I august i fjor besøkte jeg Grøstad Gård.
Jeg var der for å møte de flotte folkene som jobber med frilandsgriser.
Årsaken var rett og slett at jeg ønsket å møte griseprodusenter som behandler dyrene sine godt. Vi husker alle den grusomme Nrk-dokumentaren om avsløringer i norsk griseindustri som ble sendt i sommer, gjør vi ikke? Dyr skal ikke oppleve å bli behandlet på denne måten. Det er bare forkastelig og trist. Jeg følte meg helt rådløs etter denne avsløringen. Folk sluttet en periode å kjøpe produkter av svin. Dette gjør ikke saken bedre. Man må ikke straffe de som faktisk behandler dyrene godt.
Krisen gikk over, i alle fall hos folk flest og i media. Sommerkotelettene kom på tilbud i butikken og «plutselig» hadde alle glemt alt om Nrk-dokumentaren. Billig mat seiret igjen.
Selv har jeg alltid vært opptatt av å kjøpe kvalitet, men mange velger ofte den billige løsningen. Svinekjøtt skal ikke koste mye, for det har prisbørser og billighandel i Sverige lært oss. Det er ikke slik det skal være.
Jeg tok kontakt med mine agenter i Adlink og sa: «Jeg vil jobbe med en svineprodusent som behandler dyrene sine godt!».
Grøstadgris var da en soleklar kandidat og en bedrift jeg ønsket å bli bedre kjent med.
For sikkerhets skyld kontaktet jeg Dyrevernalliansen for å høre om hvordan Grøstadgris behandler dyrene sine. Her kan du se oversikt over hvordan Dyrevernalliansen scorer de forskjellige svineprodusentene.
Live Kleveland, Kommunikasjonsleder og Jurist i Dyrevernalliansen svarte dette: «Så flott at du setter fokus på dyrevelferd som matblogger og skribent! Vi kan absolutt anbefale å inngå samarbeid med Grøstad.»
Slik ble det. Jeg reiste ned til Grøstad Gård på den vakreste sensommerdagen du kan tenke deg.
Det ble en fin dag. Gry Beate Knapstad viste oss rundt på den flotte gården der grisene gjør som de vil. Grisene lever ute, med minimum 200 kvadrat pr slaktegris, har tilgang på isolerte hytter med masse tørr halm. Grisene har hele sitt livsløp på gården.
Hva er Grøstadgris sin ideologi?
De beskriver det flott selv: «Et godt liv fra fødsel til slakt er grunn ideologien bak Grøstadgris. Med dyrevelferd i fokus og troen på at kjøttet fra en gris som var i fri bevegelse, og fikk utviklet muskler, spist det naturen tilbyr i tillegg til fôr slik at man var sikkert på at vitamin – og mineral behovet var dekket, gjorde at man ville satse på økologisk frilandsgris.
Hele tanken var at en glad gris med krøll på halen, gjør bonden og forbrukeren også veldig glad. En følelse av å gi et godt liv men samtidig produsere en god råvare gjorde at man også hadde troen på en bærekraftig gårdsdrift på Grøstad Gård.»
Les mer om slakteprosessen her
Hvordan skal HellesKitchen og Grøstadgris jobbe sammen?
Hver eneste måned vil du finne spennende, velsmakende og fristende oppskrifter der produkter fra glade griser fra Grøstad Gård blir brukt. Høres ikke dette ut som den perfekte kombinasjonen? Dyrevelferd, kvalitet, mine gode tips og fremgangsmåter? Jeg tror dette blir veldig bra og jeg gleder meg veldig til å sette i gang med prosjektet! Håper du gleder deg like mye som meg til masse god mat!
Grise-spa
Hei Helle. Naboen min på Løten, Hedmark har også et område de kaller «Hotell og spa», som er et svært område inkludert gjørmehull. Og et lite overbygget tak til å skjerme for sol og regn. Grisene har masse plass. Veldig fint at griser får det sånn.
Kult å høre, Rolf! Ja, dyr skal ha det fint.