Helikopter, whisky og ville vekster

| |

Dag 2 i World Class Nordics 2017 er over. Finalistene fra Norge, Danmark, Finland og Sverige har gjennomført en oppgave (første dag). De siste to oppgavene skjer senere i dag, og summen av poeng avgjør hvem som skal representere sitt land i World Class Global Final i Mexico City senere i år.

Les mer: Disse kjemper om å bli Norges beste bartender 2017.

Dagen i går var en dag for hygge og opplevelser. Men for deltakerne var det også en dag for forberedelser til en av oppgavene på finaledagen. Oppgaven har fått navnet  “Made by the Sea”. Cocktailen som skal komponeres må være laget med ville vekster funnet på Isle of Skye.

Helikopterlykke

Og vi reiser ut til Isle of Skye i stil! Fire helikopter tar av fra Inverness flyplass og i hele 55 minutter nyter vi utsikten over fjell og elver i all slags vær. Skottland er et land for spesielt interesserte når det kommer til vær. Et minutt kan solen steke for så å bøtte ned med regn minuttet etterpå. Og det får vi definitivt merke på vår ferd over til Isle of Skye.

Vi lander på plenen utenfor Talisker destilleri. Man kan ikke besøke Skottland uten å drikke ekte, skotsk Single Malt whisky.

Talisker

Vi får en guidet tur i destilleriet før vi er så heldige å få smake på en ekte godbit: Talisker 1985. En whisky fra tiden da jeg sprang rundt med rosa leppestift og hår i rare farger. Ja, fra tiden før jeg faktisk hadde lov til å drikke. Men når du vokser opp i Trøndelag, så har man luktet på en kork eller to allerede som 14 åring.

A wee dram!

Etter denne flotte opplevelsen spiser vi østers og andre skalldyr på The Oyster Shed. En tradisjon her er å fylle det tomme østersskallet med whisky og hive innpå.

Johan fra Sverige nyter ferske østers og en liten dram.

Det er under lunsjen at deltakerne får vite hvordan de skal forberede seg til oppgaven på finaledagen. Først får de en kjølebag med diverse utstyr, samt 10 pund for å kjøpe noe fra butikken inne i østersskuret. De kan velge lokale produkter for summen som de kan bruke i cocktailen. Det kan være salt fra Isle of Skye, eddiker, syltetøy, kjeks, haggis… De skal lage en cocktail av ville vekster som de finner på øya og drinken må da selvsagt inneholde Talisker whisky. 100%  Isle of Skye, altså.

Bukten Fiskavaig på Isle of Skye. Michael Partridge finner ville vekster og deler sin kunnskap med bartenderne.

Men man kan ikke sende 12 bartendere ut i naturen og plukke ville vekster uten å ha litt guiding. Man kan jo ende opp med giftige planter, og det ville være fryktelig uheldig. Naturmann og øykjenner, Michell Partridge fører finalistene gjennom skog, eng og strand – i striregn.

Han stopper opp og øser ut av sin kunnskap, plukker blomster og blader, spiser og beskriver smaken og bruken. Bartenderne suger til seg av informasjon og plukker plantene som de liker og pakker dem i poser og bokser.

Med hatt: Jennifer Le Nechet vant tittelen Verdens beste bartender i World Class Global Final i 2016. Til høyre ser du danske Jonas Andersen, som kom på 5. plass i fjorårets konkurranse i Miami.

Etter denne våte, men svært spennende opplevelsen vender vi helikoptersnuten mot Inverness og humper oss gjennom regn og turbulens. Bartenderne bruker timer på prep til finaledagen og på kvelden er det tid for øl, pizza og tradisjonell, skotsk pubopplevelse.

For mer oppdatering på World Class Nordics 2017 er det bare å følge med her på HellesKitchen.

Til info: Jeg er invitert av World Class for å overvære konkurransen.

Forrige

World Class Nordics: Jakten på Norges beste bartender

Julian er Norges beste bartender!

Neste

Legg igjen en kommentar