Bland dijonsennep og majones og du har verden beste restesandwich. Du kan også bruke kyllingkjøttet i en deilig kyllingsalat.

Forrige

Gudbrandsdalsvegen – verdt en omvei

Saltsyltet sitron. Perfekt følge til sommermaten

Neste

Legg igjen en kommentar